Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 16:35 5 049 92

Бил ли е вълшебник Исус?

  • исус-
  • магьосник-
  • християнство-
  • ранно християнство-
  • исус христос-
  • чудеса-
  • магии

Магията и ранното християнство

Бил ли е вълшебник Исус? - 1
Снимка: shutterstock

Древното изкуство в римските катакомби, изрисувано по стените и издълбано в каменни ковчези, изобразява Исус, който умножава хлябове, лекува болни и връща мъртвите към живот. Тези изображения са обединени от един изненадващ елемент: във всяко от тях Исус размахва (магическа) пръчка. Това кара учените да се замислят дали древните християни са виждали в Исус магьосник?

Въпреки тези вълнуващи изображения, повечето доказателства сочат, че ранните християни не са смятали Исус за магьосник. Магията се приема като чисто човешко умение, което не може да възкресява мъртви, докато свръхестествените действия на Исус винаги са възприемани от вярващите като чудеса, извършени чрез могъщ Бог.

Всъщност, „пръчката“, носена от Исус, не е била пръчка - тогавашните магьосници така или иначе никога не са носили магически пръчки, заявяват експерти пред Live Science.

Бил ли е вълшебник Исус?
Снимка: Isobel Whitcomb

Магия и ранно християнство

И все пак магията е много актуална през периода на ранното християнство. Между 3 и 8 век - годините, когато изображенията на нещо, което прилича на "носещ пръчка" Исус Христос, са украсявали местата за погребение на древните римляни, християнството е било в зародиш, съществуващо заедно с древния юдаизъм, както и с римските богове и богини. Това каза Лий Джеферсън, председателят на религиозна програма в Сентър Колидж в Данвил, Кентъки.

"Дори по времето на някои от тези изображения няма съгласувана Библия; няма канон; няма съгласувано разбиране за това кой е Исус", каза Джеферсън пред LiveScience.

Във време на несигурност, когато хората са имали слаб контрол върху оцеляването на културите им и болестта често е била смъртна присъда, магията е осигурявала усещане за контрол. Въпреки това, на магията е гледано с пренебрежение както от евреи, така и от политеисти, каза Джеферсън. Магията се е възприемала като суеверие и е била забранена в Римската империя. Въпреки че хората продължавали да я практикуват насаме, религиозните лидери я смятали за порочна, пише Джеферсън в книгата „The Routledge Handbook of Early Christian Art“ (2018).

В този контекст някои хора наистина наричат Исус магьосник - но като форма на клевета. По това време политеистичните религиозни лидери възприемали християнството като форма на суеверие, подобно на магията. „Например група, която се събира сутрин да пие вино и казва, че е кръв, яде хляб и казва, че е плът“, твърди Джеферсън.

Бил ли е вълшебник Исус?
Снимка: Isobel Whitcomb

„Вероятно можете да разберете защо хората са сметнали, че е суеверие.“ Философът Целз, явен критик на християнството, е сред онези, които виждат Исус като магьосник. Но последователите на Исус никога не са го виждали по този начин. Техният спасител извършва чудеса, а не магия - мощни действия на Бог, които често се противопоставят на смъртта, много различни от човешкото възприемане за магия. „Не бихте искали вашият полубог да бъде наричан магьосник, защото това ви кара да се чувствате по-малко силни“, казва Джеферсън.

Способността на Исус да побеждава смъртта, да лекува хора и да произвежда храни и напитки го издига над римските богове в очите и на християните, и на нехристияните, заявява Фелисити Харли-Макгоуан, историк в Йейлското богословско училище. Те вярвали, че Исус е имал особена власт над смъртта и са се позовавали на името му като начин за овладяване на тази сила.

Римските богове могат да изцеляват и възкресяват мъртвите, но никой не е извършвал тези действия директно или чрез Исус. Например Асклепий, богът на изцелението, лекувал хората чрез сънища; Исус лекува директно с ръцете си. Докато Асклепий бил убит за възкресяване на мъртвите, Исус бил приветстван за това. Ранното християнско изкуство асоциира тези действия с чудеса и по-малко се фокусира върху страданието и изкуплението. Например, докато съществуват десетки картини на Исус, носещи нещо като пръчка и възкресяващи Лазар от мъртвите, сравнително малко ранни картини изобразяват последната вечеря или разпятието на Исус, пише Джеферсън в статия от 2020 г., публикувана в списанието „Biblical Archaeology Review“.

И така, защо е изобразяван Исус, който носи предмет, приличащ толкова на магическа пръчка? Учените са склонни да се съгласят, че „пръчката“ не е най-добрият термин за описание на този предмет. Всъщност предметът изобщо не е бил свързан с магия - той просто ни се струва такъв, защото е филтриран през обектива на съвременните концепции за магьосници, като Хари Потър В най-ранните години на християнството магията не включва пръчки. Нито едно известно произведение на изкуството от този период не изобразява магьосници, които ги носят, добавя Джеферсън.

Този предмет, по-скоро оприличаван на жезъл, е символ на сила, която хората могат да разпознаят - точно както брада или свитък биха демонстрирали ученост, казва Харли. "Те виждат този човек, който държи предмета, и разбират", казва Харли, "жезълът е знак за неговия авторитет."


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Почемучка

    5 1 Отговор
    А шутаранга знаете ли кво е?
  • 3 агаг

    4 3 Отговор
    Ей овц. не си изкарвай умрялата заплата да се правиш на интересна и комерсиална щото си имаш име и адрес да не дойдат братята ромляци и турчоля за некоя шпакла
  • 4 Мирко

    24 6 Отговор
    Първо: Исус от Назарет никога не е вземал пари или други облаги за изцеленията. Магьосниците са вземали. Второ: Исус е син на Бог Ехова- създателят на планетата Земя. За него е лесно и планини да премества и времето да връща(има го в стария завет). Така че не ,не е бил магьосник.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шри Рави Шанкар

    31 1 Отговор
    Колкото повече човек знае , толкова повече разбира ,че нищо не знае ! Великите духовни и просветени личности са притежавали умения които за обикновения човек са фантазия и измислица !
  • 7 Извън закона

    8 10 Отговор
    Исус е нашият Господ!!! който не вярва,да прави милиони и да не се страхува че Господ ще го накаже....страхлиците не ги искат нито в Рая нито в Ада.Ако не вярваш а си беден си много зле от куките ли те е страх ? като живота е един и кратък или върха на мечтата ти е да живееш така хахаха без вяра в Исус всичко губи смисъл и ставаш духовно като ББ :))

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сливи за смет

    18 6 Отговор
    Миленке, за колко гроша богохулстваш? Не знаеш ли, че този грях е най - непростимият?! Всеки носи отговорност за делата си. Най - малко от уважение към вярата на хората не би трябвало да засягаш тази тема. И като си толкова ерудирана, направи подобно изявление в мюсулманска държава та да те видим тогава. Нашият мъдър народ е казал по такъв повод : -- Езикът кости няма, но кости троши.

    Коментиран от #11, #22, #23, #28

  • 10 Успокой се

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Извън закона":

    Пак си продал някоя кутия контрабанда и си влязал в ролята на куката.

    Коментиран от #13

  • 11 Арабин

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Сливи за смет":

    Ще свърши като учителя от Франция.
  • 12 Мисля че

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мирко":

    Иехова не е абсолютния бог на всичко.
  • 13 Извън закона

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Успокой се":

    На отворен ли ми се правиш бе,мишки като теб хем не са вярващи хем ги е шубе да са богати.Ела в София да видим дали влизам в роли...писна ми от вас гербаджиски буклуци вижда ви се края )) и за сведение с Главният ви също се познавам мижетурки хахаха

    Коментиран от #15

  • 14 Салман

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "агаг":

    Никой истински мюсюлманин не би си позволил да обижда най великия пророк който Бог ни е пращал.

    Коментиран от #18

  • 15 Извън акъла

    1 7 Отговор

    До коментар #13 от "Извън закона":

    Не бе палячо гледай си под прикритие и се прави на генгста другаде.
  • 16 Ъхъ

    6 5 Отговор
    Магии, вълшебства се тая, всичко това се класифицира като чудо, понеже реално не съществуват такива несвойствени човешки измислици, за това се наричат ,,чудеса,,. Със или без пръчка, всичко това си остава лъжа, измама, фантазия. Християнството, е чисто копие на юдаизма, а юдаизма е взаимстван от шумерския мит за ,,Бог,, и това са научни факти. Всички чудеса, описани в Библията например, са толкова безсмислени, че е напълно логично да си мислим, че са фантазия. говорещи змии, човек живял 3 дена в ,,голяма риба,, летящи духове, кое от кое по-голяма простотия. стари, нови завети, демек Бог пратил първо ,,стар завет,, и после решил ,,да го ъпдейтне,, и да прати нов. включват се евангелия по лично усмотрение, а всъщност са толкова много, повечето от които противоречат на християнските догми и за това не са ги и написали. свърши се с религиозната фантастика, а всеки който продължава да твърди и ги представя за истина, трябва да се разглежда като злонамерен, понеже е лъжец и най-малко психично болен или прекалено глупав. науката е безкомпромисна и изисква доказателства, не какви да е, а рационални, няма ли такива значи става въпрос за измама

    Коментиран от #17, #19, #26, #29

  • 17 Ариец

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ъхъ":

    Тези историй които ти се струват така инфантилни,съдържат знанието в себе си. това знание не за всеки,някой като теб прочитат веднъж и захвърлят,други продължават и след много търсене биват посветени във знанието за бога и вселената.което не е за всеки и за това е скрито в тези за теб инфантилни историй.

    Коментиран от #20

  • 18 Сигурно

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Салман":

    Знам че е така и знам защо , мюсюлманите още от най-ранна детска възраст втълпяват на децата си такива страхове свързани с Бога им, че на практика нямат избор, целия този страх така ги е узурпирал, че често се стига и до фанатизъм. Гарантирам ти 100%, че ако оставиш едно дете само да прецени дали да вярва, когато мозъка му сам може т.е. да речем над 16 годишна възраст, то вярвай, че исляма ще изчезне като религия. религията е страх, а човешкото същество изначало не е заслужили да живее в страх, за това религията тябва да се ликвидира. имам предвид всички религии
  • 19 Не религиозен

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ъхъ":

    Веднъж вече ти казах кротко и добронамерено, че омразата, с която си изпълнен и с която говориш е вредна за твоето здраве.
    Никой от нас не знае, кога в този живот може да му се наложи да разчита на чудо...

    Коментиран от #21

  • 20 Ъхъ

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ариец":

    Оу не не, каква вселена, какво знание, като според светото писание, планетата със се живота е създаден през 6363 г.пр.н.е и това е речено от самия ,,Бог,, нали Библията е негово произведение, това се е твърдяло цели 19 века, а сега изведнъж през 20-21 -ви век, религиозните интерпретации се започнаха с още по-големи извъртаници и ,,тълкувания,, започнаха да си преписват науката, космоса, вселената и т.н. и т.н. засрамете се вече и си вярвайте на каквото си искате, просто е време да спрете да го натрапвате на който и както ви попадне, за мен с тия фантазии за скрито или завоалирано, са плод на ментални аномалии, пазете ги за себе си

    Коментиран от #24

  • 21 Не е така

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Не религиозен":

    Може и да улавяш нотка на омраза, но това е защото съм честен и справедлив и не харесвам лъжата, лицемерието и двуличието, трите най-големи човешки порока. всяко твърдение, без да е подкрепено с доказателства, си остава лъжа

    Коментиран от #30, #31

  • 22 Ъхъ

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сливи за смет":

    това не е твоя работа, все едно заявяваш, че вие можете да говорите, а ние не, след което си позволяваш да заплашваш в опитите си да затвориш нечия уста, а всичко това е престъпление срещу човешката личност. иначе ви е лесно да определяте от кой лъха омраза, но не обръщате внимание на вашата собствена

    Коментиран от #27

  • 23 Ъхъ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сливи за смет":

    така като се замислих, остава да идеш от злоба да вдигнеш редакцията у въздуха, типично слово на фанатизъм
  • 24 Бог е велик

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ъхъ":

    Единственият който трябва да се засрами си ти. не е мой проблема,че ти нямаш усет за финото. И благодари на създателя на всички красоти,че можеш да ги наблюдаваш и да им се радваш,че можеш да обичаш и да бъдеш обичан,че живееш и си жив и се разкай. Защото твоите кумири не могат да създадат сами дори едно камъче от божественото творение.

    Коментиран от #25

  • 25 Тварите на луцифер

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бог е велик":

    Нео либерал човече.. тези освен да богохулстват и да рушат за друго не стават.

    Коментиран от #47

  • 26 Не религиозен

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ъхъ":

    Евангелията, включени в Новия завет на Библията са ЧЕТИРИ. "Избрани" са именно те, защото са написани от учениците, които придружаваха Исус Христос в Неговото служение на земята. Матей, Марко, Лука и Йоан са СВИДЕТЕЛИ ОТ ПЪРВА РЪКА !
    Думата ЕВАНГЕЛИЕ в превод означава БЛАГА ВЕСТ ! Благата вест е, че:" Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот"( Евангелие от Йоан 3:16) . Бог промисли за спасението на човечеството от ГРЕХА ( вкл. ЛЪЖАТА...)
    Онези, които ти наричаш "евангелия", противоречащи на християнските "догми", по-вероятно са някакви писания на хора, които са противници на Бог, НО ТОВА НЕ СА ЕВАНГЕЛИЯ. Добре е да прочетеш внимателно поне "официалните" евангелия, да ги сравниш и да анализираш посланието на Исус Христос в тях.
  • 27 Моя работа

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ъхъ":

    е да ти кажа, че тази народна поговорка --" Езикът кости няма, но кости троши" е парафраза на библейското предупреждение "Смърт и живот има в силата на езика" ( Притчи 18:21). Знанието, за което говори #17 (Ариец) и което е една, само една пренебрежително малка чат от него.
  • 28 Stéphanie 🎲

    4 11 Отговор

    До коментар #9 от "Сливи за смет":

    Абе човек ти нормален ли си ???Защо нападате момичето така 😱ААА гледам и други коментари ти с Исус,Господ кафе пи ли ??? Аз не съм 😂.Има доказателства че е бил ученик на Далай Лама, монасите в Тибет могат да умрат за 3 дни и да се събудят чети инфо в нета...Ти на тебе жена ти ако ти каже че е бременна ще и повярваш ли от светият дух 😁 или ще търсиш колегата и,комшията може би....?Много е смешна таз библия че да вярваме бе...Как се държите бе хора в кой век сме -ще подражавате на фанатиците ли

    Коментиран от #33, #34, #35

  • 29 иванов

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ъхъ":

    Всичко писано в Библия е вярно , и има своето научно обяснение Бог това е Вселенски Висш разум Такъв съществува

    Коментиран от #43

  • 30 Не религиозен

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не е така":

    Добро извинение..." не харесвам лъжата, лицемерието и двуличието, трите най-големи човешки порока." И как така, ти не ги харесваш, а други ги харесват? На какво се основава това харесване? Твоят отговор?

    Коментиран от #32

  • 31 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Не е така":

    Ааа, забравих..." защото съм честен и справедлив" И как така, ти си честен и справедлив, а другите не са? Твоят отговор?

    Коментиран от #38

  • 32 Ъхъ

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Не религиозен":

    Нямам представа какво би могло да накара един човек да лъже толкова усилено и да не се съобразява с факта, че може и да греши

    Коментиран от #37

  • 33 Моя работа

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Stéphanie 🎲":

    е да ти кажа Стефке, че ти сигурно не си пила кафе с Исус, но Той (Исус) въпреки това те обича и за такива като теб казва "Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене" ( Откровение на Йоан 3:20). Приготвил е за теб трапеза в присъствието на неприятелите ти, ако ОТВОРИШ ВРАТА...НО ТОВА СИЕ ТВОЯ РАБОТА, ТВОЙ ИЗБОР.

    Коментиран от #40

  • 34 СТЕФКЕ

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Stéphanie 🎲":

    За кой Далай Лама говориш ? Носителя на Нобелова награда за мир ли имаш предвид ?
  • 35 Салман

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "Stéphanie 🎲":

    Може наистина да е бил с ламите и какво от това? Какво се опитваш да ни кажеш с това? От всички хора на тази земя Иисус този които е бил най близко до бог. правил е чудеса лекувал е,дал е нова надежда за мир и любов във времена когато хората са били изключително кръвожадни и садистични.

    Коментиран от #36

  • 36 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Салман":

    Бил е повече от човек.
  • 37 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ъхъ":

    Не ми отговори на въпроса. Просто ми стана интересно, а ти веднага се криеш зад словесна еквилибристика...Та дай ,моля отговор на двата ми въпроса -конкретни и по същество. Остави фурнаджийската лопата.

    Коментиран от #39

  • 38 Ъхъ

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Не религиозен":

    Честния и справедлив човек не си позволява да лъже според мен
  • 39 Ъхъ

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Не религиозен":

    нямам предвид буквално, че всички са лъжци, но предполагам, че се замисляш дали не си от тях, за какво иначе ще настояваш за отговор ? нали ти казвам, че за мен, който твърди нещо фантастично без да предостави доказателства, за мен е лъжец

    Коментиран от #50, #53

  • 40 Stéphanie 🎲

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Моя работа":

    „За да се превърне човек в безупречен член на стадо овце, човек трябва да е преди всичко овца.”А.Айнщайн
    За Айнщайн науката е по-духовна от религията, защото науката ни позволява да разберем по-добре Вселената. Докато съзнанието ни все още не може напълно да разбере нейните чудеса, опитът да направим това ни довежда по-близо до Бога. Тъй като разбираме все повече за Вселената, ние се доближаваме до него.😉

    Коментиран от #41, #45, #54

  • 41 Крум

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Stéphanie 🎲":

    Бъркаш религията с духовност,Айнщайн е бил много духовен,дори е бил последовател на Петър Дънов. В някой интервюта казва че е силно убеден в наличието на висш разум.

    Коментиран от #42, #44, #87

  • 42 Stéphanie 🎲

    4 7 Отговор

    До коментар #41 от "Крум":

    "Идеята за личностен Бог е съвсем чужда за мен и изглежда дори наивно".
    А религията е измислица която и да е😂 създадена е за бедните ....върни се в 6 клас мисля че беше.Това са глупости човече Исус и колегите ....😁?Представи си работиш по корабите и те няма 5 м.а жена ти бременна в 3 месец ,ама тя ти каже светия дух виновен...😁Чакаш вторият Исус божия син ще повярваш ли ????

    Коментиран от #46, #52, #63

  • 43 Ъхъ

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "иванов":

    Имат научно обяснение разбира се , психологията дава най-точно такова

    Коментиран от #55

  • 44 Ъхъ

    3 2 Отговор

    До коментар #41 от "Крум":

    Айде хвани търсачката и пиши ,Айнщайн и религия, и остани разочарован
  • 45 Ъхъ

    3 2 Отговор

    До коментар #40 от "Stéphanie 🎲":

    Ето, ти си добре осведомена, поздравявам те. При тия хора, друго освен празни приказки и странни въпроси, не съм чул, ни видял
  • 46 Стефке

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Stéphanie 🎲":

    ако си била в 6-ти клас по времето, в което и аз бях - тогава учехме , че няма Бог. Ако си останала с това знание, жалко. Но като цитираш Айнщай , иди до край... И не само той е стигнал до заключението, че има Бог.

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Разкарай се

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "Тварите на луцифер":

    От устата на лъжец звучи потресаващо
  • 48 Ъхъ

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Стефке":

    Нали ти казах да си ,,ъпдейтнеш,, информацията . и продължавате с лъжите си, за вас лъжата е престиж, нали тъй....
  • 49 Ъхъ

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Стефке":

    не само, че не е достигнал до такова заключение, но дори се присмива на това твърдение

    Коментиран от #56, #57

  • 50 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ъхъ":

    Настоявам за отговор и то за определение, според което едни са лъжци, а други не. Нали си много осведомен и все се домогваш до логични доказателства. Аз имам отговора. Искам да чуя твоя АРГУМЕНТИРАН отговор. Можеш ли да отговориш или ако НЕ - прибери се, попрочети повечко по темата и се изказвай -ДОКАЖИ, НА 100% ЧЕ СЪМ ЛЪЖЕЦ. С казаното до тук, ставаш само за партиен агитатор...

    Коментиран от #58, #59

  • 51 Поздрави

    2 0 Отговор
    На човек не можеш да му дадеш,можеш само да му вземеш.
  • 52 Бог е милостив

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Stéphanie 🎲":

    Дано Бог да се смили над душата ти. Ти не си виновна.

    Коментиран от #71

  • 53 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ъхъ":

    Ше повторя въпроса си още веднъж - КАК и ЗАЩО едни са лъжци, а други - не.?
  • 54 Не си повече от никой

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Stéphanie 🎲":

    И то си овца,самоче твоя пастир накрая ще те пожертва а нашия пастир е добър и милостив и ни обича. Хората са слаби творения всичко без изключение.
  • 55 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ъхъ":

    "Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата; ( 2-ро Послание на Тимотей 3:16)
    за да бъде Божият човек усъвършенстван, съвършено приготвен за всяко добро дело. (3:17)
    Обърни внимание - ПОУКА, ИЗОБЛИЧЕНИЕ, ПОПРАВЛВНИЕ И ПРАВДА. Всичките от категорията за които ти пледираш...

    Коментиран от #60

  • 56 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ъхъ":

    А какво ще кажеш за Блез Паскал ? Предполагам, че знаеш кой е?

    Коментиран от #62

  • 57 Моя работа

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ъхъ":

    „Има една изключително мощна сила, за която досега науката не е намерила официално обяснение. Това е сила, която обхваща и ръководи всички останали и стои зад всеки феномен във Вселената. Тази сила все още не е идентифицирана от нас. Тази универсална сила е любовта.
    Любовта е светлина, която просветлява онези, които я дават и получават. Любовта е гравитация, защото прави така, че едни хора да бъдат привлечени от други. Любовта е мощ, защото мултиплицира най-доброто, което притежаваме, и дава възможност на човечеството да не се самоунищожи в слепия си егоизъм. Любовта е откровение и разкриване. За любовта се живее и се умира. Любовта е Бог и Бог е любов.”- откъс от едно от писмата на Айнщайн до дъщеря му Лизел.

    Коментиран от #61

  • 58 Ъхъ

    0 5 Отговор

    До коментар #50 от "Не религиозен":

    нещо май не разбираш отговора ми , три пъти ти обясних и ще се опитам да ти обясня за последен път. ВСЕКИ КОЙТО ТВЪРДИ ЗА НАЛИЧИЕТО НА ФАНТАСТИЧНИ СИТУАЦИИ СВЪРЗАНИ С РЕЛИГИЯ ИЛИ БОЖЕСТВА БЕЗ ДА ПРЕДОСТАВИ РАЦИОНАЛНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА Е ЛЪЖЕЦ единственото с което разполага са празни приказки , по-добре от това не мога да ти отговоря , питаш ме как определям лъжеца и ти отговарям. ако пък каже ,,Вярвам го, но не го твърдя,, тогава ще помисля, че е справедлив и честен и че се старае поне да не се окаже, че е излъгал
  • 59 Ъхъ

    0 4 Отговор

    До коментар #50 от "Не религиозен":

    сетих се за още един отговор :-твърдиш, че всичко е истина, но рационални доказателства нямаш т.е. науката го класифицира като лъжа, а аз се съобразявам с научното твърдение
  • 60 Ъхъ

    0 4 Отговор

    До коментар #55 от "Не религиозен":

    виж сега, аз моралните и поучителни библейски писания не критикувам, аз също смятам, че има полезни наставления, но в момента в който се намешат фантастични чудеса се вцепенявам от недоумение. как е възможно да си мисли някой, че с приказки за съживяващи се трупове може да накара някой да добрува, ми не може, ефекта даже е обратен. ,,Чудесата,, са тези, които ме притесняват и тези за които твърдите, че са истина, а моралните лекции в библията няма смисъл да обсъждаме

    Коментиран от #65

  • 61 Ъхъ

    0 5 Отговор

    До коментар #57 от "Моя работа":

    празни приказки, човека е искал да бъде вежлив и мил с дъщеря си, даже си личи, че няма предвид буквално съществото ,,Бог,,
  • 62 Ъхъ

    0 3 Отговор

    До коментар #56 от "Не религиозен":

    ти трябва да разбереш, че всеки учен, особено от миналия век, послужил си с обявените тогава за атеистични методи т.е. научните такива, са се откъснали от вярванията си, с ясното съзнание, че това което правят е небогоугодно си обръщат гурба и го правят, да не искаш да кажеш, че са искали да го дразнят нарочно ? съмнявам се, плюс това трябва да разбереш, че до миналия век, всеки който се изяви като неверник, е жестоко оплют от аудиторията т.е. ако не са заявили религиозна принадлежност най-вероятно нямаше да знаем, че е съществувал такъв човек, учените до един са атеисти, независимо какво са казали пред публиката, било е за тяхно добро и са го разбирали много добре
  • 63 0000

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Stéphanie 🎲":

    Стефке,надявам се Бог да ти прости,той е милостив,писано е 1 Коринтияни 1:18 "Защото словото на кръста е безумие за тези, които погиват; но за нас, които биваме спасени, то е Божия сила." Недей да остроумничиш толкова много,нищо не разбираш.Духовният свят е по реален от колкото ти предполагаш,казвам ти го,защото знам,не защото "предполагам" мисли... Относно религията,не бъркай религия с вяра,това са две различни неща.Христос е нашият Господ и Спасител,Божият син! Истината е в Божието Слово.

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Ъхъ":

    Значи избирателно приемаш "моралните" категории от Библията, но въпросът за чудесата е "предизвикателство" за теб...Да разбирам ли, че все пак подозираш, че има Бог, но не искаш да меШаШ(?) науката с "религията". Защото "моралните" категории , които "приемаш" са част от знанието, за което спомена вече Ариец-а (#17). Но, Библията НЕ Е книга за морала - Библията е събрала ДУМИТЕ НА БОГ към хората. И нали не си представяш Бог като старец с бяла брада, седнал на облак в небето...БОГ Е ДУХ и в Библията( Божието Слово), той инструктира хората, как да се придържат към духовните закони, така, че да живеят добре на земята и да наследят вечен живот. Защото човекът е дух, душа и тяло и след смъртта на тялото духът му продължава да живее. Нали не смяташ, че си се появил за малко на този свят, за да нахраниш червеите накрая...

    Коментиран от #67

  • 66 Ъхъ

    2 4 Отговор

    До коментар #63 от "0000":

    говориш като някой телефонен измамник :-,,Знам, че е така, вярвай ми,, , то и за това има толкова много измамени, лекото и сляпо доверие, до нищо добро не е довело. естесвено, че няма да ти повярва, момичето със сигурност страни от невежеството

    Коментиран от #74, #75

  • 67 Ъхъ

    2 4 Отговор

    До коментар #65 от "Не религиозен":

    работата е там, че ние като интелигентни същества сме могли да се сетим и без неговите напътсвия, а и аз например съм наясно, че точно това се е случило, всички тези писания са човешки, човек ги е измислил и той ги е написал. ще се върна на библейското твърдение, че сътворението е от 6363 г.пр.н.е , но векове по-късно, науката разкрива, че сътворението на планетата е от преди 4,5 млрд. години, а човешки останки са открити и датирани на близо 40 хил. год.пр.н.е . ми че това са 34 века по-рано, как би могъл да обясниш подобна аномалия ? не можеш, и не можеш да го обясниш, от сега знам, че всякакви опити ще бъдат просто едни празни приказаки , от тук натам ти просто отричаш науката и не се доверяваш на нейните очевидни доказателства за лъжливия библейски сценарий

    Коментиран от #69

  • 68 Не религиозен

    2 0 Отговор
    Затова, онези които ти презираш и наричаш лъжци, УПОВАВАТ ЧРЕЗ ВЯРА в БОЖЕСТВЕНИТЕ ДУХОВНИ ПРИНЦИПИ, които Бог е постановил още при Сътворението, а БОГ е силен и верен да ги потвърждава дори с ЧУДЕСА. Аз ПРЕЖИВЯХ и продължавам да ЖИВЕЯ с чудеса. Но както вече ти казах миналия път : ЧУДЕСАТА СА ЗА ОНЕЗИ,КОИТО ВЯРВАТ! Е, понякога Бог "поднася" чудеса и на такива като теб...

    Коментиран от #70

  • 69 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ъхъ":

    Ти да видиш, ние сме били интелигентни същества и сме могли да се сетим и без неговите напътствия... Интелигентни, колко да сме интелигентни, ако сме "произлезли" от маймуната. За теб, не знам, НО МЕН БОГ МЕ СЪЗДАДЕ ПО СВОЙ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ И ВДЪХНА В МЕН ЧАСТИЦА ОТ ДУХЪТ СИ. Така аз го разпознавам като мой небесен (духовен) баща и за всичко се обръщам към Него, така както като дете се доверявах на моя земен(физически) баща.
    Обърни внимание, че освен материален, паралелно съществува и ДУХОВЕН СВЯТ. Например ЛЪЖАТА - материална ли е или е духовна проява....Защо едни лъжат ,без да им мигне окото, а други внимават.
    Какво е съвестта на човека ? Материална или духовна функция ? Не даде ли Бог СЪВЕСТТА на човека, за да разпознава доброто и злото. Лъжата е добро или зло ?
    Не мисля, че нашият спор ще завърши с победител. Победителят(Исус Христос) вече седи на трона от дясно на трона на Бог Отец и се застъпва за нас...А ти, обърни душата си към духовния свят и се опитай да го откриеш, ако искаш да живееш щастливо на земята.

    Коментиран от #72

  • 70 Ъхъ

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "Не религиозен":

    само да уточня, понеже системно говориш за омраза, ненавист и си се хванал за нарицателното ,,лъжец,,. редно е да се успокоиш и да не разглеждаш мнението ми толкова вътрешно и лично. това, което смяташ за омраза и ненавист, е просто и само един по-висок тон, с който разговарям, на мен всъщност ми е трудно да мразя, трябва да си оставил някакви сериозни физически отпечатъци по мен за да те мразя и ненавиждам. а ако използването на думата ,,лъжец,, е обидно за теб, моля да ме извиниш, може би съм попрекалил, аз знам и виждам кой и кога е с лоши и нечисти помисли, просто смятам, че до голяма степен, сте несправедливи. не давате с ,,пръстче,, някой да ви опонира, заявявате неговата некомпетентност и винаги го нападате, макар и завоалирано или дори несъзнателно, нападките не си ги спестявате. нямате никакви съображения за нищо, а в същото време очаквате ние да се съобразяме безропотно. как да ви обясня например, че този термин ,,богохулство,, при човек като мен, това е невъзможно състояние, то е нелогично, как може човек да хули нещо, което несъществува? ми по мое мнение, не може. въпреки всичко, не пропускате да го отбележите и не се съобразявате, че звучи заплашително, а това не отговаря на същите тия принципи, които ни предлагате като морални. имам още много какво да кажа, но се изморих. ще продължим друг път. лека вечер

    Коментиран от #79, #80

  • 71 Stéphanie 🎲

    2 4 Отговор

    До коментар #52 от "Бог е милостив":

     религиите са репресивно средство за власт и откъсване от реалността 😊

    Коментиран от #76, #86

  • 72 Ъхъ

    1 3 Отговор

    До коментар #69 от "Не религиозен":

    веднага хващам противоречието. първо представяш нещата като ,,Бог,, дае нещо витаещо в небето или в космоса, а тук още изначало говори за ,,свой образ и подобие,, ! е айде кажи сега последно, като какво да го разглеждам тоя ,,Бог,, вменявате каквито си искате образи, как така стават сега тия работи ?
  • 73 БИБЛИЯТА Е ИЗМАМА

    1 5 Отговор
    КОЯТО НИ Е НАТРАПЕНА ОТ ЕВРЕЙТЕ. ...НО ИМА ПОУЧИТЕЛНИ ИСТОРИИ И СЪВЕТИ. ...
  • 74 Stéphanie 🎲

    2 3 Отговор

    До коментар #66 от "Ъхъ":

    Благодаря ти приятел👍 явно с теб сме от друга планета,или има много невежи които имат интернет ...
  • 75 0000

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "Ъхъ":

    Явно си добре запознат с телефоните измамници...разбира се,че не трябва да вярва сляпо на всичко,което чуе,хората имат свободна воля все пак,никой не задължава който и да е.А толкова много измамени има,защото хората не мислят, а вярват сляпо на всяка лъжа,и обикновенно лъжите звучат добре,но това не променя истината! Ако вярваш на всичко от "малкия екран" невежият си ти! Както казах,всеки има право на избор.Бъди жив и здрав!

    Коментиран от #77

  • 76 Ъхъ

    1 2 Отговор

    До коментар #71 от "Stéphanie 🎲":

    в днешно време християнството не може да се ползва по този начин, но е било актуално до миналия век. за съжаление е оставило траен психологически отпечатък. исляма например, е идеален инструмент. ей сега ако скочи аятолаха например и каже напред в името на Аллах, само стой и гледай
  • 77 Ъхъ

    0 2 Отговор

    До коментар #75 от "0000":

    само искам да ти кажа, че науката е произлезла в следствие на подлагането на съмнения, църквата през вековете е забранявала всякакви съмнения. благодаря, и ти бъди жив и здрав

    Коментиран от #82

  • 78 Николай

    4 1 Отговор
    Как може да има такива статии?
    Господ Исус Христос е живото слово и той е преди всеки освен Отца Бог Всевишни и Исус върши всичко чрез Отца на небесата, Всевишният Бог създателя на небесата и земята.
    И да уточня че магьосниците или вълшебниците не са от Бог, защото магиите или вълшебствата не са от Бог. Магъосничесвото, вълшебствата са вещарство което е грехота ако не и мерзост.

    Но иначе както казах Исус Христос чрез Всевишният Бог който е преди Всичко и е създателя на небето и земята и ангелите и човеците. Господ Исус Христос, Кралят на кралете, идва скоро !!!
  • 79 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ъхъ":

    И аз да уточня, че НЕ ГОВОРЯ СИСТЕМНО ЗА ОМРАЗА. Веднъж, преди време като беше се изцепил яко и сега за втори път. При това най-добронамерено... предупредително, както пише на кутиите с цигари. Да твърдиш, че е СИСТЕМНО, значи не говориш истината и ти без да искаш ставаш - лъжец.
    Никой не отрича правото ти да защитаваш мнение и убеждение и тук извърташ като фурнаджийска лопата. Никой не те напада и осъжда. Всички сме били НЕВЯРВАЩИ. Никой не се е родил вярващ. Вярата в Бог е личен избор на човека, когато достигне личностна зрялост да преценява и взема решения и да носи отговорност за тях.
    Понякога, дори пораснали, прекарваме голяма част от живота си в лутане и бъркотия, но както и да е Божията милост стои и ни чака. Тя е на наше разположение. Никога не е късно..., освен след смъртта. В Библията (Деяния на апостолите) ще намериш историята на Савел. И той като теб преследваше "лъжците", но един ден Бог, извърши чудо в неговия живот, стана Павел. Бог му повери да напише по-голямата част от Новия завет и ето две хиляди години
    целият християнски свят чете посланията на апостол Павел... - Ако някой има нужда от успокоение - това със сигурност си ти. Аз моят избор направих и живея в мир и радост. Доколкото зависи от мен старая се да живея в мир с всички хора и да споделям БЛАГАТА ВЕСТ ( евангелията) с тях.
  • 80 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ъхъ":

    Извинението ти е прието. По същия начин стои въпросът с покаянието ни пред Бог за греховете ни. Защото за Него най- важно е състоянието на сърцето на човека. Затова и в Библията ни е заръчал : "Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота." ( Притчи 4:23). Между другото , защо не започнеш да четеш Притчи Соломонови(Стария завет). Моралните категории в тях ще ти допаднат.
  • 81 Гацо

    0 3 Отговор
    Дека се облекчавал по голема и малка нужда никой не е писал нищо...Сигур е бил призрак...
  • 82 0000

    4 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ъхъ":

    Учени,които са имали такива съмнения в крайна сметка са стигали до извода,че Библията е истинна! Така,че в спора се ражда ИСТИНАТА,търси я,и не отричай категорично Бог,винаги казвам,че "религиозният" ум няма да спаси никой!А религиозни под път и над път,както виждаш,грешници сме всички,жалкото е,че сега ни "учат" да се "възвисяваме" а не да се смиряваме.... Този окулт и New Age ,който напоследък завладя Света, води точно до това! "Религии" много прав си,истината и пътят обаче е една-Трябва вяра в Христос! Така,че не се карайте,БОГ Е ЛЮБОВ ,а любовта покрива множество грехове 1 Петрово 4:8 ,духовният свят съществува,не го казвам просто така!
    П.С:Жена съм btw :)
  • 83 възмутен

    5 0 Отговор
    никой не ви кара насила да вярвате в христос и в библията който не вярва в христос е свободен да вярва в мутрите на герп и оп патриоти стига с тея провокации срещу християнството
  • 84 възмутена

    5 0 Отговор
    никой не ви кара насила да вярвате в христос и в библията който не вярва в христос е свободен да вярва в мутрите на герп и оп патриоти стига с тея провокации срещу християнството
  • 85 Госあ

    0 2 Отговор
    Човек трябва да вярва първо на себе си и след това на исус христос и всички милиони богове. Всъщност да им вярва за какво ? А пък и няма никакво значение дали им вярва или не. Трите основни вектора позициониращи човек са интелект, морал и физика. Някои приемат морала за вяра и дух, но това няма никакво значение. Всъщност моралът има по голямо значение, защото има отношение към общественото благо и еволюция, а не към личното.
  • 86 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #71 от "Stéphanie 🎲":

    Не съм съгласен, религията има за цел освен да поддържа морала в обществото на тези на които е по трудно да го видят, също да поддържа вярата и фантазията. Без фантазия и морал ставаме просто едни капиталисти 😄

    Коментиран от #88

  • 87 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #41 от "Крум":

    Оф и като пишете за "вярата" на айнщайн, наистина укрепвате моята 😄
  • 88 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "Госあ":

    Искам да кажа, връщаме се в джунглата, където определено не важат законите на другия плагиат дарвин. Неговите "закони" важат за модела паразит- гостоприемник.

    Коментиран от #89

  • 89 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #88 от "Госあ":

    Добре ли си ? Какво стана с "възкресяването" на семената. Да не заимстваш Божествените принципи...
  • 90 йокин

    0 0 Отговор
    Koйто вярва,да си вярва,аз също вярвам,но в последно време,съм разколебан.По Дискавъри,даваа документален филм,как и от кого,защо,е създадено християнството.Раздвоен съм.

    Коментиран от #91

  • 91 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #90 от "йокин":

    И Дискавъри и други канали, както и "научни" изследвания не могат да бъдат приети безрезервно като истина, при това добронамерена. Както се казва който поръчва музиката- той плаща и това му свирят. Единствената ИСТИНА е БОЖИЕТО СЛОВО ( Библията). Това е инструкция на Бог - как да живеем добре на земята, като следваме духовните принципи, установени от Него и как да наследим вечен живот, след смъртта на нашето тяло, защото духът на човека е вечно създание. Моят съвет - започни с четирите евангелия в Новия завет. Те са написани от учениците на Исус Христо, които го следваха в Неговото служение на земята. Опитай се да ги сравниш и да откриеш в тях характера на Исус Христос, Неговата любов към нас и Неговата жертва на кръста. Тогава, ще разбереш, какво е ХРИСТИЯНСТВО в чист вид. Довери се на думите на Исус, а не на хората, които често грешат. Можеш да намериш електронно издание на Библията
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.