Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 08:38 33 605 29

Най-честите грешки при слагане на кисело зеле

  • кисело зеле-
  • бидон-
  • грешки

И начините да ги избегнете

Най-честите грешки при слагане на кисело зеле - 1
Снимкa: Shutterstock

Киселото зеле е най-популярнa зимна туршия по нашите ширини. Освен вкусно, то е изключително полезно заради огромното количество витамин С, съдържащо се в него. Приготвянето на кисело зеле не е никак трудно, но не всяка домакиня успява да го приготви по правилния начин. Actualno.com разкрива кои са най-честите грешки при слагане на кисело зеле и начините да ги избегнете, за да постигнете желания резултат.

Избор на зеле, което не е подходящо за туршия

Първо, трябва да сте наясно, че не всяко зеле е подходящо за приготвянето на туршия. Идеалният вариант е късно узряващото зеле, което е най-хрупкаво и сочно. Но презрялото зеле също не е добра опция, защото след ферментацията няма да запази хрупкавостта си. Ако не сте сигурни в избора си, най-добре се консултирайте с продавача. Заложете на зеле "кьосе" и няма да сгрешите. Важно е то да е родно производство. Българското зеле не само ферментира по-бързо, но и запазва хрупкавостта си. Туршията, приготвена с него, е готова след 30-40 дни. Ако изберете гръцко зеле, ще трябва да изчакате около два месеца.

Лигаво зеле

Друга често допускана грешка води до получаването на т.нар. лигаво зеле. И това може да се избегне с избора на зеле, което е с ниско нитратно съдържание. Получаването на слуз по време на ферментацията е показател за високо съдържание на нитрати. Химикалите, които се използват при отглеждане на зелето, пречат на полезните бактерии да се размножават. В резултат от това ферментация не протича активно и зелето става лигаво. И в този случай съветът ни е да заложите на зеле родно производство, което е с по-ниско нитратно съдържание.

Грешка в пропорциите

Друг важен момент при приготвянето на кисело зеле е спазването на пропорциите в рецептата. При добавянето на недостатъчно количество сол зелето става меко. Но трябва да внимавате и да не прекалите със солта. Едва ли ще ви е приятно да консумирате прекалено солена туршия.Най-правилният начин за определяне на количество сол е спрямо обема на бидона, в който приготвяте зелето. Препоръчително е солта да е между 2 и 4% от него. Например, ако вашият бидон е с вместимост от 100 л, солта за саламурата трябва да е между 2 и 4 кг. Ако не искате зелето да е прекалено солено, сложете 2 кг сол. Ако предпочитате по-солено, тогава може да добавите 3-4 кг сол.

Грешка в избора на сол

Киселото зеле се приготвя само и единствено с морска сол или така наречената едра сол. Йодираната сол не е подходяща за приготвяне на този вид туршия. В никакъв случай не използвайте сол от пакет, който е стоял отворен дълго преди приготвянето на киселото зеле, защото йодът в нея се е изпарил.

Неразтворена сол

Много домакини добавят солта директно към зелето в бидона и често тя не се разтваря напълно, а резултатът е меко зеле. Препоръчително е част от водата да се затопли до 30 градуса и в нея да се разтвори солта. След това се прибавя към останалото количество вода, което ще се използва за приготвянето на саламурата.

Плесен на повърхността

За да избегнете образуването на плесен по повърхността, задължително поставете специална пластмасова решетка върху последния ред зелки. Може да използвате и голяма чиния. Целта е зелето да се притисне и да не може да изплува на повърхността. Важно е също така нивото на саламурата да е 10-15 см над зелето от последния ред.

Други често срещани грешки

За любителите на моркови ще поясним, че те не трябва да се добавят в големи количества, защото пречат на ферментацията. Допустимото количество е 30 грама моркови на 1 кг зеле. Ако приготвяте кисело зеле в буркан, не забравяйте, че след като е готово, то се съхранява в хладилник. В този случай периодичното дупчене на зелето с вилица е задължително по време на ферментацията, защото съдейства за отделяне на въглеродния диоксид. Това оказва влияние не само върху вкуса, но и върху хрупкавостта на туршията. Докато трае ферментацията, не се поставя капак на буркана. Гърлото му се покрива единствено с парче марля.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боян Боев

    43 13 Отговор
    Госпожо пиши си за секса, това с трушиите не е в твоята компетентност. На литър вода се слага 45грама сол това е правилото.

    Коментиран от #8

  • 2 У мазата, киселто зели, ошафа, винту

    7 9 Отговор
    На селу, всичко ок, нема ги онез,, дъртите,, еж, пий и живей..... ааа прасету забравих, къде без негу....!
  • 3 Пустиняка

    45 4 Отговор
    "Йодираната сол не е подходяща за приготвяне на този вид“

    " В никакъв случай не използвайте сол от пакет, който е стоял отворен дълго преди приготвянето на киселото зеле, защото йодът в нея се е изпарил.“

    Безсмислена статия!
  • 4 бай Зеленков

    12 26 Отговор
    на 100л бидон 1кг морска сол и всекидневно преточване на саламурата!
  • 5 На, днешно време

    7 30 Отговор
    Кой еде кисело зеле..... фукариите... както и едно време..... всичкото е силно оторено, нищо не става....!

    Коментиран от #22

  • 6 Ит кен бидон

    20 3 Отговор
    Ферментацията е сложен биохимичен процес, не е за аматьори.
  • 7 Боби

    31 2 Отговор
    Четете ли изобщо преди да публикувата?!
    От една страна:
    "...Йoдирaнaтa coл нe e пoдхoдящa зa пригoтвянe нa тoзи вид туршия. "
    и веднага след това:
    "в никaкъв cлучaй нe изпoлзвaйтe coл oт пaкeт, кoйтo e cтoял oтвoрeн дългo прeди пригoтвянeтo нa киceлoтo зeлe,
    зaщoтo йoдът в нeя ce e изпaрил."
    Ерго, всичко останало е със съмнителна стойност.
  • 8 Крива сметка

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "Боян Боев":

    От къде знаеш колко литра вода ще поеме 100л бидон със зеле, като това зависи от големината на зелките...? Примерно на 30кг зеле...70л вода*0.045= 3.15кг сол?! Ми за мен това е прекалено много сол!
  • 9 Тъй ли?

    24 3 Отговор
    Скоро стана въпрос,че в България има як нелегален внос от Турция на отдавна забранени канцерогенни препарати за третиране на селскостопанска продукция,тъй че мантрата "Изберете българското" хич не ми носи доверие.Определено напоследък не купувам турска стока,а към българската се отнасям с недоверие!
  • 10 Гост6

    11 5 Отговор
    На Венелина тези неща нр и се отдават! Вени, пиши си за :ЪЦО-ПРЪЦО, там е силната ти страна на калема!
  • 11 Дреме ми

    12 4 Отговор
    Женицата нищо не разбира...
  • 12 гоям кеф

    26 8 Отговор
    Без значение колко е зелето в бидона, на 10 литра вода се слага 400/450 грама едра сол.
  • 13 ШЕФА

    42 6 Отговор
    Само българско зеле сорт кьосе.Изчистват се зелените листа зздълбава се чуканчето на зелката и се прави разрез след което се слага по една супена лъжица морска сол на всяка зелка и се оставят на престоят една нощ без вода.На другия ден на 10 л вода 0.400 гр морска сол като пресмяташ и тази от чуканчетата на зелките.Водата трябва да е геранска а не от водопровода защото хлорираната вода разваля вкуса на зелето.На дъното на бидона слагам 2 бр.царевица 2 бр корени хрян чорапче с ечемик или ориз нарязана ябълка или дюля и 3-4 листа от вишна.Затискам зелето с скаричка- дървена и черен речен камък и преточвам 10- 12 дни по 4- 5 пластмасови кофи.След 30дена зелето е готово.ДЕГОСТАЦИЯ С ЗЕЛКА С ЧЕРВЕН ПИПЕР И ГРОЗДОВА 50 ГРАДУСА-ОТЛЕЖАЛА.ДА ВИ Е СЛАДКО...................................
  • 14 дрт прч

    7 9 Отговор
    НЕ ПРИЕМАМ СОФИЙСКИ СЪВЕТИ
  • 15 James

    6 5 Отговор
    Ама че тъпотии.
  • 16 един от многото

    11 2 Отговор
    В последно време не се прави кисело а солено зеле.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Stéphanie 🎲

    6 3 Отговор
    Най голямата ми мъка кисело зеле 😕 дядо на времето го правеше ,и двамата с баба като си заминаха свърши с бурканите ,мама и тате от магазина.За съжаление тук в магазина няма ,страх ме е да го направя да не се проваля .Българските зелеви сарми са най хубави.Китайците имат подобни но няма онзи кисел вкус.Тука има само шокрут в консерва отвратително -ужасяващо на вкус директно го върнах и нокога няма да опитам отново.

    Коментиран от #19

  • 19 Не е трудно

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Stéphanie 🎲":

    Прочети Шефа. ПРОФЕСИОНАЛИСТ!!!
  • 20 Вежди Рашидов

    8 0 Отговор
    Най-важното при слагането на киселото зеле е : да сложите правилно добре издялания чеп.
  • 21 Гледам гледам у кацата

    2 1 Отговор
    Май нищу не виждам,, без дънна,, 3, пък и аз, съм,, кьораф,, почти не виждам....!
  • 22 Xaxaxa

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "На, днешно време":

    Ти какво ядеш бе,от магазина,ако знаеш как го правят

    Коментиран от #23

  • 23 Как го праят, във всеки случай..?

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Xaxaxa":

    Са,по чисти от, многогомногото,,.... демек от вас..бееее или грух....!
  • 24 Миечо

    2 0 Отговор
    Много полезно четиво за новите софиянци
  • 25 Софиянец

    7 0 Отговор
    Няма значение откъде си - или слагаш зеле или не. За зелето се прави саламура от вода и сол, 10 л вода - 400-450 гр сол. Няма значение колко е голям бидонът. Правиш 10 л саламура, сипваш. И така, докато се напълни. Айде живи и здрави.
  • 26 Последния от СФ

    1 0 Отговор
    Аз си направих трушия от цели моркови
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.