Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 20:48 1 554 5

Най-добрите съвети и най-големите грешки при сватбите

  • сватба-
  • традиция-
  • младоженци-
  • тема-
  • грешки-
  • съвети

Сватбен консултант дава ценни насоки за бъдещите младоженци

Най-добрите съвети и най-големите грешки при сватбите - 1
Снимка: Shutterstock

Българските сватби стават все по-лични събития, белязани от персоналните вкусове на младоженците. Унифицирането вече не е тенденция, всяка двойка се стреми да се отличи с личната си история. Това обясни пред агенция "Фокус" Биляна Цанева, сватбен агент и водещ на тържества. Тя има 15-годишен опит в тази сфера.

Зимните сватби у нас не са много желани - хората предпочитат да се женят през останалите по-топли сезони. Социалните мрежи имат ефект върху организацията на сватбите. Те стават все по-лични събития - фокус са младите хора, приятелите им. Те стават все по-цветни, вълнуващи, смели", поясни Цанева.

Виждат се красиви презентации - българските сватби изглеждат като от списание, хората се стараят, въпреки че сватбата е скъпо удоволствие и винаги е била. Центърът на днешната българска сватба е емоцията и нейното създаване, каза още сватбеният агент.

“Прави впечатление, че гостите имат все по-голямо желание да участват в сватбата - с изненади, танци. Обличат се в тон с детайлите. Двойките стават по-отворени да споделят личната си история, интерпретирана от водещия или кума. Залага се на персоналното отношение, на събитие, което да отговарят на тях самите като двойка", разказа водещият на сватбени събития.

“На всяка трета церемония има обети. Западните тенденции навлизат все по-силно в нашите сватбени традиции. Срещам все повече младоженци, които искат да споделят интимни моменти, което предизвиква емоционален отговор", смята Биляна Цанева.

Шаферките, кумовете също се включват с разкази и кратки речи към двойката. “Това лято една тридневна сватба прикова вниманието на гостите. Първият ден протече по старите български традиции и с носии, кукери, всичко, което сме правили в миналото. Вторият ден беше официален, много бляскав и красив. Третият ден беше парти до басейна", даде подробности Цанева.

Участвала е в организацията на сватба, при която булката и младоженецът обикалят цялото село с каруца, каквато е старата нашенска традиция. Освен това тържеството е включвало хора на мегдана със зурни и тъпани.

“Случвало се е младоженци да се разделят, докато организираха сватбата си - това стана с няколко двойки по време на COVID пандемията. Започнете навреме с организацията си - една година е разумен период, в който да успеят плавно да организират събитието. Слушайте се един друг - организирайте събитие, което ви отива, без да се вслушвате твърде много в съветите и мненията на близки. Избирайте локации, които наистина да бъдат удобни за вас лично - не да направите сватбата си в другия край на България и гостите да пътуват часове - мислете за малките детайли", съветва още Цанева.

“Знам, че на много хора ще прозвучи странно, но е добре да се избере тема на сватбата, за да си личи, че това е лично събитие. Избирайте хора, които имат подход в работата си.", казва още тя.

За грешките при организацията

Номер едно грешка е младоженците да слушат твърде много трети лица, които не са от най-близкия им кръг. Да се опитвате да превърнете сватбата в спектакъл и да забравите, че тя е личен празник на обичта, също не е препоръчително. Да не споделяте достатъчно детайли с гостите си също не е добре, защото като ги държите далеч от процеса, им отнемате възможността да участват, дори да помогнат при избора на тоалети", каза още Биляна Цанева.

Всеки професионалист трябва да създаде балансирана програма - правилна подредба на събитията е ключът. Шоу програмите допринасят за атмосферата, но не трябва да се прекалява с тях, категорична е Цанева.

“Тенденциите в ергенските и моминските партита изобилстват - от моминско парти на яхта до ергенско парти в Тайланд, парти в лимузина, бус, пълен с красиви дами, обикалящ София. Няма конкретно изявени тенденции, но тези партита се превръщат във втора сватба в много от случаите. Влагат се страшно много емоции и енергия и в тази част от бракосъчетанието", завърши обзора на сватбените тенденции Биляна Цанева.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боже ще

    10 0 Отговор
    се пръсна от смях! Сватбата е лично събитие нещо като ден на двама влюбени. Разликата е само, че се изискват двама свидетели да потвърдят брачния обет. За какво им е тълпа ?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Даааа

    1 1 Отговор
    Най-вярната приказка за след подписа на сватбата, е че трябва да мислиш и за развода, защото няма как(или е много рядко срещано вече) да останеш с един човек докато "смъртта ви раздели"..... Жалко е, но е факт!
  • 4 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Боже ще":

    Ми то сватбата е двама луди и двеста гладни. А сега сериозно - малко са родителите, които не искат да видят децата си в такъв ден.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.