Last news in Fakti

26 Януари, 2021 18:32 9 872 10

Защо не трябва да ядем овесени ядки всеки ден

  • здраве-
  • полезно-
  • овесени ядки

Те са много полезни, но могат да имат и нежелани ефекти

Защо не трябва да ядем овесени ядки всеки ден - 1
Снимка: shutterstock

Овесените ядки са неизменна част от менюто на голяма част от хората. Някои диетолози препоръчват консумацията им да е дори по три пъти на ден. Но според други това може да е опасно. Каква всъщност е истината за овесените ядки?

Ползи от консумацията на овесени ядки

Овесът несъмнено е най-богатият източник на фибри, необходими за нормалното храносмилане. Диетичните фибри помагат за пречистването, тъй като свързват токсините и канцерогените и ги извеждат от тялото.

Фибрите имат положителен ефект върху работата на червата, върху растежа на полезната микрофлора, която е необходима за укрепване на имунитета. Те помагат за понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар, подобряват усвояването на храната и улесняват работата на панкреаса, жлъчния мехур и черния дроб.

При заболявания на стомашно-чревния тракт в почти всички случаи се предписва диета с включване на овесени ядки. Овесените ядки покриват лигавицата с защитен филм, предотвратяват уврежданията и подпомагат възстановяването. При наличието на повишена киселинност, овесените ядки са в състояние да нормализират ситуацията.

Освен това те съдържат дълъг списък с полезни витамини и минерали - калий, манган, витамини А, В, Е, аминокиселини, бавни въглехидрати и др. Списъкът с плюсове им е впечатляващ. Но не бързайте да изпадате във възторг.

Вижте кои са недостатъците на овесените ядки:

Съдържат фитинова киселина

Овесените ядки са източник на фитинова киселина, която има способността да извлича калция от костната тъкан. Въпреки факта, че в тях също се съдържа калций, киселината пречи на организма да я усвои. Фитинът може да бъде особено вреден за деца, чиито кости все още не са напълно оформени, както и за хората в напреднала възраст.

Съдържат глутеноподобен протеин

За някои хора глутенът е силно противопоказен, тъй като може да причини обриви, слабост, диария и други признаци на хранителни алергии. В тежки случаи се развива заболяване като цьолиакия - нарушено храносмилане, причинено от увреждане на вилините на тънките черва от авенина в глутена. Ако не сте сигурни, че нямате непоносимост към глутена, по-добре пропуснете овесените ядки.

Съветът на специалистите е да консумирате овесени ядки не повече от веднъж на 2-3 дни, като ги редувате с други зърнени храни и продукти. Най-полезни са пълнозърнестите овесени ядки. Избягвайте тези, които съдържат захар, парченца плодове и други добавки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    3 0 Отговор
    Ха винаги сме се стремили към бял хляб,дай овес на римски император и ще те заплюе. До къде я докарахме колкото повече трици ,овес и по черен хляб ядем по добре.

    Коментиран от #3

  • 2 сила

    7 1 Отговор
    ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ПОСЕРЕМ....ЗЛОВЕЩО
  • 3 Тоя фураж е за краварите!

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    От Българският хляб,няма по-вкусен!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дидо

    3 1 Отговор
    Защото са фураж и ще се угоим като телета
  • 6 Джи

    4 1 Отговор
    Всеки ден ям ядки, и ми действат супер стимулиращо, яжте ядки, да сте здрави.
  • 7 един от многото

    7 1 Отговор
    За да не почнем да цвилим!
  • 8 Един кон

    4 1 Отговор
    И аз избягвам да ям овес всеки ден, че много пръцкам и ме сърбят копитата!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хаберих

    0 1 Отговор
    Обесени ядки ядат животните.