Last news in Fakti

28 Март, 2021 19:08 4 399 18

Как ни влияе смяната на времето?

  • лятно часово време-
  • смяна на времето-
  • пролет-
  • здраве-
  • ефект-
  • отрицателен ефект-
  • положителни страни-
  • рискове

Лятното часово време може да oбърка биологичния ни часовник и да предизвика редица здравословни проблеми

Как ни влияе смяната на времето? - 1
Снимка: shutterstock

Преминаването от зимно към лятно часово време влияе пряко на нашето физическо и психическо състояние. Ако преместването на стрелките на часовника с час напред ни дава измамното чувство за по-дълъг ден, то всъщност краде 1 час от съня ни.
Тази промяна на времето може да причини смущения в биологичния ни часовник, известен още като циркаден ритъм.

Уморени ли сте от лятното часово време?

Настройването на часовника напред с един час за лятно часово време през пролетта обикновено означава загуба на един час сън. Това може да ви умори. Проучване от 2019 г., проведено от Американската академия по медицина на съня (AASM), установява, че повече от половината американци обикновено се чувстват уморени и недоспали след преминаването към лятно часово време. Това е и причината много медицински асоциации и специалисти да подкрепят отмяната на смяната на времето.

В изявление на AASM, публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine се казва, че „сезонните промени във времето трябва да бъдат премахнати в полза на фиксирано, национално, целогодишно стандартно време“, което значително ще додобри здравето на хората.

Странични ефекти и рискове от промяната на времето

Умората от загубата на един час сама по себе си може да бъде достатъчно разрушителна, но за някои хора, този процес може да има по-сериозни последици.

Шведско проучване разкрива, че рискът от инфаркт се увеличава през първите три делнични дни след преминаване към лятно часово време.

Смята се, че умората, предизвикана от смяната на времето, е основната причина за увеличаване на пътнотранспортните произшествия в първия понеделник след преместването на стрелките на часовника.
Също така, статистиката сочи, че се увеличават и инцидентите на работното място.

Загубата на час дневна светлина след връщането на часовниците към стандартното време може да предизвика психични заболявания, включително биполярно разстройство и сезонно афективно разстройство (SAD), известно още като зимна депресия.

Датско проучване пък установява, че има 11% увеличение на случаите на депресия след промяната на времето.

Австралийско проучване установи, че честотата на самоубийствата при мъжете се е увеличила в дните след смяната на времето (независоимо дали е зимно или лятно).

Отрицателно въздействие избледнява

Въпреки че нарушаването на циркадния ритъм може да има сериозни негативни ефекти върху здравето ни, повечето проучвания сочат, че те преминават през следващите няколко седмици.

Данни, събрани от потребители на Facebook, сочат, че след преминаване към лятно часово време, повече потребители от обикновено споделят, че са „уморени“. Въпреки това мнозита казват, че се чувстват „щастливи“ и „прекрасни“, което най-вероятно се дължи на по-дългите вечери.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 се тая

    13 13 Отговор
    аман от ваще измислици, време кат време, един ден голяма работа....

    Коментиран от #10

  • 2 Гост като гост

    20 8 Отговор
    Астрономическото часово време си е истинското.
    Тази смяна не се отразява добре на никого.

    Коментиран от #9

  • 3 Уууууууууу

    8 6 Отговор
    Влия ни зле, това е една измислица вредяща на човека
  • 4 ДА ИМА МИСИРКИТЕ

    4 2 Отговор
    ЗА КАКВО ДА ПИШАТ😀😀😀😀😀
  • 5 Развълнувания, Михал

    2 3 Отговор
    Също като мечка от различен цвят, възраст и пол, ми действа кофти...!

    Коментиран от #13

  • 6 Гост

    12 2 Отговор
    Влияе ни зле, като болест е.
  • 7 На чепа

    4 1 Отговор
    ми влияе става ми по рано?
  • 8 Капитана

    6 6 Отговор
    Никак не влияе. Пълни глупости с това време. По добре е да се сменя, един вид своеобразна корекция на сезоните, ама много разбирачи, съвременни “учени” с много акъл до нищо полезно не водещи.
  • 9 Хахахаха тосссс пък

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гост като гост":

    Не е вярно. Влияе се зле като се премине от лятното към астрономическото
  • 10 Изобщо

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "се тая":

    Не ми влиае час напред назад е е нищо а тези дето са ти дали минус да идат на психиатър да се прегледат има им нещо щом за час се хойкат толко много.
  • 11 Машината на времето

    2 0 Отговор
    Хората изпадат в тежка темпорална афазия и започват да изчезват от работа не само за един час, а за цели дни.
  • 12 Димов

    5 3 Отговор
    Пълни глупости. Лятното часово време ми е супер. Имам повече светла част от деня, след работа, да си свърша това-онова. Децата имат повече време за игра след училище. Аз съм твърдо ЗА лятното време да остане за постоянно. Изобщо не ми пука, че в 12ч на обяд слънцето не било баш хептен най-нависоко, а било с 2 см по-встрани.
  • 13 Знем лорче

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Развълнувания, Михал":

    Кукаш както винаги хи хи

    Коментиран от #16

  • 14 Анонимен

    3 2 Отговор
    Никак от как се помня все сменям времето, то не ни влияе, нали знаете може и да не го отчитаме тогава какво значение има колко е часа и коя година е.
  • 15 izzo

    0 0 Отговор
    Никак не влияе часовото време и може въобще да не се отчита ако човек живее в пещера, като отшелник или на самотен остров. Всичко различно от това предполага да се съобразяваме с часовника. А когато си играем с него резултатите не са много добри. Относно "лятно или зимно", аз лично съм на мнение, че географски обусловено, сме по-пригодни за т.нар. лятно часово време. А май не мисля само аз така. Като че ли и Гърция, Турция, Италия, Испания, Кипър са на това мнение. Но какво ли разбират те от туризъм, икономика, социална политика....
  • 16 Знаеш

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Знем лорче":

    На, ишу
  • 17 кочо

    0 0 Отговор
    защо се споменава за американски датки австралииски и др.проучвания а за български не.защо.
  • 18 незнайко

    0 0 Отговор
    На пенсионерите НИКАК НЕ ВЛИЯЕ !!! В БЪЛГАРИЯ повечето са такива !!!