Last news in Fakti

26 Април, 2021 17:55 5 397 15

Как се отразяват яйцата на здравето ни

  • яйца-
  • полезно-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • витамини-
  • минерали

Запознайте се с полезните свойства, които имат яйцата

Как се отразяват яйцата на здравето ни - 1
Снимка: Shutterstock

Обичате да хапвате яйца на закуска или в салатата? Идва Великден и нямате търпение да им се насладите с парче пухкав козунак? Тук може да се запознаете с това колко са полезни и как хапването на яйца се отразява на здравето ви.

Колко яйца на ден са полезни

При умерена консумация те са супер полезни. Да се храните само с яйца обаче е много лоша идея, пише actualno.com. Не е нужно и да ги ядете всеки ден, тъй като едно яйце съдържа почти пълната допустима дневна доза холестерол. Ако спазвате нормата, ще се чувствате добре с многото полезни вещества, които се крият в този ценен продукт. По време на великденските празници, разбира се, не е нужно да се отказвате от вкусните яйца.

Препоръчително е обаче да не ядете повече от 3 на ден, тъй като всеки организъм реагира различно. Прекомерната консумация на яйца може да доведе до натоварване на черния дроб и бъбреците. Особено внимание трябва да се обърне на децата, при които това може да отключи сериозни алергии.

Защо яйцата са толкова полезни

Яйцата съдържат много витамини и минерали, като например селен. Този микроелемент не само подпомага изгарянето на мазнини, но подсилва и имунната система. Селенът предпазва тялото от вредните вещества в околната среда и свободните радикали както отвън, така и отвътре. Благодарение на него, кожата изглежда по-свежа.

Витамин B2, който също се съдържа в яйцата, стимулира енергийния обмен в тялото. И прави косата и ноктите по-здрави. Смята се, че, съчетан с фолиевата киселина, която също се намира в яйцата, намалява риска от инфаркт. И това не е всичко. В яйцата има и лецитин. Той подобрява концентрацията и намалява нивата на стрес.

Жълтъкът съдържа много полезни вещества, например лутеин и зеаксантин. Те намаляват риска от очни болести, като макулна дегенерация и катаракта. А витамин D се грижи здравето на костите. Яйцето е ценен източник на протеини, които поддържат здравето на всички органи в тялото. Подхранват мускулатурата и мозъчните клетки и осигуряват по-бързото възстановяване на тъканите. За това се грижи и фосфорът в яйцата, който има важно участие в метаболитните процеси.

Не на последно място, природният продукт е силно засищащ и пълен с полезни вещества, като същевременно няма да навреди на диетата ви.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТуКА В ТОЯ САЙТ ПИСАЧИ

    1 6 Отговор
    На успокояват и УБЕЖДАВАТ ДА ЯДЕМ ЯЙЦА ОТ ПОЛША СЪС САЛМОНЕЛА...

    Коментиран от #5

  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 3 Отговор
    Домашните кокоши яйца са много полезни и никакъв холестерин не ви образуват!Спокойно на ден по 2яйца може да изяждате!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Супер

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    За активноспортуващите и подрастващите– внасят всичко необходимо в организма. Важното е да са домашни, от свободно отглеждани кокошки и не пържени, или дълго кулинарно обработвани, а варени(за предпочитане рохки) От детството помня "яйца на хартия". Просто е– намокрен лист хартия, даже може да го сгънете с ръбчета като мини тавичка, чуквате 1–2 яйца,посолявате и слагате на огъня(става и на котлон, но не е същото)

    Коментиран от #7

  • 5 Не мрънкай

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТуКА В ТОЯ САЙТ ПИСАЧИ":

    Иди си на село и си отглеждай собствени кокошки!
  • 6 ИСКАМ СЪБИНЧЕТО ДА

    7 2 Отговор
    МИ ДЪРЖИ ТОПЛИ ЯЙЦАТА ВСЯКА НОЩ 😜😜😜
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Супер":

    На книжка са най добри!След работа на вилата нямам време и само на книжка ,сега вчера набрах и ядох в двора и Левурда преди над 10г я насадих и на влажно и по не слънчево място става като троскот!В Неделя това ядох а даже едното яйце оставих идва една окучила се с малко дворът е много голям и през плета има дупка нарочно я оставям-засега да влизат!Кучетата са благодарни,и помнят доброто!Такава година като тази не помня...Цветница,а няма Листа по дърветата,сега правят наченки да тръгват...отиваме Май месец...Пуснах вчера водата и ,като тръгвах завих чешмите....

    Коментиран от #8

  • 8 Супер

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Баба едно време ги печеше на вестник, ама сега нали сме много "здравословни", пък вестниците се правят с химикали и т.н. Левурда при нас берем дива, но иначе щавляк и киселец,коприва също се намират в двора. Подсети ме– пържени яйца с щавляк и киселец( за зимата консервираме в буркани)и 1–2 кисели чушлета от буркан, сиренце по желание, напитката също. За отношението към кучето–АДМИРАЦИИ! Имам и куче и котки и кокошки, разбира се. Който не обича животните, не може да обича и хората. Хубава вечер.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Супер":

    Тя мойта е дива,аз я разсадих от Витоша!На книжка Белтъка е най добре приготвен и вкусен!

    Коментиран от #11

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Супер":

    Опознавайки хората-заобичваш Животните!Те Животните са много интелигентни и Истински!
  • 11 Супер

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Извинявай, на кое точно му казваш книжка?

    Коментиран от #12

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Супер":

    Имам амбалажна хартия използвах я едно време ,като гледах пчели и си режа от нея и на котлона!Внимава се,че може да изтече белтъка,на котлон е по трудно!Амбалажната хартия е много ценна и може за много неща да се пригоди,а не струва нищо!Продаваме я и в книжарницата,един лист метър на седемдесет е 0,2лв!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В Смисъл котлон на печка.
  • 14 Камикадзе 🛩

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    „Класиката” е яйце, разпльокано върху вестник „Работническо дело” и сложено отгоре върху печка на дърва. За да не се разтече, вестникът се прегъва малко и така. Който е бил на село го знае това нещо.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.