Обичате да хапвате яйца на закуска или в салатата? Идва Великден и нямате търпение да им се насладите с парче пухкав козунак? Тук може да се запознаете с това колко са полезни и как хапването на яйца се отразява на здравето ви.
Колко яйца на ден са полезни
При умерена консумация те са супер полезни. Да се храните само с яйца обаче е много лоша идея, пише actualno.com. Не е нужно и да ги ядете всеки ден, тъй като едно яйце съдържа почти пълната допустима дневна доза холестерол. Ако спазвате нормата, ще се чувствате добре с многото полезни вещества, които се крият в този ценен продукт. По време на великденските празници, разбира се, не е нужно да се отказвате от вкусните яйца.
Препоръчително е обаче да не ядете повече от 3 на ден, тъй като всеки организъм реагира различно. Прекомерната консумация на яйца може да доведе до натоварване на черния дроб и бъбреците. Особено внимание трябва да се обърне на децата, при които това може да отключи сериозни алергии.
Защо яйцата са толкова полезни
Яйцата съдържат много витамини и минерали, като например селен. Този микроелемент не само подпомага изгарянето на мазнини, но подсилва и имунната система. Селенът предпазва тялото от вредните вещества в околната среда и свободните радикали както отвън, така и отвътре. Благодарение на него, кожата изглежда по-свежа.
Витамин B2, който също се съдържа в яйцата, стимулира енергийния обмен в тялото. И прави косата и ноктите по-здрави. Смята се, че, съчетан с фолиевата киселина, която също се намира в яйцата, намалява риска от инфаркт. И това не е всичко. В яйцата има и лецитин. Той подобрява концентрацията и намалява нивата на стрес.
Жълтъкът съдържа много полезни вещества, например лутеин и зеаксантин. Те намаляват риска от очни болести, като макулна дегенерация и катаракта. А витамин D се грижи здравето на костите. Яйцето е ценен източник на протеини, които поддържат здравето на всички органи в тялото. Подхранват мускулатурата и мозъчните клетки и осигуряват по-бързото възстановяване на тъканите. За това се грижи и фосфорът в яйцата, който има важно участие в метаболитните процеси.
Не на последно място, природният продукт е силно засищащ и пълен с полезни вещества, като същевременно няма да навреди на диетата ви.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ТуКА В ТОЯ САЙТ ПИСАЧИ
Коментиран от #5
18:14 26.04.2021
2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
Коментиран от #4
18:16 26.04.2021
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Супер
До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
За активноспортуващите и подрастващите– внасят всичко необходимо в организма. Важното е да са домашни, от свободно отглеждани кокошки и не пържени, или дълго кулинарно обработвани, а варени(за предпочитане рохки) От детството помня "яйца на хартия". Просто е– намокрен лист хартия, даже може да го сгънете с ръбчета като мини тавичка, чуквате 1–2 яйца,посолявате и слагате на огъня(става и на котлон, но не е същото)Коментиран от #7
18:36 26.04.2021
5 Не мрънкай
До коментар #1 от "ТуКА В ТОЯ САЙТ ПИСАЧИ":
Иди си на село и си отглеждай собствени кокошки!18:38 26.04.2021
6 ИСКАМ СЪБИНЧЕТО ДА
18:45 26.04.2021
7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #4 от "Супер":
На книжка са най добри!След работа на вилата нямам време и само на книжка ,сега вчера набрах и ядох в двора и Левурда преди над 10г я насадих и на влажно и по не слънчево място става като троскот!В Неделя това ядох а даже едното яйце оставих идва една окучила се с малко дворът е много голям и през плета има дупка нарочно я оставям-засега да влизат!Кучетата са благодарни,и помнят доброто!Такава година като тази не помня...Цветница,а няма Листа по дърветата,сега правят наченки да тръгват...отиваме Май месец...Пуснах вчера водата и ,като тръгвах завих чешмите....Коментиран от #8
18:57 26.04.2021
8 Супер
До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Баба едно време ги печеше на вестник, ама сега нали сме много "здравословни", пък вестниците се правят с химикали и т.н. Левурда при нас берем дива, но иначе щавляк и киселец,коприва също се намират в двора. Подсети ме– пържени яйца с щавляк и киселец( за зимата консервираме в буркани)и 1–2 кисели чушлета от буркан, сиренце по желание, напитката също. За отношението към кучето–АДМИРАЦИИ! Имам и куче и котки и кокошки, разбира се. Който не обича животните, не може да обича и хората. Хубава вечер.Коментиран от #9, #10
19:07 26.04.2021
9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #8 от "Супер":
Тя мойта е дива,аз я разсадих от Витоша!На книжка Белтъка е най добре приготвен и вкусен!Коментиран от #11
19:20 26.04.2021
10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #8 от "Супер":
Опознавайки хората-заобичваш Животните!Те Животните са много интелигентни и Истински!19:22 26.04.2021
11 Супер
До коментар #9 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
Извинявай, на кое точно му казваш книжка?Коментиран от #12
20:31 26.04.2021
12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #11 от "Супер":
Имам амбалажна хартия използвах я едно време ,като гледах пчели и си режа от нея и на котлона!Внимава се,че може да изтече белтъка,на котлон е по трудно!Амбалажната хартия е много ценна и може за много неща да се пригоди,а не струва нищо!Продаваме я и в книжарницата,един лист метър на седемдесет е 0,2лв!Коментиран от #13, #14
20:56 26.04.2021
13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
В Смисъл котлон на печка.20:57 26.04.2021
14 Камикадзе 🛩
До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":
„Класиката” е яйце, разпльокано върху вестник „Работническо дело” и сложено отгоре върху печка на дърва. За да не се разтече, вестникът се прегъва малко и така. Който е бил на село го знае това нещо.21:06 26.04.2021
15 Този коментар е премахнат от модератор.