Last news in Fakti

21 Януари, 2013 08:03 6 923 2

Стресът също причинява болки в гърба

  • невролог-
  • болка-
  • гръб-
  • стрес-
  • мавров-
  • проинтервю

Доктор Радослав Мавров - невролог в „Централ Онкохоспитал” в Пловдив

- Доктор Мавров, коя група хора страдат най-много от болки в гърба?

- Според някои данни приблизително всяко второ посещение при невролог е заради болки в гърба. Много голям процент от хората след 30-годишна възраст живеят с това страдание. В определени възрастови групи и при хора с определени професии, процентът на страдащите от болка в гърба може да достигне 85%.

- Кои са най-честите причини да страдаме от болки в гърба?

- Невинаги е лесно установяването на причините, породили болките. Те могат да са външен израз на друго заболяване. Най-често са в следствие на претоварване на организма, заседнал живот, наднормено тегло, неправилна поза. Причина за болки в гърба може да е стрес, тревожност или депресивно състояние.

- Какво трябва да правим, за да избегнем болката?

- Хората с хронични болки в гърба трябва да променят изцяло начина си на живот. В началото е задължително премахване на стресовите фактори. Хроничният стрес, тревожните и депресивни състояния пряко се съпътстват с повишаване на тонуса на мускулите гърба, което води до болка. При всеки трети пациент се установява стрес у дома или на служебното място.

Гръбначните прешлени носят тежестта на човешкото тяло. Хрущялните дискове между тях играят ролята на буферчета или ресори, които предпазват костите от износване при движението. Прекалено вдървеното положение на тялото при седене или стоене на работното място и липсата на движение предизвикват промени в дисковете. В резултат на това се развива дископатия.

- Какво лечение препоръчвате?

- Поради взаимосвързаността на двигателния апарат и общото здравословно състояние на организма лечението на болките в гърба трябва да е комплексно.

На първо място е необходимо да се установи провокиращия фактор (стоене дълго време в една поза, повтарящи се еднообразни движения, тежки физически усилия, стрес и други). В лечението намират място както традиционното медикаментозно лечение, така също и различни форми на физикална терапия, особено подходящи при хронични болки. Физикалната терапия включва мануална терапия, акупунктура, използване на различни физикални методики (ултразвук, вискочестотни токове, магнити).

Гимнастики като йога, пилатес и умереното спортуване също допринасят за възстановяване и профилактика на болките в гърба.

Въпроси към тазседмичният гост в ПроИнтервю
доктор Радослав Мавров – невролог може да задавате ТУК.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    +1
  • 2 Валентино

    0 0 Отговор
    а къде остана равновесието....www.yumeiho.bg
    Равновесието е здраве...