Last news in Fakti

18 Юли, 2021 15:37 5 005 11

Вреден или полезен е белият ориз

  • ориз-
  • бял ориз-
  • полезен-
  • вреден-
  • здраве

Знаете ли как да го консумирате?

Вреден или полезен е белият ориз - 1
Снимка: shutterstock

Оризът е неизменна част от културата и храненето на много народи. Той е основен компонент и в нашата кухня. Съществуват хиляди сортове ориз, които се делят на две основни категории – бял и кафяв. Белият е по-предпочитан, защото се приготвя по-лесно, по-бързо, има прекрасен вкус и предлага пухкав завършек на ястията ви с ориз.

Както знаем обаче, оризът е високовъглехидратна храна с висок гликемичен индекс, заради което е сочен като един от виновниците за възникване на диабет при честа и прекомерна консумация. Ето защо много хора отказват изцяло консумацията на ориз, лишавайки се от вкусовите и хранителните му качества.

Трябва ли да се откажете от ориза напълно?

Краткият отговор е не. Има някои опции, които можете да използвате, за да не изключвате ориза от менюто си. Кафявият ориз е една от тези опции. Той е пълнозърнест и нерафиниран за разлика от белия, който след преработка губи голяма част от хранителните си вещества.

При кафявия ориз зърното остава непокътнато. В него се съдържа богат набор от витамини от група В, фибри, протеини, минерали, фитохимикали, желязо.

Белият ориз е значително по-нискокалоричен. В цяла чаша бял ориз се съдържат около 200 калории, което се равнява на 3 филии бял хляб. В него обаче количеството протеини е значително по-малко – около 4 грама за 1 чаша и едва 1 грам фибри. За сметка на това въглехидратите са доста повече – около 44 грама за същото количество. Съдържанието на витамини и минерали също е доста ниско след пречистването му.

Например в една чаша кафяв ориз се съдържат приблизително 78 милиграма магнезий, докато в същото количество бял ориз магнезият е едва 19 милиграма, пише health.com, цитиран от в. "Струма".

Вреден или полезен е белият ориз
Снимка: shutterstock

Каква е връзката между белия ориз и диабета?

Няколко проучвания, публикувани в списание Diabetes Care показват, че има връзка между консумацията на бял ориз и диабет тип 2. Изследователите установяват, че по-обилната, честа и редовна консумация на бял ориз повишава риска от отключване на диабет тип 2 или влошаването на съществуващия такъв. Учените отбелязват още, че съществуват и други изследвания, които не са така категорични във връзката между диабета и белия ориз, което прави констатациите до известна степен противоречиви.

Откъде идва това противоречие?

Белият ориз съдържа едно уникално съединение и това е устойчивото нишесте.

При готвене белият ориз отделя този уникален вид нишесте, наречено устойчиво. То е вид въглехидрат, който обаче играе роля в изгарянето на мазнини в тялото. Устойчивото нишесте в белия ориз не се обработва в стомаха и тънките черва, а направо в дебелото, подобно на фибрите. Това води до ферментация, която ускорява изгарянето на мазнини.

Но има едно условие – за да се случи това, устойчивото нишесте трябва да е студено. Ето защо е най-добре да консумирате белия ориз изстинал или добре охладен (в рамките на няколко часа до денонощие). Тази тактика подобрява и усвояването на ориза от гледна точка на захарите в него. Консумиран студен, той не предизвиква същия скок в нивата на кръвната захар и инсулина, което намалява влиянието му върху риска от диабет.

Потенциални негативни ефекти от консумацията на бял ориз

Изводът е, че бял ориз може да се консумира. Не е нужно да се отказва напълно. За да го направите по-полезен и здравословен избор, просто трябва да го консумирате в умерени количества, за предпочитане студен, а не току-що сготвен, както и да го комбинирате с достатъчно количество протеини и мазнини. Те забавят усвояването му и помагат да се предпазите от скокове в кръвната захар.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    27 2 Отговор
    Стига глупости. Цяла Азия се изхранва с ориз от векове. И си живеят живота. А тук някой умню се упражнява на темата.
  • 2 5544

    18 2 Отговор
    Извинете, вие ядете ли суши? Не, аз ям с уста, не с уши.
  • 3 Ми то да каже тоя

    1 2 Отговор
    Азо....какъв си там от предната статия,ама като гледам.......хм беееее.....въпрос на вкус
  • 4 един от многото

    7 3 Отговор
    Кафявият ориз , за втори или трети път го ядете , че е кафяв и толкова полезен!
  • 5 консуматор

    9 1 Отговор
    Абе, ориз. Като го сготвиш със заек, пуйка, пиле или свинско, като го поръсиш за овкусяване на капама става хубаво. Баба ми едно време правеши деликатеси с ориз, вие сега ще ми го отричате.
  • 6 Амаду Мхтар Мбоу

    6 0 Отговор
    Вреден- вижте севернокорейците. А китайците подминаха милярд.
  • 7 мечо

    0 1 Отговор
    АКУ НЕ АДЕТЕ ОРИС МИ ЯШТЕ УПАШКЪТЪ
  • 8 Цун Кай Го

    0 0 Отговор
    Кафяв или бял, оризът е гарнитура, не основно ястие. Най-голямата опасност при прекомерна консумация е, че могат да ви се дръпнат очите.
  • 9 Народа слуша

    1 0 Отговор
    Каквото се каже, това ще да е....!
  • 10 Тва, се едно да кажете

    1 0 Отговор
    ДК звредни ли са, или полезни... вижте ориза,, беличък, чистичък, да изядеш., колко да изядеш., да не си Сумо да, изядеш. един Казан..!
  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Дали е вреден или полезен зависи от това, дали някой е започнал внос на едро и има нужда от реклама на тази суровина. Ако пък суровината пречи на продажбата на друг вид конкурентна стока, тогава ще да е крайно вреден.