26 Ноември, 2021 15:53 2 625 1

Как отблъскваме децата си?

  • деца-
  • дете-
  • отблъсква-
  • комуникация-
  • семейство-
  • родители

Внимавайте в комуникацията с детето, като същевременно му давате и нужната независимост

Как отблъскваме децата си? - 1
Снимка: Shutterstock

Понякога дори най-обикновен въпрос като „Как мина денят ти?“ може да накара детето ви да не иска да комуникира с вас и да се затвори. Ето защо родителите от време на време трябва да влизат в обувките на децата си и да видят от какво всъщност имат нужда, пише Флагман.

Запознайте се със следните 7 начина, по които несъзнателно отблъсквате детето си и как да станете по-близки.

1. Позволявате на настроението ви да влияе

Това не означава, че трябва да криете емоциите от децата си, но трябва да внимавате в това как ги управлявате и да се опитате да намерите начини да се справите по-добре със стресовите моменти. Децата са много чувствителни към настроенията на родителите.

2. Гледате си телефона или телевизора, докато се опитват да ви кажат нещо

Децата не винаги са в настроение да говорят. Но когато дойдат при вас, те се нуждаят от цялото ви внимание. В противен случай те ще си помислят, че не са приоритет и това може да ги накара да запазят емоциите и мислите си в бъдеще.

3. Постоянно питате за проблемите им

Разпитването може да е доста дразнещо. Всички ние се справяме със стреса по различни начини и нашите деца не са изключение от това правило. Ето защо, вместо да карате детето си да ви каже нещо, което не иска, опитайте се да му задавате по-малко директни въпроси.

4. Не приемате сериозно детските драми

Вземете детето си на сериозно, дори когато неговите чувства или реакции ви изглеждат глупави. Вместо да ги дразните за притеснителна за тях ситуация, в която са се озовали, споделете собствения си опит или спомени, за да им помогнете да се справят по-добре с проблема.

5. Казвате на други хора неща, които детето ви е споделило

Трябва да разпознаете емоциите на вашето дете и да се опитате да не споделяте прекалено, тъй като това може да нарани чувствата му и да го накара да се срамува и да пази тайни.

6. Още щом ги видите, започвате да разпитвате за деня им

Когато малките деца са претоварени и уморени, те не могат да покажат зрялост. Ето защо най-добрият начин да ги накарате да се отворят пред вас е като им дадете малко време да се декомпресират. Друг начин да ги накарате да участват в разговор с вас е първо да им разкажете за деня си.

7. Не им давате независимост

Нормално и здравословно е децата да търсят повече свобода. Когато това се случи, родителите обикновено виждат това като липса на уважение или губене на контрол, което може да доведе до още повече притискане. В този случай, вместо да задавате по-строги правила, оставете детето си да създаде някои граници самостоятелно и наблюдавайте как управлява отговорността.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наску диаманда

    1 3 Отговор
    Най лошото е за детето ни с, каква, компания се събира, това е първото и много важно и когато то не усеща,, опасността,, от глупавата си доброта, всички страдат в семейство, най вече майката, не добри условия, к.. и дебела завистлива, съсетка.... бог е сляп..... какво можем да кажем, друго, като е самата, истина....!