Last news in Fakti

13 Януари, 2022 16:55 2 538 6

Как е възникнала пластичната хирургия?

  • пластична операция-
  • пластична хирургия-
  • история-
  • корекция

Индия е страната, в която се ражда пластичната хирургия, която днес вече има размерите на индустрия

Как е възникнала пластичната хирургия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От най-обсъжданото дупе на планетата - това на Ким Кардашиян до носовете на чалга певиците, новините, за които ни заляха като лавина през последните месеци – днес повече от всякога пластичната хирургия е гореща тема на разговор, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Независимо коя страна на спора заемате, ето какво трябва да знаете за историята на козметичните процедури:

Пластичната хирургия започва в древна Индия

Първите случаи на пластична хирургия са документирани в хрониките на индийския лекар Сашута от осми век преди Христа. Описаните операции се превръщат във вдъхновение за западните хирурзи, които през 18-и и 19-и век започват да експериментират с процедури по присаждане на кожа и коригиране на лицеви мутации.

Тези първи опити невинаги са успешни и до откриването на пеницилина през 1928 година често са извършвани без каквато и да било упойка или болкоуспокояващо.

С едни гърди напред

През 1962 г. разведената майка на шест деца Тими Джийн Линдзи става първият човек, подложил се на процедура за увеличаване на бюста. През последвалите десетилетия, списание “Плейбой” и звезди като Памела Андерсън превръщат силикона в световен феномен и десетки хиляди жени започват да си слагат импланти.


В България манията по силикона избухва през първото десетилетие на 21-и век, благодарение на поп фолк певици като Глория, Мария и Галена. Известна марка алкохол пък дори пуска култовата (и от днешна гледна точка – доста злополучна) рекламна кампания “Сезонът на дините” с участието на Андреа.


Феноменът Ким Кардашиян

Около 2015 г. гръмва манията по така наречения “бразилски лифтинг” (от англ. – Brazilian butt lift) – процедура, чрез която задните части на човек биват уголемени чрез инжектиране на мазнина, взета от друга част на тялото, или с импланти. Заслугата за това, разбира се, е на риалити звездата Ким Кардашиян. Ким дълго време твърди, че нейните извивки са плод на природата, но днес повечето експерти са категорични, че звездата е минала под скалпела.


Макар да звучи като щура концепция, бразилският лифтинг не е шега работа. Всъщност това е пластичната операция с най-висока смъртност (около 3%)! Независимо от този факт обаче, в Щатите той е и най-бързо набиращата популярност процедура.

Лицето на красотата

През последните години на мода в Холивуд са умело направените, на пръв поглед почти незабележими операции на лицето, които обаче напълно променят изражението на човек. Пример за това са звезди като супермодела Бела Хадид и актрисата Дав Камерън, чиито снимки преди намесата на пластичната хирургия са почти неузнаваеми.


Наред с добре познатата ни ринопластика, Бела се подлага на така наречения “лисичи лифтинг” (от англ. – foxy eye lift) – процедура, чрез която външните ъгли на очите биват изтеглени навън, за да дадат по-котешко изражение. Дав пък прибягва до инжектирането на филър в челюстта си, за да придаде на лицето си по-заострен овал.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фараон

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ъеоэеяэ":

    Фараоните са първите обрязани
  • 4 Човек

    2 0 Отговор
    О свещена простотия!
  • 5 Пръцко

    8 1 Отговор
    Дупета имат ученичките, Ким Кардашян има огрооооомен тлъст зъг, направо тезгях.
  • 6 vasik atanasova

    1 2 Отговор
    АНДРЕА Е МНОГО ЗЛЕ
    КИМ КАРДАШИЯН Е ШАРМАТНА