Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 17:59 11 981 12

Как да се преборим с желанието за сладко

  • сладко-
  • захар-
  • хранене-
  • храни-
  • навик-
  • зависимост-
  • преодоляване

Съвети и ефективни начини да контролирате апетита си за нездравословни храни и захар

Как да се преборим с желанието за сладко - 1
Снимка: shutterstock

Въпреки желанието ни да спрем да ядем сладко, е почти невъзможно да контролираме глада си. Това се обяснява с биохимията на мозъка. Когато приемаме вещества, водещи до пристрастяване (включително захарта), в мозъка се отделя веществото допамин, предизвикващо чувство на наслада и удоволствие. За да си набавим още допамин, не спираме да консумираме сладки храни. Проблемът е, че при продължителен прием, допаминовите рецептори губят чувствителността си и за да си доставим отново чувство на наслада, трябва да ядем все повече и повече захар. Тоест, консумираме повече, за да постигнем същия ефект – развиваме зависимост.

Ако смятате, че навикът ви да ядете десерти е излязъл извън контрол, то вижте съветите на специалистите за това как да се справите с проблема си.

Първото нещо, което трябва да направите е да разберете какво е в основата на вашето пристрастие към сладките неща. Прекалено честата консумация на сладко може да доведе до редица здравословни проблеми и сериозно да навреди на фигурата.

Рядкото желание за нещо сладичко се отразява добре на организма, но ако всеки ден посягате към шоколада, тортата или вафлата, значи в тялото има някакъв дефицит, който трябва да бъде наваксан. Възможно е да става въпрос и за обикновен навик, който обаче трябва да бъде изкоренен.

Как да се преборим с желанието за сладко
Снимка: shutterstock

Един от начините за контрол на пристрастието към сладкото е воденето на дневник на храната. Има и други методи за контролиране на желанието да си подсладите живота.

Задайте си въпроса – защо изпитвате желание да хапнете сладко и защо искате да пиете чая и кафето си с по няколко лъжички захар. Дали наистина искате да хапнете сладко или това е само емоционална реакция, предизвикана от стрес или от навика.

Консумацията на въглехидрати и захар спомага за изработването на серотонин, който предизвиква доброто настроение. Това ви кара да си мислите, че сладкото решава проблемите ви.

Изпускането на закуската също може да отключва неустоимия ви глад за сладко. Създайте си здравословни навици за закуска и ще видите как цялостният ви хранителен режим ще се промени, а желанието за сладко ще започне да намалява.

Когато изпитвате силно желание за сладко, опитайте се да го задоволите с по-здравословен избор – пресни плодове или йогурт. Въпреки че тези продукти също съдържат захар, те са богати и на здравословни хранителни вещества – витамини, белтъчини, влакнини и антиоксиданти. Заложете на здравословни снаксове, които не само ще заситят глада ви, но и ще ви държат сити по-дълго време.

Пийте достатъчно вода и се старайте винаги да бъдете добре хидратирани. Понякога забравяме да пием вода и бъркаме жаждата с глад. Така че, ако внезапно ви се прииска да хапнете парче шоколад, първо изпийте чаша вода и вижте как ще се почувствате. Водата намалява глада и освежава тялото, така че я превърнете в своя любима напитка, особено през горещите летни месеци.

Недоспиването също е една от основните причини за прекомерното желание за сладко. Учените са доказали, че липсата на сън има пряко отношение към ниските нива на лептина - хормонът, контролиращ апетита, докато в същото време се повишава хормона на глада - грелин. Осигурявайте си поне 7-8 часа сън, за да се чувства организмът добре и да не се налага да посягате към вредни храни и сладки изделия.

Има и един лесен трик, с който може да овладеете апетита си за сладко.

Методът е открит от учени към Колумбийския университет в Ню Йорк. Те твърдят, че може да манипулирате мозъка си, така че да изпитвате насладата от консумация на нещо сладко, но в същото време да не прекалявате със захарта.

След редица лабораторно тестове екипът стигнал до заключението, че сладкишите провокират лакомия, а горчивото ни кара да спрем за ядем. Така че, ако сте решили да си хапнете четвърт от любимия си шоколад и не искате да прекалявате, след като изядете количеството сладко, хапнете и нещо горчиво. По този начин мозъкът ви ще изпрати сигнали да оставите храната настрани.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виталия

    5 5 Отговор
    Тая битка я спечелих още 1999 като бях на 21 години. Сега ям когато ми се яде, но не съм пристрастена, т.е.мога с месеци да не се сещам за сладко

    Коментиран от #3, #4, #5, #12

  • 2 Сладкар

    8 6 Отговор
    Напълно ви разбирам само по снимките.Отдавна сте се откъснали от здравословното минало и сега сте приели напълно западната култура и кулинария,която няма нищо общо с истинското сладкарство,защото е корпоративен бизнес,лесен,печеливш и увреждащ здравето на хората.После печелят личните доктори,болниците и фарма мафията.Сега в България масово се копира американското сладкарство,но младите сладкари и хабер си нямат,че то е създадено в лаборатория а не в училище,защото те нямат такива училища.Ако нещо ви се струва по-сладко от вашите очаквания не го яжте а го изхвърлете това е траш фуд
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Няма нищо

    6 1 Отговор
    по-сладко като сила на сладост от меда. Знам от личен опит. Шоколада е нищо. А вафли и тортички - боклук. Яжте мед, полезен е освен това, но само ако е истински.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един от многото

    1 1 Отговор
    Като го изядем!
  • 11 Момчил

    0 0 Отговор
    Да пишат на производителите на зах.изделия да ме слагат съставки,които пряко влияят на мозъка да се пристрастява към сладко. Това е за мен основното.
  • 12 Зорлия

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виталия":

    Ах , Виталия, днес ще ям ананас ,за да задоволя желанието ти към сладко бяло сладко с "поглъщащ" ефект.