Last news in Fakti

5 Юни, 2022 13:32 26 997 12

Война за наследството на Георги Черкелов

  • актьор-
  • георги черкелов-
  • наследство-
  • имоти-
  • потомство-
  • жени

Жените и децата на актьора не могат да си поделят имуществото му

Война за наследството на Георги Черкелов - 1
Снимка: БГНЕС

10 години след кончината на големия Георги Черкелов продължава да се нагнетява напрежението между жените и децата му. Биологичните и доведените наследници на актьора, както и вдовиците му, не са близки и не се събират заедно никога. Не го сторили и за кръглата годишнина от смъртта му. В основата на споровете им била вилата на артиста в луковитското село Ъглен, която бе неговият пристан в последните години от житейския му път и там той беше открил спокойствието заедно с последната си жена Зина, пише вестник Ретро.

Двете родни деца на Черкелов не ходели в къщата му изобщо. Имотът стопанисвала вдовицата му Зина, като често в селото идвала едната ѝ дъщеря от Щатите заедно с мъжа си и семейството ѝ. Поддържали вилата добре, но цялата рода не се била събирала там никога.

Прочутият Велински от „На всеки километър“, изиграл 100 роли на сцената и 70 на екрана, приживе имаше три брака с три съпруги, два романса с колежки, три собствени и две доведени деца.

Първата му любов е Лиляна, с която се запознават в училище. Бързо се женят, но и бързо се развеждат, без да създадат общо поколение, а Черкелов не губи време в ергенлък и среща майката на децата си д-р Виолета Мишева. С нея също минава под олтара, а двамата стават родители на три деца – дъщерите Боряна и Ирина и синът Иван. Междувременно актьорът преживява две бурни афери.

Първата е с красивата русенка Искра Хаджиева, която от студентка прилича на френска киноикона. След като в лицето на Черкелов тя не припознава бъдещето си, се омъжва за Алберт Коен, кореспондента на „Работническо дело“ в Париж.

Втората изневяра на актьора прераства в дългосрочна връзка. Докато е още с жена си Виолета, в продължение на 7 години той поддържа романс с Лидия Вълкова – една от най-изящните и талантливи актриси, чиято кариера преди 1989-а е помрачена от клеймото „дъщеря на царски офицер“, а в началото на демокрацията – от неизяснената и до днес смърт на единствения ѝ син, който тогава е на 24 години.

Страстта между Черкелов и Лидия избухва пред камерите на „Зарево над Драва“ на Зако Хеския през 1973-та. И той започва да живее паралелно и в двата апартамента – в семейния и при Лидия. Вълкова няма никакви претенции към него – тя отдавна е разведена и не мечтае отново да чуе Менделсон.

Но окончателният разрив между актьора и д-р Мишева настъпва не заради връзката му, а след трагедия, при която те изгубват едно от момичетата си. Боряна умира в катастрофа, а съсипаният Черкелов се прибира вкъщи, но Виолета му обръща гръб. Според градските легенди се развеждат едва след няколко години.

До последния му дъх с Георги Черкелов остава изкуствоведката Зина Стругова – бившата съпруга на прочутия професор езиковед Стефан Брезински. Именно нейните дъщери актьорът приема като свои в семейството и в последните години преди смъртта си говори предимно за тях. По-голямата, Джина, е художник сценограф и живее в Щатите. По-малката, София, е омъжена за американски дипломат, който бе заместник държавен секретар в кабинета на Барак Обама.

Двете биологични деца на актьора – Ирина и Иван, живеят в България. Иван е известен кинорежисьор. Ирина пък е преводач, но се занимава и с киноиндустрия, като се изявява като координатор на различни международни филмови продукции.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майор Деянов

    42 3 Отговор
    Ех,г-н Велински,аз не успях да те хвана и в последната серия даже,обаче "твоите близки"...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 В.В.П.

    72 6 Отговор
    Еееехххх,Майор Деянов и агент Велински..Спомен от детството..Голям актьор.
  • 4 Срам !

    15 8 Отговор
    Славуца е той,няма ли да иска дял,след като Великия актьор Черкелов му даде ключ от къщата си ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зззз

    57 2 Отговор
    Само две думи как не ви е срам да говорите ,че актьорската кариера на Лидия Вълкова била помрачена от клеймо, че е дъщеря на царски офицер? Вие изобщо знаете ли тази актриса в що филми е играла ,за театралната сцена да не говорим? Та я обяснете като как е била помрачена? Ей мисири ниедни не забравяйте ,че не са измрели съвременниците на онова време и не пишете измислици.
  • 7 Мария

    34 3 Отговор
    Не познавам семейния живот на Георги Черкелов, нито съм фен на филмовите му роли, но в Шоуто на Слави ми направи голямо впечатление човечността му.

    Коментиран от #9

  • 8 Ами

    32 0 Отговор
    Да беше изхарчил всичко приживе и сега да не се карат хората
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 цербер

    9 1 Отговор
    Джина е художничка и сценографка,Ирина е преводачка и координаторка на международни,филмови продукции.
  • 11 Роза

    21 1 Отговор
    Голям актьор от славните времена на бълг.кино!Няма вече актьори от неговия ранг!Да е лека пръстта му и спокойна душата му там,горе!
  • 12 мив

    2 5 Отговор
    винаги ми е бил много неприятен. Чудех се защо, а то имало защо, актьорчето бил безхаберен към собствените си деца и имал за свои чуждите копелтии.