Last news in Fakti

10 Август, 2022 07:53 2 401 3

Почина японски топ дизайнер

  • исей мияке-
  • дизайнер-
  • почина

Причината за смъртта на Исей Мияке е тежко заболяване - рак на черния дроб

Почина японски топ дизайнер - 1
Снимкa: Shutterstock

Световноизвестният японски моден дизайнер Исей Мияке почина на 84-годишна възраст, съобщиха източници от компанията му. Известен с революционните си похвати и с иновативния си стил и парфюм, Мияке изгради глобална модна марка, емблематична част от която са черните пуловери с висока яка на Стив Джобс.

Дизайнерът експериментира с традиционни и модерни техники по време на цялата си кариера, продължила повече от 50 години.

Японски медии уточняват, че причината за смъртта на Мияке е тежко заболяване - рак на черния дроб. Той е починал в петък и вече се е състояло частно погребение.

Почина японски топ дизайнер
Снимкa: БГНЕС

Роден в Хирошима през 1938 г., Исей е само на седем години, когато градът е опустошен от атомната бомба, хвърлена от САЩ в края на Втората световна война. По време на падането на бомбата той е бил на училище в класната стая. Като възрастен избягва да говори за това, а през 2009 г. написа в материал в New York Times, че не иска да бъде известен като "дизайнерът, оцелял след атомната бомба".

"Когато затворя очи, все още виждам неща, които никой никога не би трябвало да изпитва", написа тогава той, добавяйки, че в рамките на три години след бомбардировката майка му е починала от излагането на радиация.

Известен със своята практичност, Мияке е споделял, че като малък е искал да стане или танцьор, или спортист, преди разглеждането на модните списания на сестра му да го вдъхнови да промени посоката.

През 60-те години се премества в Париж, където работи с прочутите модни дизайнери Ги Ларош и Юбер дьо Живанши. След това за кратко живее в Ню Йорк, преди да се върне в Токио през 1970 г., за да отвори Miyake Design Studio.

До 80-те години на миналия век той се слави като един от най-революционните дизайнери в света, тъй като работи с материали от пластмаса до метал - както и с традиционни японски материали и хартия.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 местим ли?

    3 9 Отговор
    местим!
  • 2 Този

    3 2 Отговор
    Работил с пластмаса и метал викаш... Та тоя брони ли е правил или дрипи...?
  • 3 Световноизвестен моден дизайнер

    2 1 Отговор
    почина от рак на черния дроб следствие на краварската атомна бомба над Хирошима