Last news in Fakti

2 Септември, 2022 10:31 2 207 29

Българите са сред най-дълго живеещите с родителите си

  • родители-
  • българи-
  • класация

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години

Българите са сред най-дълго живеещите с родителите си - 1
Снимкa: Shutterstock

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст (30,3 години). Това сочат актуални данни на Евростат, цитирани от NOVA. България е и с една от най-големите разлики между половете след Румъния, (разлика от 3,5 години), като мъжете у нас напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години.

Най-възрастните напускащи дома си - всички над 30 години, са регистрирани в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). В Швеция (19,0 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години) пък е регистрирана най-ниската средна възраст - всички под 23 години.

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години.

В повечето северни и западни държави младите хора се изнасят от родния си дом средно в началото до средата на 20-те си години, докато в южните и източните държави средната възраст е в края на 20-те или началото на 30-те години.

В ЕС през 2021 г. мъжете са напуснали родителите си средно на 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички държави, т.е. младите жени напускат родителското домакинство средно по-рано от младите мъже.

Мъжете са напуснали родителското си жилище средно след 30-годишна възраст в 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голямата разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже напускат на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (разлика от 4,7 години между половете), следвана от България (разлика от 3,5 години), където мъжете напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. За разлика от тях Швеция, Дания и Ирландия отбелязват най-малките разлики между младите мъже и жени, напускащи родителския дом: 0,4, 0,5 и 0,9 години.

Разликата между половете е по-силно изразена в държавите, в които младите хора напускат родителския дом по-късно, и по-слабо изразена там, където те го напускат по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лицемери

    44 1 Отговор
    Стандарта ни на живот явно е доста добър и затова ни трябва повече от един живот за да се сдобием с жилище! Това е заслугата на крадливата ни политическа класа която смята че с 500 лева може да се живее, да гледаш деца и да имаш жилище!

    Коментиран от #8, #10

  • 2 Патило

    42 0 Отговор
    Когато доходите са такива, че човек не може в ранна възраст да наеме/закупи и да издържа самостоятелно жилище къде да живее, на палатка ли? Сигурно и тия, които живеят при родителите си не искат да са там, но нямат особено голям избор.
  • 3 защо

    11 2 Отговор
    "младите хора напускат родителите си ", колко красиво !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТРЕНД

    24 0 Отговор
    Масовите заплати свършват на 20ти ден, и при най-пестеливите и без да плащат наем. В Германия 55 кв.м на глава жилищна площ, в България 18 кв.м; Уж всички бяхме собственици на жилище, а то се оказа - че е на бабата на 85 г., родителите на 45 години нямат нито детето над 20 г. ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 БКП ПОБЕДИ

    3 4 Отговор
    ДЯСНОТО Е - личният интерес над общественият - държавният - народът - обществото. ЛЯВОТО Е - общественият интерес над личният - егото. ИМАЩИТЕ СТАВАТ БУРЖОАЗИЯ...!! Поколението което се роди и израстна в социализмът е дясно и антикомунистически настроени. Но те са единствените с имущество, нито децата им имат имущество нито техните родители родени и възпитани преди 1944г. Те казват на децата си: "НИЕ НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ВИ ДАВАМЕ КЪЩИ И АПАРТАМЕНТИ!" ... Но дясното което искаха, не донесе имущество на децата им. В цял свят се подобри положението на работниците, след като престана да съществува социализмът в Европа и СССР. Защото вече лявото бе освободено в цял свят, някъде повече, някъде не много, понеже не го клеймяха като заговор със СССР. А в Източна Европа и Русия, лявото бе заклеймено - че иска да връща комунизмът. Хем лявото бе убито от бившата комунистическа номенклатура - станала капиталистическа върхушка. Хем и от МВФ, ЦРУ-НПОта, страхуващи се от комунизмът да не се върне, и направо убиват всичко което не е антикомунизъм и антируско-съветско, помагат така и на усвояването на пазарът и икономиката, и парите, тоест и на бившите комунист станали капиталисти. Издигнали в тотален култ ДЯСНОТО И АНТИКОМУНИЗМЪТ-АНТИЛЯВОТО И РУСОФОБИЯТА, в тези страни управлявани дружно от бивши комунисти днес капиталисти и ЦРУ-НПОта.. Тоест западният стандарт е голям заради възроденото ляво там, а стандартът малък в бившият соц лагер - заради тотално унищоженото ляво.
  • 8 Това не е вярно!!!

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Лицемери":

    Не можах да се въздържа ! Пиша от телефона на баща ми!
  • 9 Студопор

    21 3 Отговор
    Мамо, тате, изчакайте още малко да ме поемат децата и ви се махам от главата.
  • 10 Студопор

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Лицемери":

    Изнесох се на 20, когато завърших. Идеята беше именно да се махна, за са не натоварвам семейния бюджет с още едно гърло и да мога да помагам финансово, ако имам възможност. Не ми говори как стандарта на живот в страната има нещо общо с факта, че повечето млади хора в България искат мама и татИ да ги хранят.
  • 11 иво

    23 4 Отговор
    Идеята е да излизат рано от дома си, за да ходят да плащат яките наеми и да се върти въртележката на капитализма
  • 12 Бля,бля

    19 2 Отговор
    Ееее,че по добре с родителите отколкото с съквартиранти наблъскани като сардини, за да си делят наема. Бъдете коректни ,когато публикувате такива данни,защото има промити мозъци ,които веднага ще решат ,че там жилищата се дават 2 бройки за една и кооолко висок им е жизнения стандарт.
  • 13 свидетел

    26 1 Отговор
    и кой младеж с мин. заплата ще създаде семейство или се изнесе под наем !? то и работа не се намира току-така.....
  • 14 Това е проблем

    27 3 Отговор
    само за световната банка...

    Не се срамувайте от това че имаме силни семейни ценности.
  • 15 Лозунг

    14 1 Отговор
    Парадокса е че на запад са по социалистически държави отколкото в пост комунистическа България джурналиске
  • 16 До Дебил. от ЕС

    17 3 Отговор
    Това, че Българите са живеели с родителите си ни е помогнало да Оцелеем през мрачните години на робството...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дамаджони Уокър

    17 0 Отговор
    Е,не всички имат шанса да са деца на Б.Р. с 22имота,и голяма заплата .
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 3 Отговор
    И,КАКВО ЛОШО има в Това????Напротив тази сплотеност на Семето е по правилна от другата по-която и ние се подведохме.СЕга виждам внучките си по скайп,а Втората ни внучка не съм пипнал дори,а вече навърши 2години......
  • 20 Не е вярно,

    5 1 Отговор
    На 5-то място в Европа сме
  • 21 Ка Морган

    19 3 Отговор
    Че има ли нещо по-хубаво от това да живееш в семейна къща с родителите си? Да живееш с внуците си? Западните студенокръвни общества не са най-добрия пример.
  • 22 Коко

    13 1 Отговор
    А италианците? Май нещо послъгвате.
  • 23 Ххххххх

    19 0 Отговор
    Разрушихте производството което създаваше работни места веднага след средно образование, условията за кандидатстване за работа са трудни за млад човек (за предпочитане е магистър с 3 години опит, два езика и да работи за 5-ма човека, а да получава заплата за 18 годишен), разходите растат, но заплатите седят на място. И чакате тези хора да се изнесат рано?
  • 24 Като нямаш чували с пари

    7 0 Отговор
    Ще живееш и в коптор...ако ли не излизаш още от 13 годишна и развяваш байряка.... това последното не е за смях, нито за кошмар, нито зад под лупа...!
  • 25 Стоянов

    8 0 Отговор
    След като държавата разпродаде всички държавни предприятия и заводи и след като унищожи образованието а по тая линия и всичко работещо то каква стабилност се предлага на младите. Напълни се с фирмички и частници дето са направили картел във всяко населено място и не дават по високи заплати от минималната. Не само младото население живее с родителите си а много са домакинствата с по 3-4 поколения.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    4 1 Отговор
    Банките много ги гризе да гледат, как сплотените семейства са заедно. Та всеки един от тях е евентуална пропусната ипотека, която той ще изплаща цял живот, да храни още някой банкер. И са измислили начин да се подиграват на сплотените български семейства.

    Коментиран от #28

  • 28 Хххххх

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Нека се подиграват. Праведните ще пребъдат, нечестивите ще бъдат погубени.
  • 29 Д.Кънев

    1 0 Отговор
    Е и какво от това.Нима е лошо.
    Даже е много добре.А някога като са живеели няколко поколения в една къща.
    Нима е било зле.Тогава фамилиите са били много сплотени.А сега какво.
    От егоизъм още по голям егоизъм.