Last news in Fakti

19 Септември, 2022 14:15 1 906 6

Китай разкри резултатите от научните си изследвания на Марс

  • китай-
  • учени-
  • резултати-
  • научни изследвания-
  • вода-
  • минерални скали

Изобилие от научни данни показаха, че районът има водоносни минерални скали

Китай разкри резултатите от научните си изследвания на Марс - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски учени са получили някои оригинални научни резултати въз основа на данните от първа ръка на мисията Tianwen-1, според Китайската национална космическа администрация.

След като орбиталният апарат Tianwen-1 работи в орбита повече от 780 дни и марсоходът Zhurong измина 1921 метра на Червената планета, учените получиха 1480 GB данни за суровини на Марс.

Изобилие от научни данни за откриване, придобити от Zhurong, показаха, че районът има водоносни минерални скали, които са тясно свързани с водни дейности.

"Цветът на скалите е сравнително ярък. Анализирайки данните от спектъра, открихме, че това е вид сол, пълна с водоносещи минерали. Тя свързва частиците на почвата и след компресия образува такава плоча", каза изследователят Лиу Янг.

Изследвайки скалите, научният екип спекулира, че водните дейности са се случили по време на късния амазонски период.

„Ако е имало вода, можем да спекулираме, че атмосферата е била подходяща за произхода на живота или метеорологичните условия на Марс са били благоприятни през последните един милиард години. Тези условия може да съществуват под земята, в относително умерено пространство,“ каза Лиу, предаде NOVA

Лиу Янжун, главен дизайнер на системата за наземно приложение Tianwen-1, каза, че друг резултат от мисията на Марс е, че е начертана основна карта, обхващаща формата на релефа и геоложката структура на зоната за кацане, което ще осигури данни за бъдещото подробно проучване.

Данните на картата се състоят от две части. Първата част беше картографирана от изображенията, заснети от камерата с висока разделителна способност, носена от орбиталния апарат Tianwen-1.

"Изображението има 0,7-метрова пространствена разделителна способност. Няма такава карта с пространствена разделителна способност на терена на зоната за кацане в чужбина, което показва, че това е резултат от нашата самостоятелна иновация", каза Лиу.

Втората част е предоставена от Zhurong, който извърши задълбочено заснемане на изображения в зоната за кацане.

Марсоходът Zhurong беше превключен в спящ режим, докато чакаше да премине прашна буря на повърхността на планетата. Очаква се да се събуди и да възобнови работа през декември, когато прахът се разчисти и Марс навлезе в пролетния си сезон.

След потвърждаване на работното състояние на Zhurong, той ще продължи пътуването си на север, за да събере повече данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама много ли ги разкри

    1 1 Отговор
    Сигурно ни казват истината нали?! Дали или ако
  • 2 Госあ

    4 0 Отговор
    Скоро Китай ще стане водещ и в Космоса.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иванко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    Как в Русия и Китай всичко е в бъдеще и време и все ще стават първи и лидери? А в настоящето пълна кочина. Беднотия и мизерия….

    Коментиран от #5, #6

  • 5 ЩОТО

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иванко":

    Не си наясно, че Китай откриха вода на ЛУНАТА, а другите НЕ! Индия също????
  • 6 Равнопоставеност

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иванко":

    Пич ако живееш в България е наистина много странно да казваш за Китай и Русия, че е мизерия. Едно въпрос само ти кога за последно си ходил в Москва и в Хонконг например? И ако може да ги сравниш с който си поискаш град в милата ни европейска татковина!