21 Септември, 2022 14:32 4 963 16

Кой наруши протокола по време на погребението на кралица Елизабет II?

  • кралица елизабет втора-
  • погребение-
  • протокол-
  • кралско семейство

Сред дамите Кейт Мидълтън бе тази, която най-строго спази кралския протокол

Кой наруши протокола по време на погребението на кралица Елизабет II? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само преди два дни Монархията и светът казаха "Сбогом" на кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Острова.

Церемонията събра над 500 лидери и монарси от цял свят в "дипломатическото събитие на века". А лондонската полиция проведе специализирана акция, безпрецедентна по своята организация и мащаб.

И макар погребението на кралицата да бе държавно, а не кралско, по нейно лично желание, протоколните норми бяха основополагаща единица в цялата церемония. Много са детайлите, за които бе строго следено да бъдат изпълнени с точност. Но да обърнем поглед и към външния вид на членовете на кралското семейство, които трябваше да запазят достойнство и да покажат сила в скръбта си.

Крал Чарлз III бе с военна униформа. Обран в жестовете и емоциите си. Единственият омиляващ жест на обич към покойната му майка бе малката бележка, която той остави на ковчега ѝ: „В любяща и всеотдайна памет. Чарлз Р.“

Новата кралица-консорт Камила също бе спазила стриктно протокола, особено строг за дамите, които трябваше задължително да носят черни дрехи, по-възможност рокли с разкроени поли, черни чорапогащници и шапки с воалетки.

Единствените разрешени бижута пък са естествени перли и диаманти. "Това е традиция", казва Вивиен Бекер, специалист по история на бижутата, цитирана от "Вог". "Става дума за потискане на цветовете. Перлите са добър избор, защото не са блестящи или дръзки. Избирайки ги, вие показвате, че сте сдържани и проявявате уважение."

Естествените перли, образувани в черупката на мекотело, са рядко срещано чудо на природата, което очарова хората още от древни времена. Гърците са вярвали, че те са се образували от сълзите на боговете. В китайската традиция в устата на мъртвеца се поставяла перла като защита, за да се улесни пътуването му към задгробния живот.

"Те са символ на изтънчена елегантност", коментира дизайнерката Мелани Георгакопулос, която има собствена марка бижута с перли.

Кралското семейство, разбира се, има щастието да носи бижута предимно от естествени перли. Самата кралица Елизабет ги е носила, когато е скърбяла за баща си Джордж VI след смъртта му през февруари 1952 г.

По-късно Даяна, принцесата на Уелс, избира перли, когато присъства на погребението на принцеса Грейс от Монако. Даяна избира и къса огърлица от големи перли, когато присъства на погребението на Джани Версаче след убийството му през юли 1997 г.

Миналата седмица, когато придружаваше ковчега на майка си по пътя му от Шотландия до Лондон, принцеса Ан носеше перлените обеци на Андрю Грима, които бяха подарък от родителите ѝ в края на 60-те години на миналия век. Описаните детайли са плод на столетна традиция. Така например, воалетката е задължителен елемент не от куртоазия, а по чисто практична потребност - да прикрива сълзите на опечалените дами.

В този ред на мисли, Камила бе подбрала подходяща визия. Отличаваше се само бижуто, с което избра да украси своя черен ансамбъл - брошка Hesse Diamond Jubilee на кралица Виктория. Тя е във формата на сърце и включва две висулки от сапфир, както и числото 60, изписано по особен начин.

Брошката е подарък за кралица Виктория от нейните внуци, които са били потомци на принцеса Алис, велика херцогиня на Хесен. През 1897 г. изящното произведение е изложено в Имперския институт в Лондон, заедно с другите подаръци на кралица Виктория за диамантения юбилей, и е оценено на £20 000. Юбилейната брошка не беше видяна отново, докато Камила, херцогинята на Корнуол, се присъедини към кралското семейство през 2005 г. Тя я закачаше на реверите на палтата си при държавни посещения във Филаделфия през 2007 г., Япония през 2008 г. и Канада през 2009 г.

Новият престолонаследник принц Уилям и семейството му също бяха следени зорко от модните критици. Принцът на Уелс бе с военна униформа, поради което нямаше личен детайл по цялостната си визия. Това обаче не важи за съпругата му, Кейт, и двете им деца, принц Джорж и принцеса Шарлот, съответно на 9 и на 7 години, които бяха и най-малките членове на погребалната процесия.

Принцесата на Уелс или Кейт Мидълтън бе еталон за елегантност и следване на кралските правила. Съпругата на престолонаследника Уилям беше в черна рокля, чийто модел според електронното издание на сп. "Хелоу" е на модната къща "Алекзандър Маккуин". Тя бе със задължителната черна шапка и, разбира се, с воалетка.

Кейт беше сложила емблематична четириредна японска перлена огърлица с диамантена закопчалка и обеци, принадлежащи на покойната ѝ свекърва - принцеса Даяна. Кейт за първи път бе с колието през 2017 година, когато Нейно Величество ѝ го дава назаем за отпразнуването на 70-ата годишнина от сватбата между Елизабет и принц Филип. А бахрейнските перлени обеци, завършващи тоалета на Кейт, са били част от кралската колекция на кралицата.

Принцеса Шарлот бе умалено копие на майка си - с черна широкопола шапка и черно вталено палто, разкроено в краищата. Седем-годишната Шарлот носеше брошка с формата на подкова в памет на покойната си прабаба. Елизабет II беше известна като любителка на конете, съобщи електронното издание на в. "Дейли телеграф".

Бъдещият престолонаследник, 9-годишиният принц Джордж, пък бе не с черен, а с тъмносин костюм, черни обувки и черна вратовръзка. Цветът на дрехите му събуди любопитството на много потребители в социалните мрежи, а отговорът на кралските експерти не закъсня. Според тях в този случай няма нарушение на кралския етикет – мъжете в кралското семейство имат право да носят както черно, така и други тъмни цветове по време на погребение, докато на жените им се позволено да носят само черно.

Според кралските експерти изборът на костюм на принц Джордж обаче никак не е случаен - той е в същия тон като униформата на баща му - принца на Уелс. Вероятно е търсен ефект на разграничаване от множеството на двамата бъдещи крале на Великобритания.

В кралската йерархия следват чичото и лелята на Джорд и Шарлот, принц Хари и съпругата му Меган Маркъл. Тук обаче протоколът е само частично спазен, сякаш херцозите на Съсекс отново показват, че имат по-особена визия за монархията като цяло.

Принц Хари не е с военна униформа, макар да е служил в армията, като чичо си Андрю. И двамата избраха да не служат на короната, Хари реши да заживее със семейството си в Америка и повече да не бъде работещ член на кралското семейство, а името на Андрю бе замесено в секс скандал, което наложи той да се откаже от титлите и имотите си.

И все пак, на Хари бе разрешено и то лично от крал Чарлз III да бъде с униформа при отдаването на почит край ковчега на кралицата няколко дни преди самото погребение. Въпреки този жест, има слухове, че Хари и Меган първо са били поканени на приема преди церемонията на 19 септември, който по традиция дава новия крал, а след това поканата е била оттеглена, което ясно говори за променения статут на малкия син на новия монарх.

Но и без официална униформа, а с костюм, Хари успя да "сгази лука". Появи се с тъмно сако, но със сив панталон - нещо, абсолютно неприемливо за внук на кралицата.

Меган също прояви доза непокорство спрямо строгите правила, появявайки се на погребението на кралицата с черна разкроена рокля, с черен чорапогащник и широкопола шапка, но без задължителната, поне за нейната роля в семейството, воалетка. Маркъл все пак си бе сложила обеци, подарени ѝ от самата Елизабет II.

"Мегън Маркъл почете паметта на Елизабет II, като си сложи обеци, подарени ѝ от британската кралица", написа в. "Дейли мейл".

"Американската актриса пристигна в понеделник в Уестминстърското абатство. Маркъл бе облечена с черна траурна рокля, носеше обувки в същия цвят и черна шапка. Тя избра за аксесоар обеци със скъпоценни камъни и бисери, подарени ѝ от Нейно величество малко след като Маркъл се омъжи за внука на кралицата през 2018 г.", добави вестникът.

"Една сутрин Нейно величество ме покани на закуска. Тя ми подари чифт обеци и колие", разказа Маркъл пред американска телевизия през 2021 г., припомни "Дейли мейл".

Съпругата на принц Хари седеше близо до принцеса Беатрис, зад кралицата-консорт Камила. Херцогът на Съсекс пък бе зад баща си, крал Чарлз Трети.

Единствената дъщеря на кралица Елизабет II - принцеса Ан, се включи във всички траурни прояви. За разлика от другите дами в кралското семейство, които бяха транспортирани с коли, кралската принцеса, въпреки че вече е на 71 години, вървеше пеш, облечена във военна униформа.

Ан никога не е била военнослужещ, но е с униформа, защото има почетно военно звание. Тя е генерал-капитан на кралската морска пехота. Всъщност тази титла е била на принц Хари, на който през 2017 г. я преотстъпил дядо му, принц Филип. Но принц Хари и съпругата му Меган отказаха да изпълняват кралски задължения и неговото звание „наследи” кралската принцеса. А титлата „кралска принцеса” пък получава дъщерята на краля. Така че след време кралска принцеса ще бъде Шарлот, дъщерята на принц Уилям и принцеса Катрин, припомня в. „Република”.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    4 3 Отговор
    Още ли погребват това дяволскоизчадие ?Британия умря
  • 2 Некой си

    13 2 Отговор
    Само да питам.
    Чарлз къде е воювал, че е събрал трийсетина медала?
    Или това са като значките едно време, с които се кичехме в първи клас?

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 въпросче

    3 1 Отговор
    И в крайна сметка кой е нарушил протокола? Сигурно е Вл.Вл.
  • 6 Трън

    8 1 Отговор
    Имам чувство, че не описвате погребение а ревю.
  • 7 Дика

    6 1 Отговор
    Голям маскарад
  • 8 Аман бе мисирки

    7 2 Отговор
    Толкова много място за безсмислена и никому ненужна информация!
  • 9 Соваж бейби

    5 1 Отговор
    Голям исторически момент ,с перли без перли няма да я върнат ,и какъв е този цирк защо не им под полите с какъв цвят бельо са ?Бабата не я видяхме жива ли е мъртва ли е тя си знае ,може и от другото измерение да си е видяла церемонията на погребението и се обадила по смартфона хи хи .А за перлата има поне 5 вида суверия,преположения да се чудиш кое да приемеш за истина.Използва се и в медицината и за афродизиак още едно време в Египет.Тези които нямате перли заповядайте на вашите близки да не умират защото без перла не може на церемонията...
  • 10 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Некой си":

    И аз това се зачудих
  • 11 Калпазанин

    6 2 Отговор
    Тая кейт е била много секси в черно еей, даже взех че настръхнах
  • 12 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Некой си":

    Ааа ама те всички воювали бря, даже и жените с ордени
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Биби

    2 1 Отговор
    От жените само Камила е адекватно. Кейт М. и Мегън М. са пози и суета.
    Плащат с живота си за фалша. Кой ли се интересува?
  • 15 Тарикат

    2 1 Отговор
    За погребението на баба Пена от Чукурово няма да на напишете и ред щото там пияниците са селски, а тука се кичат с титли и наричат себе си аристократи, демек останалите са дреп. Много съдържателно и полезно издание сте, нема що.
  • 16 Надежда

    3 1 Отговор
    До кога ли ще ни занимавате с тези англичани, недей те вече не са симпатични на повечето от българи.