Last news in Fakti

23 Септември, 2022 11:46 1 804 0

Нова СНИМКА на телескопа "Джеймс Уеб" показва пръстените на Нептун

  • телескоп-
  • джеймс уеб-
  • изображение-
  • пръстени-
  • нептун

Телескопът изпрати и изображения на седем от 14-те известни луни на планетата

Нова СНИМКА на телескопа "Джеймс Уеб" показва пръстените на Нептун  - 1
Снимка: Shutterstock

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" засне първите от десетилетия насам ясни изображения на Нептун и пръстените му, съобщиха от НАСА, цитирани от АФП. Европейската космическа агенция отбеляза в прессъобщение, че камерите на телескопа разкриват ледения гигант в напълно нова светлина.

Предишните кадри от Нептун са направени при преминаването на сондата "Вояджър 2" през 1989 г. Кадрите от "Джеймс Уеб" показват няколко ясни пръстена на Нептун, както и по-бледи пръстени прах. Качеството на изображенията позволява наблюдението им близо до планетата, пише БТА.

Нептун се определя като леден гигант. За разлика от газовите гиганти Юпитер и Сатурн, планетата е много по-богата на елементи, по-тежки от водород и хелий. Това ясно се вижда на изображенията от "Джеймс Уеб", се посочва в прессъобщението на Европейската космическа агенция.

С инструмента NIRCam на "Джеймс Уеб" планетата придобива сиво-бял оттенък. Снимката показва и "странна светлина" на един от полюсите на Нептун, се казва в изявление на НАСА.

Телескопът засне и изображения на седем от 14-те известни луни на планетата, сред които Тритон, който по своята яркост прилича на малка звезда.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА