2 Октомври, 2024 15:45 501 4

Телескопът „Джеймс Уеб“ откри въглероден диоксид на най-голямата луна на Плутон

  • джеймс уеб-
  • плутон-
  • въглероден диоксид-
  • наса

Освен воден лед, на Харон по-рано бяха открити амоняк и органични съединения

Телескопът „Джеймс Уеб“ откри въглероден диоксид на най-голямата луна на Плутон - 1
Снимка: Shutterstock

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ на НАСА откри за първи път следи от въглероден диоксид и водороден пероксид на повърхността на Харон, спътник на Плутон с размери около половината от планетата, предаде АП, цитирана от БТА.

Предишни изследвания, включително прелитането на сондата на НАСА „Ню Хърайзънс“ („Нови хоризонти“) през 2015 г., разкриха, че повърхността на най-големия спътник на Плутон е покрита с воден лед. Но учените не можеха да идентифицират химичните съединения, които са невидими при определени дължини на вълните в инфрачервения диапазон, докато не се появи телескопът „Джеймс Уеб“, за да запълни празнините.

„Има много следи от химични съединения, които иначе не бихме могли да видим“, казва Карли Хаует, учен от проекта „Ню Хърайзънс“, която не е участвала в новото изследване. То е публикувано във вторник в списание Nature Communications.

Плутон, планета джудже, и неговите луни се намират в далечните покрайнини на Слънчевата система в зона, известна като Пояса на Кайпер. Освен воден лед, на Харон по-рано бяха открити амоняк и органични съединения. Както Плутон, така и Харон се намират на повече от 4,83 милиарда километра от Слънцето и вероятно са твърде студени, за да поддържат живот.

Учените смятат, че водородният пероксид може да е възникнал от радиацията, която въздейства на водните молекули на повърхността на Харон. Въглеродният диоксид може да е изхвърлен на повърхността след удари, казва съавторът на изследването Силвия Протопапа от Югозападния изследователски институт.

Новото откритие е от ключово значение за изучаване на начина, по който се е появил Харон, и може да помогне на учените да разберат състава на други далечни луни и планети.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тралала

    3 1 Отговор
    Щом и там има въглероден двуокис,значи и там трябва да се прилага "Зелената идея". Да се слагат вентилатори и слънчеви панели. Як бизнес се очертава.
  • 2 гробар

    1 1 Отговор
    а дали ка намерили.изгнилите кокаляци на някоя yтpeпка?
  • 3 Владетел

    0 2 Отговор
    За нищо на света не бих съжителствал с българка, само бих я използвал и след това унищожил 🤭🤭🤭
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.