1 Декември, 2022 13:58 5 106 8

Откриха далечна и зловеща черна дупка

  • черна дупка-
  • слънце-
  • звезда-
  • космос-
  • астрономи

Астрономите смятат, че черната дупка вероятно "поглъща" маса, равна на половината Слънце всяка година

Откриха далечна и зловеща черна дупка - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Американски и европейски астрономи обявиха най-далечното досега откритие на черна дупка, поглъщаща близка звезда на разстояние около 8,5 милиарда светлинни години и същевременно изпращаща изключително ярка струя радиация към нашата планета, пише БГНЕС.

През февруари тази година наземни телескопи са наблюдавали необичаен нов мощен източник на светлина, засенчващ повече от 1000 трилиона слънца. Те го нарекоха AT2022cmc и прекараха месеци в опити да разберат откъде идва. Сега стигнаха до заключението, че това е масивна черна дупка в далечна галактика, която, поглъщайки съседна звезда, е излъчила останките си под формата на струя радиация, която, движейки се почти със скоростта на светлината, случайно се е насочила директно към Земята и това я е направило видима.

Звездите, които обикалят в непосредствена близост до черна дупка, се разрушават от огромното гравитационно привличане в нейната периферия, при което се освобождават огромни количества енергия.

Досега астрономите са наблюдавали много малко такива екстремни и редки случаи, наречени "Tidal Disruption Events (TDE)".

Изследователите, ръководени от Игор Андреони (Университет на Мериленд) и Дирадж Пасам (Масачузетски технологичен институт), успяха да изследват явлението с 21 телескопа в различни области на електромагнитния спектър (високоенергийни гама лъчи, рентгенови лъчи, радиовълни, ултравиолетово излъчване, видима светлина). Изчислено е, че топлината, развита в източника на светлината, е била около 30 000 градуса по Целзий, а черната дупка вероятно "поглъща" маса, равна на половината Слънце всяка година.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така де...

    5 0 Отговор
    "...МАСИВНА черна дупка в далечна галактика"?!
  • 2 Ник

    18 1 Отговор
    Ако изчисленията им са верни, в момента наблюдават нещо което се е случило преди 8.5 милиарда години, т.е. звездата вече е погълната, а къде е черната дупка и с какво се занимава в момента, не е ясно :) Иначе казано, малките особености на относителността в пространствено-времеви континуум.

    Коментиран от #6

  • 3 ОТ ХУМАТА

    2 1 Отговор
    На ГРАД КОЗЛОДУЙ дубката ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дълбоки залежи от...

    9 6 Отговор
    Чакайте да познаем.Кръстили са я О крайна и поглъща и пари и техника и хора... С две думи всичко...
  • 6 Кобра

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ник":

    Това е безсмислено. Твърдението, че нещо се е случило преди не знам си колко милиарда години някъде далеч е несъстоятелно, защото предполага единно време, а както е известно, такова не съществува. Времето е свързано с пространството, затова не може да се правят сравнения, тъй като не съществува "сега" на голямо разстояние. Просто това няма смисъл. Всичко това идва и от ограничението в скоростта на светлината, а следователно и на информацията. Няма как да синхронизираме часовници, намиращи се на голямо разстояние. Следователно няма как да определим момента "сега" или преди 8 милиарда години тук и там, където е черната дупка. Отделно самата черна дупка променя скоростта на времето около себе си заради голямата си маса.
  • 7 Ачик

    1 0 Отговор
    Пълно е с черни дупки на Скобелева майка.Една от друга по черни!
  • 8 Галя

    0 0 Отговор
    Тази черна дупка може да е доста близо до нас. Преди милиарди години е била далече...