Last news in Fakti

15 Декември, 2022 14:15 1 269 3

Международният ден на чая: Вижте как се консумира в различните страни

  • международен ден на чая-
  • консумация-
  • производство-
  • търговия

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия

Международният ден на чая: Вижте как се консумира в различните страни - 1
Снимка: Shutterstock

На днешния ден от 2005 г. насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая.

Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум, който се провежда през 2004 г. в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига от Центъра за Образование и Общуване на ежегодната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая, пише "Дарик".

Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел - популяризирането на чая като напитка.

Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия", а на 16 декември 1773 г. в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.

Най-широка популярност и признание на инициативата има в Индия и Шри Ланка, където се организират специални събития за отбелязване на деня. Другите държави, в които се празнува, са Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания.

В различните страни чаят се консумира по-различно, отколкото ние в България сме свикнали:

  • В Индия чаят се пие с мляко. Освен това към него се добавят и различни подправки като джинджифил, канела или карамфил;
  • В Шри Ланка предпочитат ароматизирания чай. Обикновено изборът е между вкус на шоколад, манго, вишна, малина или ягода;
  • В Тибет добавят мляко от тибетски як, сол, масло и дори запържено брашно;
  • В Бирма правят салата от листата на чаеното дърво;
  • Най-странен е начинът на приготвяне на чаените листа в Монголия. Там той се вари с ориз, месо, пелмени и разтопена овча мазнина;
  • В Япония има цяла специална чаена церемония, която всяко момиче трябва да научи. Обучението трае три години, като момичето получава различни майсторски степени;
  • В Русия за сваряването на чая се използват специални самовари, които присъстват във всеки дом. Към готовата напитка добавят мед, плодово сладко или захар.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    4 1 Отговор
    Тука го пием с коняк.

    Коментиран от #3

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    БЛАТОДАРЯ ВИ за изключително ПОЛЕЗНАТА статия госпожо НАЙДЕНОВА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.