Хирург описа рисковете при консумация на недопечени меса

25 Декември, 2025 15:30 1 344 26

  • хирург-
  • недопечени-
  • меса-
  • бактерии-
  • консумация-
  • рискове-
  • александър умнов

Редовната консумация на пържоли със сурови фибри, съдържащи пурини, може да повлияе негативно на здравето

Хирург описа рисковете при консумация на недопечени меса - 1
Снимкa: Shutterstock

През последните години се наблюдава тенденция към консумация на недопечено месо, включваща пържоли, телешки стекове, котлети и ястия със сурова риба. Този подход към гастрономията обаче не винаги е безопасен.

Хирургът Александър Умнов карят обясни, че недопеченото средно и средно-слабо изпечено месо може да съдържа патогенни микроорганизми като Campylobacter. Тези бактерии обикновено обитават червата на говедата, но след смъртта мигрират към мускулната тъкан, откъдето навлизат в човешкото тяло.

„Инфектирането с кампилобактериоза се характеризира с широк спектър от клинични прояви, включително артрит, миокардит, ентероколит, менингит и дори спонтанен аборт при бременни жени.“ Трябва да се отбележи, че дълбокото замразяване и цялостното готвене като цяло унищожават Campylobacter и други патогени. „Въпреки това, дори и в този случай, остава известен риск“, предупреди експертът.

Умнов отбеляза също, че говеждото и телешкото месо може да съдържа хелминти, като например говежда тения. Според него, тениозата, причинена от този паразит, води до хранителни дефицити, общо влошаване на здравето и развитие на редица симптоми, включително раздразнителност, безсъние, повишена умора, главоболие, тахикардия, хипотония, алергични реакции, епигастрален дискомфорт, повръщане, газове, диария и гладни болки.

Дори при използване на висококачествено месо, редовната консумация на пържоли със сурови фибри, съдържащи пурини, може да повлияе негативно на здравето.

„В менютата на някои ресторанти се предлагат ястия със сурово месо. Недостатъчните санитарни проверки могат да доведат до наличието на ларви на говежда или свинска тения в месото. Те могат бързо да мигрират към различни човешки органи, включително мозъка, причинявайки сериозни увреждания.“ Суровото месо може да доведе и до салмонела или кампилобактериоза, които могат да причинят тежко отравяне, дехидратация и дори смърт“, каза Умнов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 газов инжекцион

    5 1 Отговор
    Хирургът Александър Умнов карят обясни, че.....КАКВО Е ТОВА карят?

    Коментиран от #12, #24

  • 2 Факт

    2 2 Отговор
    Сирене в партигрила е много безопасно. Наздраве!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Алангле само при свои хора!
  • 7 665

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Дада":

    Реър е около 53 градуса вътре, но дори при уел даун , вътрешността на стека не минава 60 градус. Не се занимавайте с американски глупости ами си гответе месата , като бели хора. За сигурно месо се счита темоература в вътрешността над 85 градуса.

    Коментиран от #22

  • 8 Иван Асен

    12 2 Отговор
    Като чуя РЕАР и видя кърваво месо, а уж запечено, се чудя на акъла и уменията на шеф готвача и че въобще не е наясно и не уточнява какви непоправими вреди може да ти нанесе това. Яжте само добре изпечено и добре сварено месо...останалото те напълва с няколко вида бактерии и паразити, които няма да може да премахнеш до края на живота си. Едната от тях е описана в статията.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да.да

    7 2 Отговор
    Е.й за т.в.а винаги консумирайте добре изпечено месо и никога средно изпечено a ако готвача или сервиза ви направят физио.номии за избора ви на добре изпечено говеждо им се и.з. .с.е..р..е.т..е. в. у...с..т.а..т.а

    Коментиран от #14

  • 12 Хирург

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "газов инжекцион":

    Царят. Печатна грешка е. Това му е прякорът в нашите среди: Александър Умнов-Царят.
  • 13 ганев шефа съм да кажа

    7 1 Отговор
    а венелина като яде суровоСИРЕНЯСАЛО месо някой мрънка ли?

    Коментиран от #16

  • 14 град КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да.да":

    точно там акаам винаги

    Коментиран от #15

  • 15 Евгени от Алфапласт

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "град КОЗЛОДУЙ":

    А, здрасти, бе, луд! Къде се затри?😂
  • 16 Факт

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ганев шефа съм да кажа":

    Нали винаги да го опитвате!

    Коментиран от #20

  • 17 фАНТОМасс

    0 2 Отговор
    Тоз УМНОВ много умен бе ! Оправдава си името !
  • 18 свиреп ОХЛЮВ

    3 2 Отговор
    Дай да не дишаме и въздуха тогава , че е пълен с газове , частици и мръсотии !
    Пък за храните , да не говорим - с много сол , захар , подсладители , консерванти , оцветители ,овкусители.....ТРАГЕДИЯ !
    А най-големия вредител - СТРЕСА ????
  • 19 Механик

    5 0 Отговор
    Аз па много силно искам да попитам въпросният професор за колко безопасно смята 50-годишното замразено от Испания, Ирландия, Австралия и замразеното пилешко от Полша?
    Също искам да знам, колко са полезни внесените от Украйна кокоши яйца и как "обеднения уран" и "диоксините" в тях (от американските снаряди), влияят благоприятно върху нашето здраве?
    А ГМО соята в саламите, нитритите и другите консерванти ще спомогнат ли храносмилането и дълголетието ни?
  • 20 само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    искаш ли КОН да тиПРЪДНЕфостата? Ъ?

    Коментиран от #21

  • 21 само да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "само питам":

    иска , иска ! знам че иска

    Коментиран от #23

  • 22 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "665":

    за коледната пуйка стигат 71°С
    за варено пушено филе 65°С
    казано ви е:
    Всички животни са ви за храна само едно не яжте
    месо заедно с душата(кръвта) сгответе го добре
    кървавото е за лешоядите и хищниците
    80 % от болестите влизат с месото като е сурово
    кебапчетата и кюфтетата трябва да са розовки вътре
    и като ги пуснете на дъска да отскачат като гумени
    а не да дрънчат като от чакъл
    и по едно руйно за празниците
    ча бори холестерола
  • 23 Факт

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "само да кажа":

    Не се крием!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Директора👨‍✈️

    2 0 Отговор
    На Венеличето самохуищасаѝвглавата. Какво очакваш?!
  • 26 главната джамия и центъра ((((

    0 0 Отговор
    Беби аре да правим любов знам