През последните години се наблюдава тенденция към консумация на недопечено месо, включваща пържоли, телешки стекове, котлети и ястия със сурова риба. Този подход към гастрономията обаче не винаги е безопасен.
Хирургът Александър Умнов карят обясни, че недопеченото средно и средно-слабо изпечено месо може да съдържа патогенни микроорганизми като Campylobacter. Тези бактерии обикновено обитават червата на говедата, но след смъртта мигрират към мускулната тъкан, откъдето навлизат в човешкото тяло.
„Инфектирането с кампилобактериоза се характеризира с широк спектър от клинични прояви, включително артрит, миокардит, ентероколит, менингит и дори спонтанен аборт при бременни жени.“ Трябва да се отбележи, че дълбокото замразяване и цялостното готвене като цяло унищожават Campylobacter и други патогени. „Въпреки това, дори и в този случай, остава известен риск“, предупреди експертът.
Умнов отбеляза също, че говеждото и телешкото месо може да съдържа хелминти, като например говежда тения. Според него, тениозата, причинена от този паразит, води до хранителни дефицити, общо влошаване на здравето и развитие на редица симптоми, включително раздразнителност, безсъние, повишена умора, главоболие, тахикардия, хипотония, алергични реакции, епигастрален дискомфорт, повръщане, газове, диария и гладни болки.
Дори при използване на висококачествено месо, редовната консумация на пържоли със сурови фибри, съдържащи пурини, може да повлияе негативно на здравето.
„В менютата на някои ресторанти се предлагат ястия със сурово месо. Недостатъчните санитарни проверки могат да доведат до наличието на ларви на говежда или свинска тения в месото. Те могат бързо да мигрират към различни човешки органи, включително мозъка, причинявайки сериозни увреждания.“ Суровото месо може да доведе и до салмонела или кампилобактериоза, които могат да причинят тежко отравяне, дехидратация и дори смърт“, каза Умнов.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 газов инжекцион
Коментиран от #12, #24
15:36 25.12.2025
2 Факт
Коментиран от #6
15:36 25.12.2025
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Анонимен
До коментар #2 от "Факт":
Алангле само при свои хора!15:51 25.12.2025
7 665
До коментар #3 от "Дада":
Реър е около 53 градуса вътре, но дори при уел даун , вътрешността на стека не минава 60 градус. Не се занимавайте с американски глупости ами си гответе месата , като бели хора. За сигурно месо се счита темоература в вътрешността над 85 градуса.Коментиран от #22
15:52 25.12.2025
8 Иван Асен
15:53 25.12.2025
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 Да.да
Коментиран от #14
15:58 25.12.2025
12 Хирург
До коментар #1 от "газов инжекцион":
Царят. Печатна грешка е. Това му е прякорът в нашите среди: Александър Умнов-Царят.15:58 25.12.2025
13 ганев шефа съм да кажа
Коментиран от #16
16:04 25.12.2025
14 град КОЗЛОДУЙ
До коментар #11 от "Да.да":
точно там акаам винагиКоментиран от #15
16:05 25.12.2025
15 Евгени от Алфапласт
До коментар #14 от "град КОЗЛОДУЙ":
А, здрасти, бе, луд! Къде се затри?😂16:06 25.12.2025
16 Факт
До коментар #13 от "ганев шефа съм да кажа":
Нали винаги да го опитвате!Коментиран от #20
16:08 25.12.2025
17 фАНТОМасс
16:09 25.12.2025
18 свиреп ОХЛЮВ
Пък за храните , да не говорим - с много сол , захар , подсладители , консерванти , оцветители ,овкусители.....ТРАГЕДИЯ !
А най-големия вредител - СТРЕСА ????
16:13 25.12.2025
19 Механик
Също искам да знам, колко са полезни внесените от Украйна кокоши яйца и как "обеднения уран" и "диоксините" в тях (от американските снаряди), влияят благоприятно върху нашето здраве?
А ГМО соята в саламите, нитритите и другите консерванти ще спомогнат ли храносмилането и дълголетието ни?
16:17 25.12.2025
20 само питам
До коментар #16 от "Факт":
искаш ли КОН да тиПРЪДНЕфостата? Ъ?Коментиран от #21
16:20 25.12.2025
21 само да кажа
До коментар #20 от "само питам":
иска , иска ! знам че искаКоментиран от #23
16:21 25.12.2025
22 ганю
До коментар #7 от "665":
за коледната пуйка стигат 71°Сза варено пушено филе 65°С
казано ви е:
Всички животни са ви за храна само едно не яжте
месо заедно с душата(кръвта) сгответе го добре
кървавото е за лешоядите и хищниците
80 % от болестите влизат с месото като е сурово
кебапчетата и кюфтетата трябва да са розовки вътре
и като ги пуснете на дъска да отскачат като гумени
а не да дрънчат като от чакъл
и по едно руйно за празниците
ча бори холестерола
16:28 25.12.2025
23 Факт
До коментар #21 от "само да кажа":
Не се крием!16:28 25.12.2025
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Директора👨✈️
16:31 25.12.2025
26 главната джамия и центъра ((((
16:59 25.12.2025