Last news in Fakti

16 Януари, 2023 17:45 3 446 7

Откриха гробница на около 3500 години в Египет

  • гробница-
  • египет-
  • 3500 години

Първите елементи, открити досега в гробницата, показват, че тя датира от 18-а династия на фараоните Ехнатон и Тутанкамон

Откриха гробница на около 3500 години в Египет - 1
Снимка: Shutterstock

Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния египетски град Луксор, съобщи египетското министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата, цитирано от Синхуа.

Гробницата е разкрита от египетски и британски изследователи в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, заяви Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Първите елементи, открити досега в гробницата, показват, че тя датира от 18-а династия на фараоните Ехнатон и Тутанкамон, каза Уазири в изявление, предава БТА.

18-ата династия, известна като Новото царство, завършва през 1292 г. пр. н. е. и се смята за един от най-проспериращите периоди на Древен Египет.

Ръководителят на мисията от английска страна Пиърс Литерланд от университета в Кембридж каза, че откритата гробница може да принадлежи на някоя от кралските съпруги или принцеси по време на 18-ата династия.

Египетският археолог Мохсен Камел заяви, че вътрешността на гробницата е в „лошо състояние“.
Части от нея, включително надписи, са били „унищожени при древните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки“, добави Камел.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голяма работа

    5 0 Отговор
    Тя е била ограбена преди 3499г.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    ИМА и КНИГИ СЕБЕПОЗНАНИТО ИСКУСТВОТО ДА БЪДЕШ БОГ
  • 3 Е то

    3 0 Отговор
    В България има поне няколко действащи градове с хилядолетия по-стари !

    Коментиран от #4

  • 4 Соваж бейби

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Е то":

    Искаш да кажеш че живота на Земята започва от България и после се пръскат хората поцял свят всички са с бъгарски ген нещо такова ?Интересна хипотеза само трябва да я докажеш с артефакти не като бг.професора имате един и той не знае кави ги плещи,решил е конкуренция на македонците да прави.

    Коментиран от #5

  • 5 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    хайде не се форсирай толкова. Ела във Варна, може и семейно. Ще ви заведа в музея, ще видите най старото обработено злато и други неща дето дори в Лувъра ги няма. Ще хапнем пресен лефер на скара, ще пием по бира две..Май ната му на професора

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    А с удоволствие ,някой ден Златните много ги обичам ,дано не са ги занимарили като Албена .Варна е много красива,Балчик построиха хубави хотелчета .На всякъде е имало хора по земята .Защо фактите сочат друго ,дори за най стари човеци водят аборигените от Австралия по днк изследване .За злато ,монети не се съмнявам Александър Македонски е скрил нещица в България и други хора може би просто скривалище .Не забравяй и племената които идват по тези ззвми ,Римската войска малко ли са вилняли на длъж и на шир из Египет житницата е била в Египет виж каква ирония България по наблизо ,плодородна земя не е имало интереси .Носили ,влачили в Европа изобщо не се съмнявам че има намерено нещо си древно ,антично .После племената които са живяли по нашите земи преди да се създаде България що народ е минал .Отделно се доказва че е имало много раси които са измрели .Ако истината води пътя към България или имат най малко съмнение до сега да бяха разорали всичко ,не само с руските тръби за пътя на газта.Само остана професора да каже че Дева Мария е българка и Бог е българин.

    Коментиран от #7

  • 7 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    ще ви заведа в Обзор, там имам приятел с хотелресторант на първа линия, има и интересни неща за децата. Имам и няколко мои картини във фоаето му. Ей тъй, за адет. Миналото лято се обажда, идвай вика, един чужденец прояви интерес към една. Отидох, подарих му я. Той се шашна. После разбрах, че оставил 100евро на рецепцията да се почерпя. Още са там, и повод за една разходка и начало за един вкусен обяд. Само да е лято..