Last news in Fakti

22 Април, 2024 11:45 763 7

Открадната глава от статуя на Рамзес Втори беше върната в Египет

  • рамзес втори-
  • статуя-
  • египет-
  • открадната

Артефактът, който е на над 3400 години, е откраднат от храм в древния град Абидос преди повече от тридесет години и е изнесен незаконно

Открадната глава от статуя на един от най-могъщите древноегипетски фараони Рамзес Втори (Велики) е транспортирана обратно от Швейцария в Египет, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата, цитирано от БТА.

Артефактът, който на над 3400 години, е откраднат от храм в древния град Абидос преди повече от тридесет години и е изнесен незаконно. За първи път е забелязан в лондонска галерия през 2013 г., а по-късно в още няколко държави, преди да се появи в Швейцария.

Ценният предмет е конфискуван в Женева и е предаден на египетското посолство в Берн миналата година. Връщането му в родината е пример за съвместните усилия на швейцарските и египетските власти в борбата с незаконната търговия с антики, заяви Шаабан Абдел Гауат от отдела за репатриране на незаконно изнесени артефакти.

Главата е част от статуя на Рамзес Втори, която го изобразява седнал заедно с няколко древноегипетски божества. След връщането ѝ в Египет тя е предадена на Египетския музей на площад “Тахрир” в Кайро, за да бъде реставрирана.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 456

    10 2 Отговор
    Какво да се очаква от англичаните : да крадът. ФАЩ са същите. Кражби и пак кражби. После колко сме велики

    Коментиран от #2

  • 2 457

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "456":

    Ти пък откъде разбра, че са англичани? Може да са всякакви. В този бизнес няма нации.

    Коментиран от #3

  • 3 456

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "457":

    Ами прочети статията. Първата държава в която се появява статуята е Англия докато стигне до Швейцария. 2.мално история ако си чел, ще знаеш и за колонизирани те африкански територии. Нищо лично.

    Коментиран от #6

  • 4 ами,

    2 0 Отговор
    То да е само това,която и световна сила не е колонизирала Египет през годините само тя не е крала артефакти от там
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Британските и френски м03еи са пълни с 0ткраднати артефакти. Половината културни ценности на света са завлечени в тези държави, под предлог, че били 0пазвани.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "456":

    3ападните к0л0ни3ат0ри така действат: п0к0ряват някой народ, захвърлят му националните носии, обличат го в техните панталони и сака, насаждат му тяхната к0лтура, а к0лтурата на покореният народ натикват в музеи. Така я били опазвали. Това са направили с Индия, Япония, Китай.....индианските племена от Северна и Южна Америка. Списъкът е много дълъг.
  • 7 Оксана

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­о­р­­­е­щ­­­и­ ­­м­­о­м­­­и­­ч­­­е­­т­­а­ ­­­в­­и ­­­о­­­ч­­­а­­­к­­в­­а­­­т 👉 ­𝗡­­𝗨­­­𝟮­­­𝟭­­­.­­­𝗙­­­­𝗨­­­𝗡