Last news in Fakti

26 Януари, 2023 16:15 2 422 12

Откриха останки от римски град в Луксор

  • римски град-
  • луксор-
  • египет

Останките от II и III век са намерени на източния бряг на Нил, близо до храма в Луксор

Откриха останки от римски град в Луксор - 1
Снимка: Shutterstock

Египетските власти обявиха, че са открили останки от "цял римски град" в Луксор, съобщи АФП, предава БТА.

Останките са от II и III век. Намерени са на източния бряг на Нил, близо до храма в Луксор. Вече са разкрити металургични работилници с множество инструменти и "римски медни и бронзови монети", обясни Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет. Разкопките продължават.

През 2021 г. египетски археолози откриват "най-големия древен град в Египет", датиращ отпреди повече от 3000 години, на западния бряг на Нил край Луксор, където се намират известните долини на царете и цариците.

Египет обяви напоследък няколко големи находки, главно в некропола на Сакара, южно от Кайро, но също и в Луксор, където е открита гробница на кралска съпруга от 18-та династия, тази на Ехнатон и Тутанкамон, датираща отпреди 3500 години.

За някои експерти тези съобщения имат по-скоро политическо и икономическо значение, отколкото научно, защото страната, която е в сериозна икономическа криза, разчита на туризма, за да съживи финансите си.

За да даде тласък на този сектор, който генерира повече от 10 процента от БВП, Кайро от месеци обещава скоро да бъде открит Големият египетски музей в близост до платото Гиза.

Очакваше се той да бъде открит миналата година, когато се навършват двеста години от разшифроването на Розетския камък от французина Жан-Франсоа Шамполион и сто години от откриването на гробницата на фараона Тутанкамон.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може

    3 0 Отговор
    Това е бил ДревноМакедонцки квартал
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    Останките от II-ри и III-ти век са намерени на източния бряг на река Нил, близо до храма в град Луксор.
  • 3 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Какво му е любопитното ?Освен ако някой не е чел история не само задължителната в училище .След смъртта на Клеопатра, през 30 г. пр. н. е., Египет преминава под властта на Август и в същото време под римско господство
    той остава там шест века, тоест до арабското завоевание, отбелязано през 640 г. сл. н. е. с превземането на Вавилон и през 641 г. при падането на Александрия. Царството на Птолемеите се радва на "уникалност", която едва ли ще избледнее до Диоклециан (284-305), когато този император е реорганизирал Египет . Кой не е чувал за житницата на Рим че била Египет ? основно се обяснява със стратегическото му значение за доставките на жито за Рим .Статутът на анексиран Египет произтича от двойно наследство, гръцко и египетско....и после нашият професор Николай Овчаров намерил малко златни монети и сервизи заграбени от императорите и скрити в България влиза във филми че едва ли не сме по древни от Египет и слънцето изгряло от България ,само да има кой да му дава пари да разпъва локуми и фантазия.

    Коментиран от #4

  • 4 Тъкмо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Да кажа нещо , и вие бяхте пределно изчерпателна , доколкото е възможно в няколко реда. Само за златото не съм съгласен. Най старото злато , обработено от човека въобще , е златото от варненския некропол! Отпреди Египет , и Шумер. На около 5-6 000 години , отпреди новата ера.

    Коментиран от #5

  • 5 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тъкмо":

    това че има старо злато намерно в гобница не е гаранция!България кога е създадена,колко племена са минали ,и починали на българска земя?Да не забравяме императорите които са контролирали и крали от Египет и носили в Еворопа.Не забравяй че по време на император Константин е имало и затворена система хората са били като крепостни,тези които са били и покръстени християни са нямали право да напускат земите които обитават .Така да се множи християнскто пелеме,всичко е и с политическа цел вечната борба между религиите и бруталната борба,нахлуването на берберите в Европа припомни си датите може да са берери ...отвори голяма тема но не искам да споря щом вярваш на бг . Професора без анализиране и четено,доказано от историци,археолози.Какво имаме в България построено от хилядолетия ?Та ние дори дворци нямаме ,само големи къщи наречени дворец на някой цар.Та кога са започнали хората да топят мед ,олово и кога злато и златари не мисля че българите сме учили египтяните на златарство и химия .Просто откраднати неща намерени в България.

    Коментиран от #6

  • 6 Като казвам

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Златото от варненския некропол , нямам предвид български. Златото е много по древно от египетската , тракийската , и шумерската цивилизации. Чистотата му е нейзброимо по добра , а предметите отговарят на златното сечение , и други алгебрични и геометрични съотношения. Никой не знае името на цивилизацията , и затова е наречена просто първата цивилизация! Мисля , американски учени предположиха , че това са били хората , оцелели от потопа. Робърт Балард търсеше Атлантида в Черно море. Също по тяхно предположение , тези хора са се разселили , и да създали първите нови велики цивилизации , като Египет и Шумер. Има интересна история , дори за архивите на Японският императорски двор , в чиито архиви имало доказателства за това . А за дворците на българите , прочетете повече описания , как чужденци се смайват , и твърдят , че като се приберат в Германия и Франция , никой няма да им повярва за разкоша и чудесата , които са видели. Разрушени са от турците , затова ги няма ! Дървените къщи за които говорите , в това време са били дворци , в Англия , Франция , Германия и Скандинавия ! А за Египет , може да ви е интересно , скъпият метал е бил среброто ( на фараоните ) . Златото е било и за средната класа , дори го има в мумии на котки и кучета !

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Като казвам":

    Това е така в книгите го пише много раси и племена са измрели като животните и растенията .Да не забравяме и Китай като една от древни страни и династии .Та злататството ,първо в България няма природни златни залежи например както Австралия за да имаме златари и златни сервизи ,та от къде ще вземе и направи златни неща ,до скоро баба ми е от село и жената казва че са учили на румънски разбираш ли ехеее може да се каже че вече при Дядо Тошо така малко се е модернизирало нашето племе,коня заменен с Лада ,Москвич ,телевизия Юност ,Електрон просто истина не ирония ,по селата още ли ходят чубани сутрин с животните по улиците ?просто питам защото в тукашните села няма такива неща и улиците са чисти даже каруци не съм виждала .Имало е в България животни и са измислили цървула и тестото баница ,питки ,докато в Европа вече е имало опера,откотюр,готвачи от клас за баня не пиша ми това е общ недостатък не само на Краля Слънце и в наше свло .Обичам България моя родина но не мога да направя сравнение с епохата на ренесанса в Италия и Франция .Варна е морски град другата ми хипотезата за златото е с кораби отклонили се объркали пътя и попаднали в България .

    Коментиран от #8

  • 8 Извинете

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Изчезването ми , не съм ви пренебренал , вчера беше ден , в който излизах от пълна упойка , и докато четях поста ви , просто тъмнината ме грабна ! На въпроса - хем сте права , хем не сте ! Права сте за времето на Ренесанса , когато Европа става културен , и индустриален лидер ! Но до около 9-10 век , европейците са били такива варвари , че това време е наречено - тъмните векове! И после , сигурно знаете , че парфюмите са се зародили като способ , за маскиране на вонята във френския кралски двор ! А перуките , защото е било срамно да се виждат въшките , които са лазели по главите на краля , и благородниците ! Българите по това време са се къпали ! Дори при турците е имало ханами ! Относно златните ни залежи , те са наистина огромни ! Справка - Дънди ! Огромни са били и в древността ! Справка - Илиада , на Омир ! Прочетете кой е най богатият цар , който пристига в зашеметяващо великолепие , като дори конете са обсипани със злато ! Тракийският цар ! Относно теорията ви , че варненското злато е донесено от кораби - това не е възможно ! В онези древни времена , не е имало Египет , Шумер ,Финикия , нито която и да било друга цивилизация , която да донесе нещо ! Просо - никой , освен първата цивилизация , по нашите земи ! Дано опонирането ми не ви разсърди , но мисля , че това е вярно!

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Извинете":

    Няма проблеми на всеки се случва ,тука просто си пишем и четем през свободното време.Бях сигурна за парфюма и за това писах за къпане и църквата носи вина било е забранено.Знам наричали са французите варвари,битката е била ужасна с арабското нашествие и благодарение на Франция християнството се е запазило в Европа...За разрушените дворци и згради защо не са издигнати отново ?Например знаете ли историята на Кметството на Париж, известно като Hôtel de Ville,било е изгоряло до основи през войната .Само в България всичко се руши ,вземете дори една Русия на която много българи се смеят ,кои сме ние ,какво са построили нашите деди ,дори и Бузлуджа освиниха ами това е история на България която се руши ако ме разбирате какво искам да кажа ..

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Да се довърша ,българина се крие зад оправдания било война разрушено нещо си,в мирни времена пак се разваля ,осквернява .После се хваща на въдицата за нещо намерено били сме древни и умни ,за да се стигне до бижю се иска познания нали ?Мога да ви оборя и с друга хипотеза пак от преминаващи някой е направил това чисто злато ,креатор нямало е интернет и реклами хората не ги е вълнувало и си е останало така до намирането му.Не забравяйте че и берберите имат много принос за всичко алкохол , храни,разни изобретения доосъваршенствани....дали са много идеи. У наше село много се пипа дори и да е намерено нещо друго е в частна колекция,или изнесено в чужбина продадено пито платено

    Коментиран от #11

  • 11 Отново

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Сте права , но наполовина ! Сигурно за спасяването на христианството от Франция , визирате историята на шамбелана Карл ( или Шарл ) Мартел ! Безспорно важно деяние ! Но вие знаете по добре френската история , отколкото нашата ! Истинският спасител на Европа , е Хан Тервел ! Провъзгласен от католиците за свети Тервелий , заради спасяването на Европа ! Плановете на халифата са били да дебаркира в Европа от две посоки - едната през Испания , другата , през Константинопол ! И да се движат , избивайки христианите , докато двете арабски войски не се съединят ! Знаете , в Испания успяват , и започват експанзия в западна Европа , но са спрени от Карл Мартел ! Но не и изгонени ! От друга страна е основният удар ! Към Константинопол настъпва невиждана 260 000 войска на халифата , и огромна флота! Византийската империя чака края си , но преди града да бъде обсаден , успяват да изпратят молба за помощ към нашия Хан ! Тервел се оказва на нивото на ситуацията , и вдига българската войска на помощ на византийците ! И както казват византийските хронисти - " Българите се спуснаха като буря , изклаха и избиха арабите , а които не заклаха , удавиха в морето " ! Поражението , което Хан Тервел нанася на халифата е толкова чудовищно , че арабите никога повече не посмяват да атакуват Европа !

    Коментиран от #12

  • 12 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отново":

    Извинявам се и аз ,бях на вън по работа .Така прав сте много е героично не отричам .Но това е друг епизод и време с турските набези .Бербери се наричат ​​първите жители на Алжир. После римско господство, след това християнизация, арабско завоевание и ислямизация, след това османско регентство.
    И ден днешен има тиха война и мразят Франция според тях
    -Французите, са били предварително изключени от рая, Бог е искал да ги компенсира в този свят с дарбата на богати и плодородни страни, където смокинята, кестенът и шам-фъстъкът показват своите вкусни плодове. надявам се че не ви е смешно истина е не се майтапя аз се смях цял ден когато го научих,за Франция те са една от причините за превземането на Алжир през 1830 и изобщо мислили ли сте какво прави там Франция с тези колонии и до ден днешен ?