Last news in Fakti

22 Април, 2023 10:33 1 085 2

Алпинистка прекара 32 дни на „покрива на Мексико“ (ВИДЕО)

  • алпинистка-
  • „покрива на мексико“-
  • мексико

Това беше „лично предизвикателство“, за да покаже, че жените могат „да правят необикновени неща“, казва Перла Тихерина

Алпинистка прекара 32 дни на „покрива на Мексико“ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Instagram

Мексиканска алпинистка прекара 32 дни, живеейки на 5636 метра над морското равнище на най-високия вулкан в Северна Америка, известен като "покрива на Мексико". 31-годишната Перла Тихерина напусна върха в четвъртък и започна да се спуска по Пико де Орисаба, най-високия връх в страната, според видео, публикувано в нейния акаунт в Инстаграм. Подвигът беше „лично предизвикателство“, за да покаже, че жените могат „да правят необикновени неща“, каза Тихерина в съобщения до АФП часове преди да се спусне във вулкана, известен също като Читлалтепетл.

Тихерина документира предизвикателството в акаунтите си в социалните медии, използвайки своя мобилен телефон, слънчеви зарядни устройства и батерии, издигнати до върха от други алпинисти. Тя публикува величествени снимки на заснежения връх, изгрева в ясен ден, лунната нощ, както и трудностите си с готвенето и палатката ѝ, която се тресе в буря. "Била съм с природата, с Бога, със себе си. Това място е магическо", каза тя.

Преди да атакува върха на Пико се Орисаба тя прекара една седмица за аклиматизация на височини от 3000 и 5000 метра. Светът на алпинизма е доминиран от онези, които са изкачили връх първи, най-бързо, най-много пъти или са намерили нов маршрут нагоре. Но записите за престой на височина са оскъдни. Според специализирани издания испанският алпинист Фернандо Гаридо държи световния рекорд, прекарал през 1986 г. цели 62 дни на 6961 метра на аржентинската Аконкагуа, най-високата планина в Америка. Сега Тихерина планира обучителни експедиции в Боливия, Перу и Чили по-късно тази година. Нейната мечта е да изкачи една от 14-те планини в света с над 8000 метра височина, без допълнителен кислород. Пакистанската 8611-метрова K2, втората по височина планина в света, „е най-голямата ми мечта“, каза Тихерина. Тя прекара осем месеца в Еквадор, подготвяйки се да изкачи 8201-метровия Чо Ою в Хималаите, но хипоксията - ниските нива на кислород в кръвта - я принуди да се върне у дома.

Мексико се слави със страхотни планинари. Карлос Карсолио беше четвъртият човек – и първият неевропеец – изкачил 14-те осемхилядника между 1985 и 1996 г., докато Елза Авила стана първата жена от Латинска Америка, изкачила Еверест през 1999 година, пише още "Дарик".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жорж

    5 0 Отговор
    Факти,няма 14 планини над 8000 метра,а 14 върхове иК2 не е планина,а връх в Каракорум в Пакистан.
  • 2 црррр

    0 0 Отговор
    Перла Тихерина е рускиня. Майка й се казва Ти-Хера. Тихо си хъркам в белия сняг.