Last news in Fakti

21 Май, 2023 13:47 1 642 4

Рядък часовник, принадлежал на последния китайски император, отива на търг (ВИДЕО)

  • часовник-
  • китайски император-
  • на търг

Аксесаорът се очаква да смени собственика си срещу над 3 милиона долара

Изключително рядък и добре запазен часовник, принадлежал на Айсин Джоро Пу И- последния император на Китай и дванадесетия император от манджурската династия Цин, отива на търг. Аксесоарът, който е произведен от швейцарската компания „Патек Филип”, се очаква да смени собственика си срещу над 3 милиона долара на търга в Хонконг.

Седемцифрената сума се дължи не само на факта, че това е един от едва осемте запазени до наши дни часовника модел Reference 96 Quantieme Lune, пише NOVA. Той е принадлежал на последния китайски император, чиято история бе разказана в лентата от 1987 година „Последния император”, който грабна „Оскар” за най-добър филм.

Часовникът е произведен през 20-те години на XX век и освен часа, показва датата, месеца и фазите на Луната. Освен това циферблатът му е с арабски цифри. Според историците Пу И купува аксесоара през 1937 година. През 1945 година го подарява на преводача си Георги Пермяков докато е пленник на руснаците по време на Втората световна война.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Настопроценти

    2 0 Отговор
    Две българки отиват на почетната стълбичка в Топ 3 на Евротурнира в Баку-Ева Брезалиева и нашето малко бебе златно-Стилияна Николова със сребърен и бронзов медал!!! ЧЕСТИТО!
  • 3 Анонимен

    2 0 Отговор
    Ще взема да го взема за Лена.
  • 4 зелен петел

    2 0 Отговор
    за Лена.ти трябват поне 13 600 лева