Last news in Fakti

4 Май, 2024 18:33 1 130 3

На 5-ти май метеоритен дъжд ще украси небето

  • метеоритен дъжд-
  • 5 май-
  • ета аквариди

Потокът е известен с името Ета Аквариди

На 5-ти май метеоритен дъжд ще украси небето - 1
Снимкa: Shutterstock

Ранните часове на 5 май т.г. ще украсят небето с метеоритен дъжд. Той е следствие на преминаването на Земята през зоната с останки от опашката на Халеевата комета, съобщава Space.com, цитиран от vesti.bg.

Потокът е известен с името Ета Аквариди, като се очаква тази година да е особено активен. Условията за наблюдение са най-подходящи от южното полукълбо, тъй като повечето метеорити изглежда, че идват от ниската част на съзвездието Водолей.

Затова в южната половина на Земята ще могат да наблюдават около 60 метеорита на час. В северното полукълбо те ще са по-малко - между 10 и 20 на час в по-северните райони и 20 до 40 в по-южните. Повечето от тях ще са по-ниско на югоизточния хоризонт около 3 сутринта местно време. Затова е препоръчително да се избере високо място с просторна гледка. Разбира се, нужно е и ясно небе.

Астрономи съветват да се гледа най-вече за хоризонтални метеорити. Те традиционно имат по-дълги и ярки опашки и са по-лесни за наблюдение. Но обикновено са най-близо до хоризонта и вървят успоредно по него. Другите метеорити са вертикални и може да минат по небосклона нагоре, но те не са толкова ярки.

Ета Аквариди ще могат да се наблюдават и през следващите няколко дни, но интензивността ще намалява.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Динозавъра

    4 1 Отговор
    И ние си мислехме така, ама ей на
  • 2 Един момент моля

    3 0 Отговор
    Ей сега ще дойде колегата Вальо да поблагодари както му се полага.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.