Last news in Fakti

21 Май, 2023 21:15 2 309 3

Почина Хелмут Бергер - любимият актьор на Висконти

  • хелмут бергер-
  • актьор-
  • починал-
  • висконти

Смъртта му е настъпила на 18 май в Залцбург "спокойно, но внезапно", се казва в съобщение на мениджърската му агенция

Почина Хелмут Бергер - любимият актьор на Висконти - 1
Снимка: Shutterstock

Актьорът Хелмут Бергер, известен с участието си във филми на италианския режисьор Лукино Висконти, почина на 78-годишна възраст, писа електронното издание на "Варайъти", като цитира съобщение на мениджърската му агенция.

Смъртта му е настъпила на 18 май в Залцбург "спокойно, но внезапно", се казва в съобщението.

Бергер е една от звездите на европейското кино през 60-те и 70-те години на миналия век. Получава този статут, като участва в няколко филма, режисирани от Висконти, негов интимен партньор. Сред тях са "Прокълнатите", "Лудвиг", като ролите са създадени специално за Бергер, а продукциите са изключително успешни, харесани са от критиката и са отличени с награди.

Хелмут Бергер е номиниран за награда "Златен глобус" за филма "Прокълнатите". Продукцията е номинирана и за "Оскар" за най-добър сценарий през 1970 г.

Роден като Хелмут Щайнбергер в австрийския курортен град Бад Ишъл през 1944 г., Бергер учи актьорско майсторство в Лондон, след което заминава за Италия. Там се запознава и започва връзка с режисьора Лукино Висконти, който е почти 40 години по-възрастен от него. Той му дава първата филмова роля - в комичната антология "Вещиците", а по-късно го ангажира и за "Прокълнатите" от 1969 г.

Извън сътрудничеството си с Висконти, австриецът има дълга, но в известна степен непостоянна кариера, като години наред се бори с наркотичната и алкохолната зависимост, припомня БТА.

През 1970 г. Бергер се снима в наградения с "Оскар" шедьовър на Виторио де Сика "Градината на Финци-Контини", а през същата година е поканен и за главната роля в италианската версия на "Дориан Грей" по творбата на Оскар Уайлд. Франсис Форд Копола пък го кани за "Кръстникът 3". Хелмут Бергер се снима редом до Елизабет Тейлър, Хенри Фонда, Бърт Ланкастър и други.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    6 0 Отговор
    Поне снимка да бяхте сложили ,та възрастното поколение може и да се сети кой е този артист ,младото едва ли го е гледал в някой от филмите.
  • 2 Въпрос

    0 0 Отговор
    И какво от туй. Така почина и дедо. Любим на Веска
  • 3 Казанова

    2 0 Отговор
    Авторът,как да знае,пропуска една от най-големите роли на Хелмут Бергер във филма "Семеен портрет " на Лукино Висконти ! Авторът на тая бележка е едно просто момиче,ограничено.Но иначе хубаво и явно това е решаващо да пише в сайта половинчати информации.Тъжна работа!