24 Май, 2023 16:56 8 029 59

Кой е най-древният език в света?

  • език-
  • история-
  • древност-
  • санскрит-
  • писменост-
  • тамилски език-
  • култура-
  • азбука

Най-старите писмености на Земята датират от преди 6000 години, но още преди това е имало говорим език

Кой е най-древният език в света? - 1
Снимка: Shutterstock

Филолозите успяват някак да се обединят по темата кой е най-древният език на Земята, макар и по този въпрос отговорите да са повече от един. Това се дължи на съществени разлики в зависимост от това дали визираме най-стария език, който е бил само говорим, или най-стария, за който има писменост, пояснява trafficnews.bg.

Днес - на 24 май, когато почитаме езика, писмеността, просветата и грамотността, нека се опитаме да дефинираме най-древния език на Земята.

Най-древният говорим език на Земята

Ако визираме най-древния език на Земята, който е говорим, следва да посочим като такъв прачовешкия език, за който се казва, че е предшественик на всички езици по света. Хипотетичен език, около който се водят множество спорове.

Най-древният език на Земята, за който има писменост

Ако визираме език, за който има писменост, следва да изброим хетски, вавилонски и шумерски, датиращи от преди 6000 години. Най-старите писмени езици са открити под формата на клинописни глинени плочки, които се използвали от древните хора много, преди да бъдат открити други материали, върху които може да се пише, и много, преди да бъде изнамерен пергаментът.

Кой е най-древният език на Земята, който е жив и днес?

Любопитно е кой е древният език, съхранен до днес и използван и в настоящето. Множество езици са изчезвали през вековете, като този процес продължава и до днес, но има език, съхранил се през хилядолетията. Той е най-древният език на Земята, който е жив – тамилският, който се говори в Индия и произлиза от санскрит. Предполага се, че тамилският език датира между 5320 г. пр. н. е. и 8-ми век сл. н. е. – трудно е да бъде по-точно определен времеви период и учените имат определени разногласия по темата, но със сигурност тамилският език е най-старият жив, останал от древните цивилизации и съхранен до съвременните дни.

Други древни езици, останали живи и съхранени през хилядолетията, са:

  • - санскрит, датиращ от около 3500 години,
  • - гръцки, датиращ от около 3400 години,
  • - коптски египтянин, датиращ от около 2200 години,
  • - еврейски, датиращ от около 3000 години,
  • - китайски, датиращ от около 3200 години,
  • - арамейски, датиращ от около 3100 години,
  • - арабски, датиращ от около 2800 години,
  • - персийски, датиращ от около 2500 години,
  • - ирландски галски, датиращ от около 1500 години.

Както виждате в списъка на най-древните езици на света, подреден според предполагаемата им възраст, са и езици, които са популярни и познати или дори са официални като арабски, еврейски, китайски, гръцки, а някой от тях като китайският са сред най-говорените езици днес, както и сред най-изучаваните и един от 6-те официални в ООН.

Как и защо едни езици са изчезнали, а други не само са останали живи, но и са сред най-говорените в световен мащаб, както и приети за официални като китайския, на който говори около 20% от населението на земята, е тема на друг разговор, а тук ще обърнем внимание на най-древните вече изчезнали езици по света.

Кой е най-древният език в света и кои древни езици са изчезнали?

Някои сайтове сочат шумерския за първия език в света, за чието съществуване има доказателства от 3500 г. пр. н. е. За разлика от тамилския език – останал жив и употребяван и днес, много от най-древните езици са изчезнали през вековете, като сред тях са: хуритски, палаик, египетски, акадски, еламит, хетски, микенски гръцки.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 25 Отговор
    Дотук с митовете, че Ганчо вършал от Китай до Вавилон преди 6000 год

    Коментиран от #32, #50

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Механик

    22 1 Отговор
    "Най-старите писмености на Земята датират от преди 6000 години, но още преди това е имало говорим език"
    Стигнах до това позаглавие, до тази емнация на човешката логика, до този изумруд на "висшият интелект" на писателя и............... спрях да чета.
    Алоооу, аланкоолу! Ми много ясно, че за да има писменост, първо е трябвало да има и говорим език.
    Все едно си констатирал, че водата е мокра, че вятъра вее, че слънцето грее, че огънят гори.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 За размисъл

    31 3 Отговор
    Боже , на тоя свят за България ден спаси ни от просотията журналистическа. Еврейския език ... от най-старите. Журналистите даже и идея си нямат , че дори Исус е говорил на западно арамейски диалект, ползван по това време - преди 2000 години.
    Да не говорим за Угарит.
    Ама ...
  • 6 Пълни глупости!

    34 10 Отговор
    Шумерския и вавилонски език са засвидетелствани 3500 години преди новата ера. Египетските йероглифи - 3000 години преди новата ера. Несилски (хетски) 2000 години преди новата ера. Санскрит 2000 години преди новата ера. Най-стария език е нашия, които учени днес тъничко наричат Дунавска първописменост. Има стотици артефакти от 5000 - 5500 години преди новата ера. Такава е табличката от Дуптяк - Костур, Кастора. Кой лъжете вие, или не сте осведомени?

    Коментиран от #9

  • 7 Кан Испор

    13 23 Отговор
    или хан Аспарух,който ни е основал в 681 и хората му с него са говорили на тюркски език,припокриващ се с турския.Тук заварват славяните,които асимилират езика им и се получава говоримият български.Като почнете да търсите някакъв специален български,дето го е имало преди незнам колко хиляди години,само обърквате хората! А всъщност това идва от актуалната политика да се отделим от славянската си коренна същност,г-да джендъри! Ама на лъжата краката са късички..

    Коментиран от #8, #11, #12, #21, #22, #34

  • 8 честен ционист

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Кан Испор":

    Нали си знаеш, че Палячо е турска думичка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гордостта на Тара

    10 1 Отговор
    Българския един език да стане аналитичен са му нужди да е бил в употреба 3000 до 3500 г
  • 11 Гордостта на Тара

    4 9 Отговор

    До коментар #7 от "Кан Испор":

    Говорили сме диалект на така наречения гръцки ... Колко е точно гръцки е спорно.. но българи и ромей чудесно са се разбирали преди Исперих. Още при Кубрат.. и за сметка от гръцкия днешен българска е аналитичен език

    Коментиран от #17, #36

  • 12 Княз Исперик

    21 6 Отговор

    До коментар #7 от "Кан Испор":

    не идва от никъде, защото освен картата на Йероним с Мизия, също и Вулгария 380-а година, българи има на Балканите от 3-ти век до заветната 681 година, в която ни признава Ромейската империя за държава. Княжение оттатък Дунава имеме от 170-а година. В старобългарския език няма грам наченки за тюркски. В ДНКа-то ни няма тюрки. На Балканите няма тюркски топоними и омоними от онези времена. Българското божество е било Сольць (Соли) - Сълньце, от 13-ти век Слънцето. Ей тюркски мошеници! Славените са гето-склавоните! Чети Симоката!

    Коментиран от #55

  • 13 АБГ

    5 9 Отговор
    От Българският език първоначално са произлязли няколко езика - Тюркски, Латински, т.н. Древногръцки, Фарси (Персийски), Санскрит, Арамейски, Фригийски. Думата "Тюрки" произлиза от думата "Траки", а те са Българи. Турският език е произлязал от Тюрксия език. Османците са произлязли от Уйгу(А)рите, коѝто са кръстоска мяжду Българи и Китайци, американските генетични проучвания показват всичко. Най старите открити писмености са открити в България - Ситовският надпис, плочката от Караново, плочката от Градешница. В английският език има много български думи - майка, брат, сестра, вода, сол, път, кола, история, оратор, солидарност ...

    Коментиран от #15, #29, #37

  • 14 Ко речи

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Компютърните "езици" говорими ли са???
  • 15 честен ционист

    2 16 Отговор

    До коментар #13 от "АБГ":

    Тези думи, дето си изброил са все руски, само с майка сте се загубили у превода.

    Коментиран от #18, #24

  • 16 чичо стамат шумков

    17 1 Отговор
    Ако визираме език, за който има писменост, следва да изброим хетски, вавилонски и шумерски, датиращи от преди 6000 години========================================================================== А МАКЕДОНСКИОТ ЯЗИК ОТИ СТЕ ЗАБОРАВИЛИ.НАЙ СТАРИОТ ПРВИ НА ЗЕМЯТА.

    Коментиран от #19

  • 17 Мурислав

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гордостта на Тара":

    О, умнико и из.роде, преди да назидаваш, що се не напънеш да научиш, кога се ползваш "и" и кога "й" М???

    Коментиран от #33

  • 18 абг

    14 3 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Прав си, "майка" на руски означава "потник", иначе ти е ясно, че думите са руски защото Руският език е произлязъл от Българския.

    Коментиран от #23, #38

  • 19 Чиче

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "чичо стамат шумков":

    Статията е за простосмъртни, не за божествени издънки ! Мухаха
  • 20 Укропат

    12 11 Отговор
    Щото не сте чели украински учебник по история! Ясно е казано че древните укри са дали езиците и писмеността на света и са изкопали Черно море за да им е по лесно да стигат до Египет ,защото фараона Тутанкамон и дядо му всъщност са укри.
  • 21 Освен това

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кан Испор":

    Името Испор - Испрь иде от старобългарски - Горе, въИспрь - наГоре. Точно преводача на библията на гръцки, латински и т.н. Йероним Блажени слага равенство между мизи и блъг-ари. Държавата ти се казва БлъгАрия. Най-древно име на земята ни с ексо ономата (външно име) Тракия, е Ария и Перки. Земята на пеласгите се казва Аркас (Аркадия). Град-държавата на Крит, сечала монети се е казвала Ария ( до Арви).
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 честен ционист

    1 24 Отговор

    До коментар #18 от "абг":

    В руския език е имало над 200000 думи още през 19 век, докато в по българските земи се е говорело главно за маса и софра. едната турска, другата гръцка дума. Народ, който няма собствена дума, за това на което слага насъщният знаеш ли как се казва..? Асимилиран.

    Коментиран от #30, #31, #45

  • 24 Какви руски думи бе?

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Отвори старобългарския речник преди да говориш глупости! Тогава росси още е нямало, камо ли варяжки. Ха-ха... На старобългарски жиси, жити - живот, става на роскюски жизни (жизнен), нъй? Че те россите в момента говорят и пишат на старобългарски. Днес казват Гумно, но на старобългарски е ГумЪно. Схващаш ли? Имаш старобългарски речник за тази цел. Чети незнаещият!
  • 25 Прометей с гащи от Скопие

    8 1 Отговор
    Най - древния език е македонският език със северен диалект!
  • 26 Нострадамус

    11 0 Отговор
    Първо бяха псувните ! После дойде писмеността !
  • 27 Брояча

    1 2 Отговор
    Грешката е вярна - 3000 е преди 3100. Цитат: санскрит, датиращ от около 3500 години,- гръцки, датиращ от около 3400 години,- коптски египтянин, датиращ от около 2200 години,- еврейски, датиращ от около 3000 години,- китайски, датиращ от около 3200 години,- арамейски, датиращ от около 3100 години,- арабски, датиращ от около 2800 години,- персийски, датиращ от около 2500 години,- ирландски галски, датиращ от около 1500 години
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Унигурите (хУни)

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "АБГ":

    носят името на расенската (етруска) богиня Уни - Юнона (Uni), от старобългарски Уница - IOница - крава. Уностъ - IOноста (младост). Съответствие на хЕра Волоока. Расените (етруски) идат от Мизия и Лидия на Апенините. Уни-гурите са деца на Гимирите (кимерийци), за което име е знаел Раковски, преди да намерят таблички с клинопис на асирийски. Унигури, Гимири (Гомер баща на Мариандин), брат на Мазака (Миза), тракийци и прочее скити - сармати (маса-гети) с върховно божество Арис (от дорийски Ара) - Марс - мариандини. Гимирите (кимерийци) е имало чак до Индия, Китай. Ето защо унигурите са омерзени на азиатци.
  • 30 дишай със сламка

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "честен ционист":

    като славянка 😄
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гордостта на Тара

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мурислав":

    Така ме е научил запада по западен модел съм учил а на запад много знаят ама нищо не разбират
  • 34 Интересно

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Кан Испор":

    Веднъж като търсех в интернет за корените на днешните езици попаднах на интересна таблица, в която пише, че съвременния чувашки език (местният език в Чувашката автономна република на Руската федерация) е единственият прабългарски език, оцелял до наши дни. Иначе нашите братя от Волжка България с тогавашна столица Казан след дългите изтощителни войни с монголите и доунищожаването им от русите, накрая приемат исляма и тюркското наречие и също губят българския си език. Интересно е също, че чувашите са православни християни и са светли. Това го видях като гледах много снимки и видео кадри от Чувашия. За мен беше много интересно . Чудя се защо не са правени опити да се свържем с тези хора. Не трябва непременно да бъдем само славяни, траки, македонци, хуни скити, сармати тюрки, кумани, уногундури, котригури, уйгури и какво ли още не. Може да погледнем в чувашките източници, какво те знаят за своята история, след като родният им език е единственият оцелял до наши дни от тогавашнота прабългарска група езици. Би било интересно някой наши езиковеди да се задълбочат по тази тема.

    Коментиран от #40

  • 35 Русенец

    4 1 Отговор
    Официално, за най-старият език се счита шумерският. Всички езици след него са били свързани, по някакъв начин, но шумерският е бил много по-различен. Казват, че дори не е бил подходящ за говорене от хора, а е бил адаптиран за хората. Теории всякакви, обаче има една, според която адамският език е най-старият език в света. И двата не се говорят отдавна. В статията явно става въпрос за най-старият, който се е запазил до днес.

    Коментиран от #48

  • 36 Русенец

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Гордостта на Тара":

    Говорили сме и още говорим славянски диалект. Затова поразбирваш какво ти говорят поляци, руснаци, сърби и дори чехи.
  • 37 Русенец

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "АБГ":

    "Думата "Тюрки" произлиза от думата "Траки" ------ и нататък спрях да чета. По-вероятно е Асан да е произлязъл от Асен.

    Коментиран от #42, #44, #47

  • 38 Русенец

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "абг":

    Руският, българският, полският, сръбският, чешкият, словашкият, македонски, банатски, словенски, хърватски, банатски, черногорски, бошняшки, белоруски и украински са все диалектни форми на славянският език. Информация - колкото щеш.
  • 39 Антички Македон

    7 0 Отговор
    Разумее се дека е македонскиот.
  • 40 Чувашкият език е от групата

    5 2 Отговор

    До коментар #34 от "Интересно":

    На тюркските езици. Чувашите са тюрки, също както и няколкото племена поставени под наименованието прабългари, защо точно пра не е ясно. Как няма праруси, прафранцузи, прагерманци, пък има прабългари....
  • 41 Русенец

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Оракула":

    Спри се с глупостите бе, човек! Как така ще заместваш думата славяни с траки и всичко щяло да ти е наред??? Опомни се малко! Траки и славяни са коренно различни хора. Я ги съпостави:
    Първо, траките са описвани не като руси със светли очи, а червенокоси и свирепи. Дори в гробниците им, на стенописите са изрисувани червенокоси. Така са и описани от древните историци. Второ, облеклото им е наподобявало еленистичното, като е нямало нищо общо със славянското облекло. Трето, траките са живяли в строй, където племената са имали владетели, а при славяните строят е родовообщински и е нямало владетели, а старейшини, които са работели наравно с останалите от обществото. При траките обществото е било разделено на две прослойки с явноизразено силно разделение. Знатните траки са се занимавали само с пируване и войни, докато обикновените са били работници на полето. Жените на траките са имали пълна сексуална свобода, докато не се омъжат. След сватбата, жената на тракът му става робиня, занимава се с най-тежката работа и не помирисва друг мъж повече. При славяните, жените са били с много повече права, но са спазвали традицията за непорочност в моминството си. Траките са почитали Дионисий, както и други елинистични божества, докато славяните са почитали Перун. Траките са били погребвани в богати гробници, могили, пълни със скъпоценности, докато славяните са практикували трупоизгаряне. Траките са трупали материални богатства, златни и сребърни накити, богато и изкусно укра
  • 42 Д'мин

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    Много си прав за Асен!
  • 43 Русенец

    5 5 Отговор

    До коментар #22 от "Оракула":

    Траките са трупали материални богатства, златни и сребърни накити, богато и изкусно украсени от невероятни майстори на изкуството, докато при славяните това материално ламтене е отсъствало. За славяните най-ценното им притежание е бил езикът им. Те не са събирали богатства от злато и сребро. Коренно различни общества и хора. Престанете да изкарвате българите траки, за да ги отъснете от славянските им корени и същност! Прозрачни сте.
  • 44 Възможно е

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    Виж от кой род произлиза Иван Асен. По интересува се и кой е родът Ашина и защо генетичната мутация R-Z94 се среща само сред населението на България и Афганистан.
  • 45 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "честен ционист":

    Чувал ли си думата естач? Още наричат така софрата в някои краища на България.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 абг

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    Най-вероятно наистина името Асан е произлязло от името Асен. Произхода на Тюрките е от Балканския полуостров, те са бели хора, т.е. Българи. Това което ти разбираш под името тюрки се нарича подмяна на историята. До ден днешен в Татарстан( име измислено от Сталин за да има някакво съзвучие с "тюрки") живеят милиони хора говорещи на тюркски език и наричащи се Българи.

    Коментиран от #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 1111

    2 0 Отговор
    От изброените има неотговарящи на първообраза си, но вие си пишете, все нещо трябва да запълва новините.
  • 50 цитат на деня

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    проф. Божидар Димитров : "Македонският език е български, написан на сръбска пишеща машина."
  • 51 Асен Милев

    10 2 Отговор
    Езиците се делят на два вида според употребата им във времето - синтетични и аналитични. Българският е аналитичен! Доказано! Тюркските езици са синтетични.Синтетичните са млади езици. Аналитичните са стари езици. За да стане един синтетичен език - аналитичен, лингвистите казват, че той трябва да е в употреба поне от 8000 години. Примери за Аналитични езици са българския, коптския, арменския, арамейския, санскрит и учудващо, но и английския.
    Знаете ли защо в посочените древни езици липсва тркийския ?Защото тракийският е българския език и обратното.
    Нито латински, нито гръцки или който и да е било друг език, нямат толкова много общи думи с тракийския, както българският.

    Тава за езика, а що се отнася до писмеността:
    В изследването си „Загадките на Дунавската цивилизация” (Das Rätsel der Donauzivilisation. Die Entdeckung der ältesten Hochkultur Europas, 2011) Харалд Харман доказва, че Балканските земи са обитавани от цивилизация, която развива първата писменост. Харман нарича тази култура, разпространена върху земите на днешна Сърбия, Македония, България, Румъния, Гърция, като и части от Украйна и Унгария, „староевропейска”. Протописмеността на тази Староевропейска цивилизация се появява около 2000 години преди познатите ни писмени системи на Шумер и Египет.

    Коментиран от #57, #58

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 БМДТ

    13 0 Отговор
    Води се спор за руски, български, славянски,...
    Абе ще Ви цитирам един от корифеите на руският език Дмитрий Шмелев.
    В своят учебник за съветските университети, "СОВРЕМЕННЬЙ РУСКИЙ ЯЗЬЙК. Лексика.", издание от 1977г., той пише следното:
    "В ЗАКЛЮЧЕНИЕМ МОЖНО СКАЗАТЬ, ЧТО СОВРЕМЕННЬЙ РУСКИЙ ЯЗЬЙК СОЗДАН НА ОСНОВЕ БОЛГАРСКОГО".
    Други въпроси за това кой език е първообраза, и кой от кого е взаимствал?
  • 55 Мошеника

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Княз Исперик":

    А Тангра къде я забрави бе слънчице
  • 56 Русенец

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "абг":

    Къде видя, какво аз разбирам под етнонимът тюрки? Но, щом държиш, ето копи-пейст малко инфо: Турците тюрки са около 70 милиона, включително и емигрантите и малцинствата в Европа, а втори по брой тюркски народ са азербайджанците, които са повече от 35 милиона по света, като повечето от тях живеят в северозападен Иран – район, наричан от някои Южен Азербайджан. Нито турците, нито тюрките са дошли от Балканите, а са придошли на Балканите. Тюрките са водели уседнал начин на живот. Тюркските народи са използвали свои собствени писмености като руническата орхонска писменост, а за прабългарите е известно, че не са имали своя писменост. Традиционните, националните и културните символи на тюркските народи включват звездата и полумесеца, докато при прабългарите няма такова нещо. Прабългарското знаме е било конска опашка. Колкото до тюрките сред европейците: Унгарците са до голяма степен асимилирани в Европа, но последните ДНК данни подсказват, че съвременните унгарци (маджари) са уралци по произход. Връзката на маджарите с тюркски групи е неясна. Независимо от това, съвременните унгарци са придобили голям славянски и германски ДНК примес, след като са дошли.
  • 57 Русенец

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Асен Милев":

    Единственият разчетен тракийски надпис е на пръстенът от Езерово. Хайде, кажи ми какво общо има с българският език? ΡΟΛΙΣΤΕΝΕ ΑΣ ΝΕΡΕ ΝΕΑ ΤΙΛΤΕΑ ΝΗΣΚΟ Α ΡΑΖΕΑ ΔΟ ΜΕΑΝ ΤΙΛΕΖΥΠΤΑΜ ΙΗ ΕΡΑΖ ΗΛΤΑ
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.