Last news in Fakti

8 Юли, 2023 22:04 4 711 27

Учени изчислиха точно колко жега и високи температури може да понесе човек

  • горещо-
  • горещини-
  • жега-
  • високи температури-
  • поносимост

Пределната точка на търпимост на жега надхвърля 40 градуса по Целзий

Учени изчислиха точно колко жега и високи температури може да понесе човек - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени успяха да отговорят на въпроса при какви температури на хората им става прекалено горещо, съобщи електронното издание “Юрикалърт”.

Екипът на проф. Луис Холзи от университета на Роухемптън стигна до извод, че пределът на търпимост към горещина или т.нар. горна критична температура при хората вероятно е между 40 и 50 градуса по Целзий. Специалистите продължават изследванията си в опит да установят защо се наблюдава увеличаване на изразходената метаболитна енергия при високи температури, информира БТА.

Проф. Холзи и сътрудниците му установяват, че скоростта на метаболизма в състояние на покой - мярка за количеството енергия, което човешкото тяло изразходва, за да продължи да функционира - може да бъде по-висока, когато хората са изложени на горещи и влажни условия.

"Доста работа е свършена по отношение на температурния диапазон, при който различните животински видове предпочитат да пребивават, за да може скоростта на метаболизма им да е минимална и по този начин разходът на енергия да е нисък. Странно е, че данните за хората са много по-малко, когато се разглеждат горните граници на нашата неутрална топлинна зона", казва проф. Холзи.

Разбирането на температурите, при които метаболизмът на човека започва да се повишава, има важно значение. "Проучването предоставя фундаментални знания за това как реагираме на неоптимална среда и как тя се различава при хора с различни характеристики", добавя изследователят.

Влияние върху здравето

Професор Холзи и екипът му също така проучват как показатели над горна критична температура влияят на сърдечната функция и какво е въздействието върху сърцето на хора с различни възраст и физическа подготовка.

"Открихме някои значителни промени в реакциите на сърдечната функция към горещините между категориите хора, като най-новата находка се отнася за разликите според пола", добавя професор Холзи. "На средна база мъжете и жените показват някои ключови разлики в реакциите на сърдечно-съдовата си система към топлината".

Екипът на професор Холзи измерва подробно сърдечната функция с помощта на най-модерен ехокардиограф. "Не беше лесно да се работи в жегата!", добавя той. "Подобно оборудване може да се види в болниците, но рядко в изследователските лаборатории".

Специалистите продължават проучванията си за влиянието на високите температури върху човешкия организъм.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Санди

    34 1 Отговор
    И какво се разбира от това четиво?

    Коментиран от #13, #16

  • 2 Изчислили са краставици

    24 0 Отговор
    Хората с по-тъмна кожа по-леко понасят жегите, както и тия със светла не понасят. Не е случайно, че Африка е континент на тъмнокожите, а в Европа колкото по на север , толкова по-светли и по-чувствителни на горещини.

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Пръц

    14 5 Отговор
    Ако има бира на корем се издържа докато келнера сервира кебапчетата ако готвача не е пукнал на скарат
  • 4 12343211

    13 1 Отговор
    Над 40 °С, кой може 5м. да стои на слънце в БГ.
  • 5 Шпек

    26 3 Отговор
    Много тъпа статия.Изключително тъпа
  • 6 РЗС

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Изчислили са краставици":

    Тъмнокожи в Африка? А ти какви очакваш да са при 48 градуса на сянка и около 58 на слънце. В Египет е 40 градуса на сянка през септември, през август е 45, в Луксор където са около 300 гробници които са копани и през деня е минимум 50 градуса на сянка защото е само скала и се нагрява като фурна. Тая статия е пълна измислица, хората в Африка дори не се потят ако не работят.

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А50

    9 0 Отговор
    Е тетова са го установили с голяма точност немските доктори още през втората световна с многоповтарящи се експерименти
  • 9 палома бански старец

    2 2 Отговор
    Пръцкаме си с василка бански старец в космоса
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хохо Бохо

    7 0 Отговор
    Тия са кандидати за Анти-Нобелова награда - „Игнобел“...
  • 12 Хохо Бохо

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Изчислили са краставици":

    Малко уточнение.
    Хората с по-тъмна кожа по-леко понасят слънчевите лъчи...
    Белокожите изгарят, те - не
  • 13 🐍🌞🌞🌞

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Санди":

    Че змиите обичат на припек😉 ссссссс
  • 14 РЕАЛИСТ

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "РЗС":

    От значение е влажността на въздуха. Температурите се понасят различно в Африка и Европа. От опит ти го казвам. В самата Европа също е различно. В България е едно, в Германия друго, а във Великобритания е съвсем различно.

    Коментиран от #26

  • 15 Бай Лисан

    9 0 Отговор
    За хората разбрахме, а как е при англичаните?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Субзиро

    4 0 Отговор
    Основните методи за охраждане на човешкото тяло са конвекция, водно охлаждане и въздушно охлаждане. При висока температура на въздуха и спедата наоколо, първият и третият метод не работят. При висока влажност на въздуха и потенето не работи. Следва топлинен удар и дисфункция на основни животоподдържащи системи.
  • 18 Алпака

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЗС":

    Те ако не са тъмни, че да се напекат на Слънцето умират от студ. Чудно как оцеляват в Северна Европа, при положение, че падат от една бира!!!
  • 19 От номер 2

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "РЗС":

    Ми нали и аз това казах. Интересно ми е как не го схвана. Да го обясня така: Не е никаква случайност, че където са горещините и силното слънце, там е и континентът на тъмнокожите, защото бял трудно ще оцелее. И ако сега има климатици, преди много години не е било така. Такъв е бил замисълът на Създателя, /според природните условия/,който и да е той.

    Коментиран от #27

  • 20 Боже Мой

    10 0 Отговор
    Ако някой е научил нещо ново от тази статия, вероятно е някой новодошъл марсианец.
  • 21 Име

    8 0 Отговор
    Тези са казали точно НИЩО! Хората и сега живеят от -50° до + 50/60°!
  • 22 Историк

    5 0 Отговор
    Някъде пишеше, че човек може да пукне при много висока влажност и над 32градуса например Малайзия е голям ад.Т.е и да се поти все тая, не може да се охлади тялото.
    В пустинята, даже може да не се изтопи човек т.к относителната влажност във въздуха е ниска.
  • 23 плюс минус

    1 0 Отговор
    В родния Русе много трудно понасям горещините.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Карлуково

    2 0 Отговор
    Британският учен, добре се ориентира в модерното блеене за глобал уорминга, ама споменава разлики между мъже и жени? 32та пола ще му спрат финансирането. Добре, че не казва нищо за блм, че ще му отнемат и титлите, като на един нобелов лауреат ...
  • 26 РЗС

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "РЕАЛИСТ":

    Аз живея в Англия, миналата година в Лондон беше над 41 градуса на сянка. Беше яка жега, но не може са се сравнява със 43-48 градуса в Египет, там е направо мор, трябва да влизаш в басейна на всеки 10мин за да не самозапалиш. Не знам влажността как е но градусите са си градуси, според мен при такива екстремни температури влажността се изравнява заради горещината.
  • 27 РЗС

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "От номер 2":

    До колкото съм запознат хората са тръгнали от Африка като цяло. Това, че бели няма са оцелеят там не е вярно. Има много бели и си живеят. Човека е силно приспособим към всякаква среда и не е от цвета на кожата. В България като става 40 градуса да не сме от Африка та стоим.