Last news in Fakti

1 Август, 2023 16:00, обновена 1 Август, 2023 16:53 2 535 34

Великолепието на беларуската национална кухня - ЧАСТ 1 (ВИДЕО)

  • беларус-
  • вителск-
  • славянски базар-
  • славянский базар-
  • беларуска кухня

Значителна част от националната беларуска кухня са ястия, приготвени от настъргани картофи: картофени палачинки - "драники", кнедли, "магьосници", картофени гювечи, "бабка", "драчени", "капитки", "комовики", "сирники", "лежен"- картофено руло с пълнеж, задушени картофи с месо или гъби

Великолепието на беларуската национална кухня - ЧАСТ 1 (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Наскоро се завърнах от Беларус, от град Витебск, където се проведе 32-ият Международен фестивал на изкуствата "Славянски базар". Освен многобройните изкуства до които се докоснах, имах възможността и да се насладя на великолепната беларуска кухня.

Закуската ми започваше в хотела, обядът беше по народните ресторантчета, а вечерите бяха по алеите на културния фест, който беше, кажи речи, денонощен. На закуска си поръчвах любимите "сирники" - малки кокетни дебели палачинки с пълнеж от извара, сервирани със сметана, пудра захар и задължителното френско грозде, което на руски се нарича - "красная смородина". Обожавам ги тия "сирники" и си ги поръчвах почти всеки ден, защото вкъщи няма кой да ми ги направи, а аз рядко се задържам в кухнята...

От време на време ги заменях с прекрасните палачинки също с пълнеж от извара, сметана и френско грозде.

Изварата в Беларус и в Русия няма нищо общо с изварата у нас - тя е едро зърниста, обезмаслена и безобразно вкусна! На обед си взимах или традиционните беларуски "драники" или някоя лека супичка със сметана.

Вечерята - как дойде, в зависимост на коя алея на занаятите се намирах. Разнообразието е голямо, стига да познаваш ястието и да знаеш кое какво е.

Затова ще ви разкажа в два поредни материала за беларуската кухня, ако някога посетите тази страна да знаете какво да си поръчате. А, да, не забравяйте за хляба, в Беларус той е уникален със специална закваска на която не издават тайната, така че яжте хляб, без много да разпитвате защо е толкова вкусен, няма да ви кажат.

Значителна част от националната беларуска кухня са ястия, приготвени от настъргани картофи: картофени палачинки - "драники", кнедли, "магьосници", картофени гювечи, "бабка", "драчени", "капитки", "комовики", "лежен"- картофено руло с пълнеж, задушени картофи с месо или гъби.

Беларуската кухня се е формирала в продължение на много векове. Оригиналността на беларуската кухня се определя от климатичните условия и до известна степен от географското положение на страната, която се намира на границата на големи геополитически региони и е изпитала известно влияние на различни култури:


православния Изток, католическия запад, северната балтийска култура, мюсюлманските народи на юга, еврейската кръчмарска народна кухня. Класовите и религиозните различия на беларуското население възпрепятстват развитието на национални кулинарни техники и индивидуални ястия, характерни само за беларуската кухня. Беларуската кухня получава своята независимост в края на 19 век поради разделянето на кухнята на Великото литовско херцогство на беларуска кухня и съвременна литовска кухня.


Консумацията на месо в старите времена е била много ниска. Солената свинска мас, която била осолена допълнително с кожата, била много популярна, както и при украинските съседи. Гъбите почти никога не се осоляват или мариноват, а се сушат, като често след това се стриват в брашно.


Разликата от другите славянски кухни е била почти в пълното отсъствие на млечни ястия и сладкиши. Сладките изделия се заменяли от различни сладки напитки - различните видове желатиново желе, овесени ядки, горски плодове, "медовуха" - напитки от мед с леко съдържание на алкохол, морсове - напитки от горски плодове накиснати във вода и други подобни. Пайове с горски плодове и различни сладкиши се появили по-късно и често се сервират като десерти.

Както вече споменах, значителната част от националната беларуска кухня са ястия, приготвени от настъргани картофи. Има няколко начина за настъргване на картофи и получаване на картофена маса, трудни са превод, но ще се опитам да предам поне смисъла. И така:


"таркованная" - сурови настъргани картофи, след настъргване не се прецеждат, а се използват заедно с отделилия се сок;

"клинирани" - сурови настъргани картофи, прецедени след триене и настъргване, например подходящи за т.н. картофени палачинки .;

"варено-смачкан" - пюре от варени картофи


Картофите се използват и в някои салати. Природните условия на Беларус определят огромното наличие на гъби, горски плодове, риба и различни зеленчуци в беларуската кухня.


Съвременната кухня


Беларуската кухня е много разнообразна. Тя се формира под влияние на два основни фактора: активно земеделие и широко използване на местни продукти; влиянието на съседните страни и имигрантите. Следователно съвременната беларуска кухня е подобна на литовската, украинската, полската, еврейската и руската. Особеността на тази проста и задоволителна кухня е, че липсата на широка гама от продукти както, да речем, в Средиземноморието, се компенсира от различни методи на обработка. Бланширане, задушаване, печене, варене, а понякога и всичко заедно. Освен всичко, това помага храните да не са толкова мазни, колкото са били предпочитани в началото на 19-ти век, и дава много пространство за творчество, без да излиза от рамките на традицията.

Сега е невъзможно да се готви така, както са готвили в старите времена; редица първоначално беларуски продукти - ряпа, задушен боб, бобовите растения като цяло са били много популярни - изчезват постепенно, зърнените култури вече са със съвсем различно качество и вкус. Но много от старото остава: палачинки от зеле, елда и тиква, "лазанка" , "мачанка" с парчета варено тесто, кнедли, кисели краставички, супи от брезов квас, цвекло с манатарки, горски ликьори, домашно приготвени колбаси, мас, печено сочно месо (задължително на големи парчета ), щука „по Радзивилски“.

Съвременният беларусин консумира близо 162 кг картофи годишно, около 0,5 кг на ден, само 11% от дневното меню му се състои от билки и зеленчуци, останалото е картофи. Растителното масло също се консумира доста малко и то предимно рафинирано. Висок е приемът на захар и захарни изделия.

Ястия от месо

Сред широко разпространените месни ястия е популярен "бигос" - месо, задушено със зеле, "магьосници" - палачинки с пълнеж от мляно месо.

Популярни са също народните ястия - "зрази", "полендвица", "салтисон", "мачанка", "шкварки", баница смажня или смаженка, "зуци" - гъбени котлети с месо, гречаници, желе, най - различни колбаси - черва, киндюк и др., сушено и пушено месо, "кокалче" и други, които просто трябва да се опитат, защото е трудно да се опишат. Нищо не рискувате, всичко е безумно вкусно! Към месните ястия се сервират различни сосове. Например сметанов сос със запържен в свинска мас лук и шкварки, кимион и черен пипер.

Супи

Популярни супи в Беларус ся : рибена супа, рибуна чорба, жур, гъбена супа, грахова супа, супа от цвекло, "крупеня", различни студени супи

Подправки

Сред подправките са популярни настърган хрян, кимион, кориандър / кинза /, копър. От лютите подправки най-често използвани са черен пипер и червен пипер. В старите времена практически не са се използвали люти пипери, това е пренесено от изтока.

Пекарна

И наистина, освен с многообразието от картофени ястия Беларус от край време се слави с многообразието от хляб, който е предимно пълнозърнест и ръжено - пшеничен. Почти не видях бял хляб, или се консумира по-рядко.


Палачинки, меденки, сирники, бисквитки, пряники - са популярни сред сладкишите в Беларус.

Млечни ястия

Сред млечните ястия са популярни заквасена сметана, фуги, използват се голям брой твърди и меки сирена („млади“) и извара.

Напитки

Една от най-популярните напитки е "медовуха" - напитка направена от мед с леко съдържание на алкохол.


Беларуските алкохолни напитки включват водка - белоруска "гарелка", "старка", "зубровка" - на основата на водка, топли напитки на основата на водка и мед, "крамбамбуля" и "крупник", както и различни балсами и настойки, нещо като нашите ликьори. Разнообразието на ликьори от борови връхчета, мед и горски плодове е наистина огромно. Ликьорите обаче са доста силни, и обикновено се пият сред храна по един "шот", не повече, защото наистина удрят в главата. Сокът от бреза е също популярен, както и квасът.

Кисели ястия - туршии и маринати

Популярни са киселото зеле и маринованите краставици, но краставичките в Беларус се мариноват по съвсем друга технология и рецепта, затова по вкус напълно се отличават от тези в България и в другите страни.

Беларусите много пият чай. Предпочитат билков чай, тъй като в горите на страната разнообразието от билки е голямо.


Десерти

В беларуската кухня има доста десерти. Десертите се представят под формата на кулаги (малц), извара, крутони, отлежали в мляко с мед, бисквити, банкуха, народни сладкиши "пряники" и "перници", които се различават в зависимост от региона по форма и вкус. Не си падам по сладкото, но не се въздържах да опитам от сладките "шишчета" - "крутен беларуски". Това е точена кора от тесто, която се навърта на шиш и се пече много бавно на шиша, обилно поръсена с канела и пудра захар. Вкусът е наистина невероятен, може би така ми хареса, защото обожавам канела, но самата хрупкава тънка коричка поръсена с канела и тук таме с пудра захар придава на сладкиша изящност и лекота. Вижте как се прави това чудо на беларуското сладкарско изкуство:

Толкова за сладкиша на шиш! В общи линии беларуската кухня е наистина разнообразна, просто трябва да се опита от всичко, за да намерите своето, това което ви допада и харесва. Домакините на "Славянски базар" ме заведоха в автентичен беларуски ресторант " Батькова хата" / "Къщата на тате"/. Там наистина изборът беше огромен и аз си поръчах точно това, за което писах по-горе - автентични беларуски "драники" и супа от див киселец със сметана. Беше вкусно и леко. За десерт изпих един квас.

Автор: Оля АЛ-АХМЕД, Беларус, гр. Витебск, "Славянский базар"


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадам,

    18 8 Отговор
    няма място за вас нито в Беларус, нито в Русия, докато пишете за фактите, това е долнопробно порталче.
  • 2 Някой си

    16 21 Отговор
    Вече ставаш досадна с тоя Витебск. Разбрахме, че ти е харесало, лошо нема..ама като толкова си запленена, що си не остана там ма.. Комбайнера щеше много да ти се радва...
  • 3 путлерофашизъм

    8 20 Отговор
    Основните дрязги между Путлер и Лукавия е, че в Беларус е забранен вносът на руски джънк-фууд. Путлер настоява да се отвори пазара, но Беларус казва: "не! Не отговаряте на стандартите ни".
  • 4 Просто човек

    14 24 Отговор
    Да беше си останала там...то бива чуждопоклонничество, ама вие, рашистите нямате мярка...

    Коментиран от #6

  • 5 Руснаков

    9 20 Отговор
    И какво му е великолепието на беларуската кухня бе...изтръпналата...Картофи мити...картофи стрити...картофи белени...картофи мелени...Да хапнеш веднъж...ОК ама това да ти е основното меню...не мерси...Знаеш ли Оля....колко картофи са нужни на едно четиричленно семейство... руснаци...беларуси...Тон и половина...което ще рече..задължително основно ядене...

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Просто човек":

    Обичаш ли изтончени петербургски хубавици?
  • 7 Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Руснаков":

    И белоруски хубавици из Минск?

    Коментиран от #13

  • 8 Развеселен

    16 24 Отговор
    Братя беларуси!
    Моля, разберете, че българите са на много по-високо интелектуално ниво от Лукашенко!
    Това, че ви управлява неграмотен колхозник не означава, че и на нас може да пробутва селските си номера!
    Напълно сме наясно, че е заповядал да се инвестира в имидж с цел да намали негативното отношение към Беларус, а и да поразцепи Европа....
    Поляците искат напълно да ви изолират, а вие говорите за пряники!!
    Приехте ядрено оръжие за да ни заплашвате, а ни се хвалите с палачинки с мед!
    Разберете, ние не сме ваши приятели!
    Има тука едни 5 %, но те са алкохолизирани, неграмотни и напълно безполезни!
    Не си струва да инвестирате в тях - повярвайте!
    По-добре с тези пари си купете сателитен интернет, за да видите, къде е отишъл светът, докато разнасяте тези самовари и търсите симпатия!
    Няма да я намерите тук, докато не свалите селяка!
    А иначе Факти не пречи да си ви вземе паричките, ще се влеят в българската икономика!
    Бъдете здрави, нежелани беларуси!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Руснаков":

    Беларуската "бульба", картофель.

    Коментиран от #12

  • 11 Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺

    23 8 Отговор

    До коментар #8 от "Развеселен":

    Не се обиждай на беларуси! (Аз съм руснак). Бил съм и в България, и в Беларус. Навсякъде е мръсно, неподредено в България, а Минск е чист навсякъде, всичко е почистено. В Минск жените са красиви, със сива коса и светли очи.

    Коментиран от #16

  • 12 zaпеканка руzzкий фарш унд булбаш

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺":

    мммм

    Коментиран от #15

  • 13 Някой си

    7 12 Отговор

    До коментар #7 от "Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺":

    И беларуските ..че и Петербургските ги знаем..до първото раждане и после се разпльоскат като медузи..не, благодаря. На теб като ти харесват, можеш да се възползваш и от предназначените за мен..халал да са ти ..на харем да си ги направиш...ПП..КВИ СА ТИЯ 30 ГОДИШНИ ТЬОТКИ НА ФОТКИТЕ БЕ...

    Коментиран от #14

  • 14 Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺

    13 7 Отговор

    До коментар #13 от "Някой си":

    А жените ви са черни от раждането, с криви космати крака. Приличат на турци или цигани.

    Коментиран от #19, #34

  • 15 Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺

    13 6 Отговор

    До коментар #12 от "zaпеканка руzzкий фарш унд булбаш":

    Беларусите не са били прецакани от турците 500 години, както вие.

    Коментиран от #32

  • 16 Някой си

    14 14 Отговор

    До коментар #11 от "Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺":

    Не се обиждай..аз съм българин..и със сигурност съм обиколил повече руски градове и села от теб..и на всякъде видях мизерия..мизерия, каквато и в Столипиново не съм виждал..Руска, натурална мизерия..и много рядко се виждаше някой чужд гражданин, заселил се там..докато при нас по черноморието навсякъде ще чуеш руска реч..спомням си един, Депардийо му викаха..побегна от Русията с двеста, като разбра на какъв таралеж е седнал..та такива ми ти работи, братошка..ако бе толкова хубаво, пътникопотока щеше да е КЪМ Русия, а не ОТ Русия

    Коментиран от #18, #28

  • 17 Псевдоним

    20 2 Отговор
    Жената говори за ядене, тука го обърнахте на пропаганда.

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 да питам..

    8 16 Отговор

    До коментар #17 от "Псевдоним":

    Ти на това ядене ли му казваш..да дъниш сутрин, обед и вечер картошки..а стига бе..

    Коментиран от #24

  • 21 Да, ама не...

    8 9 Отговор
    В Беларус славяни почти няма, както и в Русия. Славяните са малцинството, а Сталин ги местеше като шахматни пешки по цялата територия на СССР, а на тяхно място заселваше азиатци. Там са фини, варяги, монголи, чуваши, узбеки, татари и други азиатски заселници, които много обичат да се правят на славяни, че даже правят отчаяни опити да ни накарат да повярваме, че от там са произлезли всички славяни. Славяни успяха да се задържат в по голямо количество само в Съветска Украйна и затова бяха подложени на гладомор от Сталин през 1932 – 1933 г.

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Роза

    12 2 Отговор
    Много е "вкусна" твоята статия,Оля!Ако гледа гладен човек снимките с тези лакомства,ще му потекат лигите!И една молба към коментиращите-не обръщайте всичко на политика!Опитайте се да научите нещо за живота и традициите на други народи-нали такава е целта на статията!И там,както във всяка страна,има и щастливи,и нещастни хора-това не зависи от политическия строй и от лидерите!
  • 24 да ти кажа..

    10 4 Отговор

    До коментар #20 от "да питам..":

    Еж си там чорбЪта от скакалци и други насЕкоми, много са полезни!
    ... и за картофите не зяй!

    Коментиран от #25, #30

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Киро

    8 0 Отговор
    Бих искал в България да има повече квартални ресторантчета,където човек да хапне супа или нещо постно-преди години имаше такива-20-30 г.,но фалираха и сега няма,освен скъпите заведения за хранене,а не евтини квартлни,непретенциозни заведения,така е във ВАРНА,няма собственици на малки заведения по кварталита!
  • 27 Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Да, ама не...":

    И не ми кажете защо украински момичета с черна коса и мургави?
  • 28 Развеселен

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "Някой си":

    С този откос, нямаш пропуск!
    Мишените паднаха до една!
    Най-смешното е, че някакъв руски роб дава оценка на нашата свободна и демократична България!!
    Нечувана наглост!
  • 29 Трибунал

    9 0 Отговор
    Поредният страхотен материал! Супер статия! БРАВО, Оля! Евала за поредицата от статии! Очаквам продължението!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Роси Р.

    7 0 Отговор
    Отдавна чета статиите и интервютата на Оля Ал-Ахмед, по стойностен и интересен журналист не съм срещала, дори й поисках приятелство във фейсбука, защото и там е интересно. Браво за статиите. Дано се сети да ги събере в книга. Сутрин като вляза в сайта първо търся тя какво е написала, после преглеждам останалото, което е преписано. Авторите вече са рядкост в наши дни....
  • 32 Алтън Орда

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺":

    Алга!
  • 33 Гаргантюа

    2 0 Отговор
    В момента съм гладен. И тази блестяща и много вкусна презентация на беларуската кухня, описана великолепно от г-жа Ал-Ахмед...Буквално ме накара да се окапя!!!
  • 34 Абе Сапожник

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Санкт-Петербург ⚓️🇷🇺":

    Абе Сапожник....Ти виждал ли си българска жена....? Че за друго никога няма да имаш възможност. Крепостна. Пияна. Мордо