Last news in Fakti

4 Август, 2023 16:47 1 786 2

Защо придобиваме тен със закъснение?

  • тен-
  • кожа-
  • слънце

Учени откриха причината, поради която след излагане на слънце са необходими часове или дори дни, преди да започне процесът на придобиване на тен

Защо придобиваме тен със закъснение? - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от университета на Тел Авив (TAU) в Израел са открили причината, поради която след излагане на слънце са необходими часове или дори дни, преди да започне процесът на придобиване на тен, съобщи Синхуа.

Резултатите от изследването показват, че първоначалната реакция на организма след слънчева баня е да даде приоритет на възстановяването на увреждането на ДНК в кожните клетки. Това възпрепятства механизма, отговорен за пигментацията на кожата, известен като придобиване на загар.

Изследователите обясняват, че едва след като са поправили генетичната информация по най-добрия възможен начин, клетките започват да произвеждат повишено количество меланин, който прави кожата по-тъмна. По този начин се осигурява физическа защита за генетичния материал в клетката, предпазвайки я от следващото излагане на радиация.

"Това научно откритие разкрива молекулярен механизъм, който може да послужи като основа за по-нататъшни изследвания. Те на свой ред могат да доведат до новаторски лечения, които ще осигурят максимална защита на кожата срещу радиационно увреждане, а в дългосрочен план дори могат да допринесат за предотвратяване на рак на кожата", казва водещият автор Кармит Леви от Медицинския факултет на университета на Тел Авив.

Изследването е публикувано в списанието за изследователска дерматология на "Нейчър груп", предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    1 0 Отговор
    Ин Ефрика е по рождение,къде те квачката излюпила..
  • 2 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Уврежданията се виждат със специална машина и светлина.Със закъснение идва и рак ,лунички от слънчеви бани и изгаряния.Европейците нямаме вътрешен запас от меланин както африканците например ,все пак повечето ходят с дрехи тип пижами и ношници с шалове да се предпази или в пустинята пясъчни ветрове .Та от там и простотията в религията да се забулват като копринена буба с плат ,не че е нещо религиозно .