Last news in Fakti

5 Ноември, 2013 07:00 1 804 1

5 съвета как да се превърнете в добър слушател

  • съвети-
  • добър слушател-
  • разговор

Как да бъдете добър слушател и събеседник, с когото другите искат да разговарят

Искате ли да бъде добър слушател, с когото другите да искат да разговорят? Да бъдеш добър слушател не се отдава на повечето от нас. Това отнема време, практика и отдаденост. Какво ви идва на ум, когато трябва да слушате ваш приятел или колега? Усещате ли се, че мислите какво ще кажете в отговор на това, което те ви казват или сте напълно ангажирани с това, което те ви говорят? Когато става въпрос да направите връзка с останалите всичко опира до това дали ги слушате с цялото си съзнание и разбирате и чувате информацията, която те споделят с вас.

1. Контакт с очите

Важно е да осъществите зрителен контакт с вашия събеседник когато искате да покажете, че сте добър слушател. Това показва, че внимавате в разговора и обръщате внимание на информацията, която споделят с вас. Когато нямате зрителен контакт с другия човек (гледате навсякъде другаде, но не и в него), това показва, че не ви пука и не се интересувате от това, което той има да ви каже. Опитайте да гледате събеседника си при следващия ви разговор. Дали нещо ще се промени?

2. Открийте думите „Защо“ и „Какво“

За да бъдете добър слушател, трябва да разберете "Защо" и "Какво". Защо се говори за вас и какво е посланието, което се опитват да споделя с вас? Да бъдете добър слушател изисква практика и когато сте в състояние да се упражнявате в търсенето на "Защо и" Какво" в събеседника си, ще усетите, че се превръщате в много по-добър събеседник и сте много по-ангажиран в разговор.

3. Фокусирайте се върху другия човек

Лесно е да се концентрираме върху това, което искаме да кажем след като другият е спрял да говори. Това обаче няма да ви направи добър слушател. Ако постоянно мислите какво да отговорите винаги никога няма да можете да слушате  внимателно събеседника си. Съсредоточете се върху това, което той има да каже. Разберете "Защо" и "Какво" и не спирайте да гледате към човека срещу вас. След като събеседникът ви спре да говори, едва тогава помислете какво да отговорите. Но докато слушате, трябва да правите само това и то внимателно. Много пъти, когато изслушваме хората, ние мислим изцяло върху това какво да кажем вместо да слушаме какво ни казват.

4. Постарайте се да не се разсейвате

Живеем в общество, което е изпълнено с толкова много разсейващи неща. Около нас има толкова много странични шумове (визуални, слухови и т.н.), които се превръщат в предизвикателство за нас когато се опитваме да слушаме внимателно човека срещу нас. За да се превърнете в добър слушател, трябва да се опитате да ограничите нещата, които отвличат вниманието ви по време на разговор, независимо дали става дума за телевизия, телефон или някаква външна намеса. Нужен е психическа решителност, за да ограничите разсейващите фактори около вас по време на разговор. Как е възможно да бъдете добър слушател, ако имате телевизор на среща ви, който свети и мига и телефон в ръката ви, който не спира да звъни и писука? Би било почти невъзможно да се справите със задачата да слушате. Ограничете колкото е възможно всички външни влияния, които ви пречат да се съсредоточите върху събеседника си. Така не само ще покаже, че се интересувате и ви е грижа, но показвате и добри социални умения.

5. Ангажирайте се

Ангажирайте се с разговора. Това показва вашето внимание към другия човек. Нека другият знае, че е получил вашето внимание. Когато не сте ангажирани в разговора се забелязва. Това може да обиди човека срещу вас и той да не поиска да говори пак с вас. Покажете му, че ви е грижа и се интересувате от това, което имат да кажат. Един от начините да покажете това е чрез кратки коментари като „да“, „разбирам“, наистина ли“ и т.н. Това ще покаже на човека срещу вас, че вие наистина слушате.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Всичко е доста вярно и изчерпателно. Ще помогне на тези, които искат да го постигнат, но въпроса е- защо пък да ставаме добри слушатели, и да слушаме простотиите на някой си, и да се товарим с тях? Ако го правим по служебни задължения, ще гледаме да се натоварим колкото може по-малко, ето в това е майсторлъка. Ако пък е при разговор с приятел, тогава те нещата си стават естествено...