Last news in Fakti

7 Септември, 2023 14:34 3 134 4

Природата е уникална и изумителна: 5 от най-мистериозните места на Земята

  • мистерии-
  • мистериозни места-
  • природа-
  • научно обяснение

5 мистерии, сътворени от майката природа, за които няма обяснение

Природата е уникална и изумителна: 5 от най-мистериозните места на Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Природата е уникална и изумителна. Тя създава форми и цветове, които и най-талантливият артист не може да сътвори. Това са 5 мистерии, сътворени от майката природа, за които няма обяснение.

Гората Хоя-Бачу, Румъния

При подходящи обстоятелства всяка гора може да изглежда призрачна, но в Хоя-Бачу в Трансилвания определено има нещо повече от просто внушение. Изпълнен с криви дървета и покрит със зловеща мъгла, районът е наречен „Бермудския триъгълник на Румъния“, тъй има много истории за изчезнали хора и други странни събития. Ако оставим настрана ужасяващите истории обаче, има още по-голяма загадка, която дори учените не могат да обяснят...

В сърцето на гората има почти идеално кръгло петно, известно като „Просеката“, където нищо не расте и никой няма представа защо. Извън кръга дърветата растат в странни, усукани форми. Различни учени са взимали проби от почвата, изучавали са растителния живот и са изследвали за радиация тук, но резултати досега не са дали отговор защо съществува това пусто петно. Едно нещо обаче не подлежи на обсъждане - всеки, който се осмели да влезе в тази гора ще го побият тръпки.

Кривата гора, Полша

Със своите J-образни стволове на дърветата мястото е наречено „Крива гора“. Тя е точно толкова объркваща, колкото е и красива. Разположена близо до полския град Грифино, тя е дом на повече от 400 борови дървета, за които се смята, че са засадени през 30-те години на миналия век, всяко от които има извит ствол. Още по-странно е, че по-голямата част от тях се огъват в северна посока. Арбористите (учените по дърветата) многократно са обсъждали как е възникнал този неземен пейзаж, но досега никой не е успял да го обясни.

Според една от по-странните теории тази област има уникално гравитационно привличане, което кара дърветата да се огъват - идея, която бързо била отхвърлена. Друга, малко по-правдоподобна хипотеза е, че дърветата са се огънали под тежестта на обилния снеговалеж, но дървета с прави стволове, сякаш се извисяват наблизо само, за да опровергаят и това. Предполага се също, че може да има генетична причина, въпреки че гладкостта и сходството на кривите прави това малко вероятно. Засега приказната гора остава пълна мистерия.

Фос Дион, Франция

Жителите на село Тонер, в сърцето на френския регион Бургундия, са били озадачавани от този ярко син извор стотици години. От привидно бездънният кладенец извират около 311 литра вода в секунда, но източникът му така и не е открит. Съществуват обаче много легенди. Едни казват, че дълбините му се пазят от огромна, древна змия, докато други предполагат, че кладенецът е портал към други светове.

През 1974 г. двама гмуркачи се спуснали в ямата в опит да открият източника на водата, но загинали, докато се опитвали да преминат през тесните проходи. 20 години по-късно друг гмуркач се спуснал в кладенеца, където го посрещнала същата съдба. През октомври 2019 г. професионалният водолаз Пиер-Ерик Десейн бил нает от града, за да изследва извора, като заснемал местата, до които успял да стигне. Той се спуснал на около 370 м. под водата, стигайки по-далеч от всеки друг досега. Но въпреки че неговите кадри дават някаква индикация за това какво има там долу, той все пак не намерил източника на извора.

Структура Ричат, Мавритания


Това странно природно образувание в сърцето на пустинята Сахара добило популярност едва когато сме започнали да изпращаме хора в космоса. Наречено е „Окото на Сахара“, тъй като изглежда сякаш гледа към други планети. Образуванието било заснето за първи път с камера от астронавтите на мисията Gemini IV на НАСА през 1965 г. Смята се, че само шепа местни хора са знаели преди това за съществуването на геоложката странност, която се простира в регион от 40 км. в Мавритания, северозападна Африка.

Първоначално се предполагало, че природното чудо е създадено, когато метеор се разбил в Земята, но тази идея била отхвърлена, тъй като в района нямало достатъчно разтопена скала, която да индикира, че подобен сблъсък се е случил. Днес най-известната теория е, че се е образувало преди повече от 100 милиона години, когато континентът Пангея се разделил. Тъй като тектоничните плочи в света се изместили, разтопена скала била изтласкана на повърхността и в следствие на това се появила куполообразната форма. Междувременно концентричните ѝ пръстени били създадени след като различни видове скали ерозирали с различна скорост.

Приказни кръгове, Намибия

Погледнати отгоре, кръглите петна върху тази тревиста пустиня в Намибия изглеждат като огромен лист на точки. В продължение на стотици години изследователите не са могли да определят причината за образуването на приказните кръгове, които варират от 3-20 м. в диаметър и се простират на стотици километри. Според местният фолклор това са или отпечатъци на боговете, или са създадени от дъха на подземен дракон. Науката обаче, се бори да намери още някакъв отговор, пише vesti.bg.

Една теория предполага, че подземните термити помагат за оформянето на кръговете, докато според друга конкуренцията между различни видове треви в пустинята е това, което стои зад тяхното образуване. През 2021 г. ново проучване на изследователи от Университета на Претория твърди, че отличителните маркировки се създават, когато растенията там отделят токсичен сок в земята, когато умрат, като така спират растежа на други растения в тези региони. Авторите на изследването отбелязват, че повишаването на температурите в Намибия може да е подхранвало засилената конкуренция между тези растения, причинявайки смъртта на повече от тях и създавайки повече приказни кръгове.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    7 2 Отговор
    Обичам да разгадавам мистерии. Дърветата с огънатите стволове са дело на човека. Окото на Сахара е отпечатък от паднал метеорит, а кръговете в Намибия са вид адаптация на растението към сушата в пустинята. Преди да изчезне, майчиното растение образува нещо като кладенец, който вероятно задържа по-дълго дъждовната вода. Забелязва се, че растителността по ръба на пръстените е по-буйна от тази между пръстените. Само за бездънния кладенец ще се въздържа от коментар. ))
  • 2 Серьожа

    1 6 Отговор
    Бездънния кладеничок е дело на г-н президента на великата руска федерация и СССР Владимир Путин, той и неговите инженери са създали този непрестгващ оазис с мисъл за уморените пътници в пустинята и техните жадни душици.
  • 3 Соваж бейби

    0 2 Отговор
    Това не са кой знае какви атракции за гадаене ,гората я знам има логични хипотези в кладенеца да пуснат камера лидар подводна другите неща също може с новата технология до някъде да се получи отговор.За ман най интересното място все още си остава Орегонският Вортекс или Oregon Vortex където има природни интересни ефекти, които са оптични илюзии на гравитационния не кино трикове с камера отворено е и за туристи всеки може да пробва на собствен гръб и с очите си ако не вярва .
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 0 Отговор
    370 метра, но не отвесно надолу, защото ако е отвесно надолу, това е 37 атмосфери налягане и ще му трябва батискаф. Явно са някакви водни коридори. Двама водолази - мъж и жена са загинали при подобен опит да изследват подземна река, свързана с Дяволското гърло в България. Изключително смели хора!