Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 15:45 5 987 2

Това е една от най-живописните екопътеки в България

  • екопътека-
  • еленски балкан-
  • природа-
  • българия

Екопътека "Христовски водопад" се намира в Еленския Балкан

Екопътека "Христовски водопад" е един от най-хубавите маршрути у нас. Тя се намира в Еленския Балкан, ще ви разкажем за нея. Тя води началото си от град Елена и преминава през крайните улици на населеното място. Пътеката продължава през поляни и горички, като има и места за почивка. През по-голямата част от времето имате възможност да се любувате на страхотна гледка към Еленския Балкан и връх Чумерна.

Крайната цел на вашето пътешествие трябва да е Христовския водопад. Това е водопад на река Мийковска, като водата пада от около 15 метра по скални образувания. Това природно чудо се нарежда сред най-известните и посещавани местни туристически атракции. Водопадът е обявен за защитена природна забележителност през 1975 година.

В град Елена може да посетите същото така Даскалоливницата с храмовете Свети Никола и Успение Богородично, както и запазеното класно училище известно още и като Гуневата къща, пише "Фокус". Не трябва да подминавате и къщата на Иларион Макариополски, която е една от най-впечатляващите в града, защото е съхранила предмети на Стоян Михайловски. Иларион Макариополски, роден като Стоян Михайловски, е български православен духовник, макариополски епископ на Цариградската патриаршия, водач на черковно-националната борба. Той е една от ключовите фигури на Българското възраждане.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    България е Красива и Хубава Родина
  • 2 Пръц

    2 3 Отговор
    Живописна е,но няма къде да клекнеш и да си свалиш гащите по нужда и да се изтропаш на воля