Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 12:31 2 105 6

Откритие пренаписва историята: Викингите са имали прозорци в домовете си

  • викинги-
  • история-
  • стъкло-
  • европа-
  • прозорци

Досега се смяташе, че поставянето на прозорци е започнало през Средновековието

Откритие пренаписва историята: Викингите са имали прозорци в домовете си - 1
Снимка: Shutterstock

Викингите са имали прозорци в стил, който обикновено се свързва само със средновековни църкви и замъци – това означава, че високопоставените скандинавци са имали стаи, осветени от отвори, покрити със стъкло, съобщи АП, позовавайки се на датски изследователи.

„Това е още едно отклонение от представата за простите варвари викинги, които само размахватмечовете си насам-натам“, каза Мадс Денгсо Йесен, старши изследовател в Националния музей в Копенхаген.

През последните 25 години археолози откриха стъклени фрагменти при разкопки в шест обекта в Южна Швеция, Дания и Северна Германия, пише още БТА.

В Копенхаген бяха анализирани 61 фрагмента от стъкла и изследователите стигнаха до заключението, че парчетата стъкло могат да бъдат датирани много преди църквите и замъците от Средновековието, и че викингите са имали прозорци със стъкла между 800 и 1100 г. Счита се, че викингската епоха е продължила от 793 до 1066 г.

„Свързвахме най-старото стъкло за прозорци само със Средновековието и следователно приемахме, че стъклото не може да произхожда от епохата на викингите“, казаха от Националния музей.

От музея добавиха, че стъклените прозорци са били в стаите на високопоставени хора или на места, свързани с религиозни цели, както е било и в останалата част на Европа. Денгсо Йесен обясни, че е възможно да е имало стъклени прозорци в огромните викингски сгради с големи зали. Те не са били големи и прозрачни, каквито са прозорците в днешно време, а вероятно по-малки, направени от плоско стъкло в различни нюанси на зелено и кафяво. Идеята не е била да се вижда навън, а да се създаде цветен поток от светлина в сградата.

„Най-вероятно викингите са придобили (стъклото) чрез търговия“, казаха от музея. Скандинавците, известни като викинги, предприемат широкомащабни нападения, колонизации, завоевания и търговски дейности в цяла Европа. Стигнали са и до Северна Америка.

„Всъщност става дума за култивиран викингски елит с кралска власт, равняваща се на тази например на Карл Велики, кралят на франките. Това е нещо, което често се пропуска в опростените холивудски представи за викингите“, добави Денгсо Йесен.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шегичка

    13 0 Отговор
    Да и са имали ПВЦ дограма "Викинг" със 100 годишна гаранция.

    Коментиран от #5

  • 2 Прабългарин

    9 3 Отговор
    А врати имали ли са или са били като нас с черджета?
  • 3 Петричката леля

    4 0 Отговор
    Възможно е. Холивудските представи за света с измишльотини и манипулации. Наследници са на Света гора.
  • 4 дедо

    5 0 Отговор
    амчи те много църкви са разрушили и ограбили
  • 5 ПЪЛНИ ЛЪЖИ. ОТДАВНА Е ДИКАЗАНО

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "шегичка":

    ЧЕ ТЕ НЕ СА ВОДИЛИ ОТСЕДНАЛ ЖИВОТ КАМО ЛИ ДА СЛАГАТ И СТЪКЛА НА ВРЕМЕННИТЕ СИ ПРЕБИВАВАНИЯ. ТИПИЧНО СЕРВЕРНИ НОМАДИ ИЗХРАНВАЩИ СЕ СЪС СКИТНИЧЕСКИ ГРАБЕЖ. НЯКОЙ ПЛАЩА ЗА ДА СЕ МЪДРИ И ОБЛАГОРОДИ ТЕЗ ПИРАТИ.
  • 6 Ръката на Кремъл

    3 1 Отговор
    Поредната западна наглост. Сякаш Европа е била само на запад. Още преди тяхното средновековие, в Източна Европа е имало и цивилизация и стъклени прозорци.