Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 10:44 1 092 10

Създадоха сладолед от пластмасови отпадъци (ВИДЕО)

  • сладолед-
  • пластмаса-
  • пластмасови отпадъци

Вижте какъв вкус има ледената сладост

Създадоха сладолед от пластмасови отпадъци (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Създадоха първия в света сладолед от пластмаса… с вкус на ванилия. Засега ледената сладост е затворена в специален хладилник в Лондон и е част от арт инсталацията „Престъпни аромати”, дело на дизайнерката Елеанора Ортолани. „Целта на творбата е да предизвика дебат за бъдещето на храната на фона на неимоверното замърсяване с пластмасови отпадъци”, споделя тя.

Ортолани работи в тясно сътрудничество с доктор Джоана Садлър от университета в Единбург. Заедно с колегите си ученият създава специален процес, който използва метаболитната сила на бактериите и ензимите. Те действат като екофабрики за усвояване на полиетилентерефталата (PET) и превръщането му във ванилин - молекулата, която придава вкуса на ванилията.

Пластмасата е съставена от низ от молекули, които образуват полусинтетични органични полимери, които остават твърди при стайна температура. Учените успяват да прекъснат тези връзки с помощта на „гладен” микроб, който преобразува състава на тези молекули. След това процесът на превръщането на получената каша продължава с преработването ѝ във ванилин от специален вид бактерия.

Ванилията, понякога наричана „зелено злато“, е втората най-скъпа подправка в света след шафрана, пише още NOVA.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    Дайте го на Хазарите.
  • 2 Скакалци,

    30 0 Отговор
    сега и пластмаса да ядем. Добре върви унищожението.
  • 3 Пич

    8 2 Отговор
    Тоест , ползват смлени вибратори !? Това и заслужават англичаните !!!
  • 4 между редовете

    16 1 Отговор
    А имахме хубаво време .Да бастисат прасето , да направят мезете , да изкарат сланинката , да цвърчат паржолките .....ех времена , не европейски

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 насъпи Пластмасова ера

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "между редовете":

    нямахме банани, марципани и имитиращи продукти. но трябваше да се трудим за да си отгледаме храната.
  • 7 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "между редовете":

    направо си го писал в прав текст. Какво, ще ни уплашат ли. Колкото химия сме изяли, че едно прасе ли няма да опаткаме, ама истинско. И после като сварят и..абе обичаме културата и бахура. Ма и двете да са истински
  • 8 Раданч Татлъту

    2 0 Отговор
    Бравос,ша почерпа текъв сладолед Мара от Фатки.🥰🥰🥰
  • 9 Чекмедже бабаит

    5 0 Отговор
    Няма да се изненадам ако следващото постижение на науката създаде сладолед или каквото и да е от отпадъчната канализация. Ха сложете оцветители, аромати, стабилизатори, емулгатори, консерванти, антиоксиданти и т.н. до Е999 има достатъчно модификаци с които на пример да превърнете и подметка във вафла, даже мога да се хвана на бас, че отдавна ядем и пием рецилкирана храна със надбавени Ета за още една годинка срок на годност с нова форма и нова опаковка
  • 10 Идън

    3 0 Отговор
    Нищо ново. Ние отдавна сме заобиколени от аромати получени от петролни продукти и по химичен път. Две трети от скъпите парфюми са от синтетични масла и съединения- така е по- лесно и по- евтино за производителя.Няма как да се получи натурално масло от праскови- ягоди- ябълки и круши. естественият мускус също струва скъпо- - амбрата- съвсем. А най- скъпият естествен аромат е този добиван от цветето ирис.