Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 13:31 1 671 7

Спасиха 1000 котки от сигурно клане в Китай

  • котки-
  • животни-
  • китай-
  • спасителна операция-
  • права на животните

Полицията в Китай разби незаконен канал, който продава котешко месо като го представя за свинско или агнешко

Спасиха 1000 котки от сигурно клане в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Полицията в Китай е спасила приблизително 1000 котки, натоварени в камион, запътил се към кланица. За това съобщиха свързани с държавата медии, като добавят, че органите на реда са разбили част от незаконен търговски канал, който продава котешко месо, твърдейки, че e свинско или агнешко.

Случаят поражда сериозни опасения за хуманното отношение към животните и безопасността на храните в Китай изобщо, пише агенция Фокус, цитирайки CNN. Действайки по сигнал на активисти, защитници на животни, в китайската източна провинция Дзянсу, полицаите са засекли превозно средство, използвано за събиране и транспортиране на уловени котки, докладва държавният информационен бюлетин The Paper.

Без тази намеса партидата котки вероятно щеше да бъде заклана и изпратена на юг, за да бъде сервирана като свински и агнешки шишчета, както и наденички, се казва в доклада. Полицията и отговорните организации са изпратили котките в близкия приют, съобщава още изданието, след като осуетили заговор, от който можеше да се спечелят около 20 500 долара. В доклада не се казва дали има извършени арести, нито дали котките са бездомни или регистрирани като домашни любимци.

Медията съобщава, че активистите първо са забелязали голям брой заковани дървени кутии, превозващи много котки, близо до гробище. В продължение на шест дни те патрулирали по улиците, а когато камионът тръгнал да превозва животните към кланицата, те са се намесили и извикали полиция. Един от тях разказва, че при подобна незаконна операция 500 грама котешко месо можело да се продаде за около 4 долара като агнешко или свинско. Всяка котка тежи около четири до пет килограма, след като бъде обработена.

"Някои хора ще направят всичко за печалба", каза Гонг Джиан, активист, който строи приют за бездомни котки в Дзянсу, пред The Paper.

Хан Джиали, която лично е участвала в спирането на камиона, заяви пред китайския новинарски канал, че това не е първият път и че преди това е предотвратявала подобни незаконни сделки в Гуангдонг.

Докладът предизвика нова вълна от загриженост относно правата на животните и безопасността на храните в Китай, като мнозина призоваха за по-голям контрол от страна на властите. Страната се е борила с дълга история на скандали с храните и безопасността и в миналото. Скорошен случай, който стана изключително популярен, се отнасяше до глава на плъх, открита в храна, сервирана в колеж.

Първоначално местните власти настояха, че това е парче патешки врат, но поради опасения за покриване на скандала, бяха извикани провинциални следователи и откриха истината.

Въпреки че Китай има закони за регулиране и защита на животните, както и на застрашените животни, няма общ закон за жестокостта към домашни любимци, бездомни кучета и котки. Правата на животните и групите за опазване на околната среда отдавна водят кампании срещу използването на животински части, включително от много застрашени видове, за традиционната медицина.

Нараства и съпротивата срещу ежегодния фестивал на кучешкото месо в Юлин, в западния автономен регион Гуанси. "Животните нямат права и няма гаранция за безопасност на храните", пише един от стотиците потребители, които се включиха в последните дебати в местни социални мрежи и канали.

Китайските власти бяха критикувани през 2021 г. за смъртта на няколко евтаназирани домашни любимци, след като техните собственици са дали положителен тест за Covid-19. Един инцидент, при който здравен работник преби корги до смърт с лопата, предизвика изблик на гняв. "Надявам се страната скоро да има закон за защита на животните", каза друг потребител, визирайки последния скандал.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 файчо

    16 3 Отговор
    Ако чайнийците дойдат в България,ще изядат всичките кучета,дето хората ги разкарват по улиците.

    Коментиран от #2

  • 2 честен ционист

    12 7 Отговор

    До коментар #1 от "файчо":

    Кучетата ги ядете вие по китайските ресторанти.
  • 3 гларус

    10 4 Отговор
    Месото на заяк е най близко до вкуса на котишкото.

    Коментиран от #6

  • 4 Купувач

    4 4 Отговор
    Купувай народе!
  • 5 гост

    12 2 Отговор
    Абсолютни откачалки. Господ ги гледа.
  • 6 Добруджанец

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "гларус":

    В грешка си. По-скоро на агнешко.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.