Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 11:57 2 759 3

Гърбат кит спаси учен от нападение на тигрова акула (ВИДЕО)

  • спаси-
  • океан-
  • биолог-
  • учен-
  • атака-
  • нападение-
  • акула

Гърбатите китове често се проявяват като защитници и алтруисти

Гърбат кит спаси учен от нападение на тигрова акула (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

"Знаех, че има вероятност да бъда убита". Това разказва Нан Хаузер, учен, който изследва морските обитатели пред BBC Earth.

Хаузер си спомня за необичайна и шокираща среща между нея, гърбатия кит и тигровата акула. Тя разказва, че близката ѝ среща с морските гиганти била изключително стресираща и страшна. По време на снимките на остров Раротонга, който се намира в Тихия океан, Хаузер се насочва към два гърбати кита.

Китовете, за които често се смята, че са нежни гиганти, са изключително опасни животни, чиито перки са покрити с остри като бръснач люспи, пише още vesti.bg.

Хаузер разказва, че по време на снимките я е било страх за живота ѝ. Тя посочва пред BBC, че гърбатият кит изпръсквал вода, като това я поставило в капан. Въпреки че Хаузер изследва морските обитатели, поведението на гърбатия кит и се сторило необичайно.

“В далечината видях две същества, които приличаха на китове. Единият движеше опашката си енергично. Вторият кит се движеше по особен начин - гръдните му перки бяха прибрани, а опашката му се движеше настрани, вместо нагоре-надолу”, обяснява Нан Хаузер.

Хаузер разказва, че когато животните се доближили до нея, тя осъзнала, че това не са китове, а големи тигрови акули.

"Прекарала съм целия си живот под водата и съм виждала много тигрови акули. Но тази беше с размерите на камион. Това беше огромна тигрова акула и идваше право към мен", казва тя.

Биологът смята, че китът се е опитал да я защити, като я предпази с перката си. Морският обитател помогнал на Хаузер да се придвижи до лодката, която се намирала в близост до брега.

"И до ден днешен не мога да повярвам, че това се случи, а като учен ми е още по-трудно. Ако някой ми разкажеше тази история, нямаше да му повярвам", каза тя.

Известно е, че гърбавите китове проявяват алтруизъм - поведенческа черта, при която правиш нещо за друг индивид, което по никакъв начин не те облагодетелства. Историята на Хаузер е пример за проявява алтруизъм, тъй като китът се е изложил на опасност, за да защити човек.

По време на друго изследване, което се е провело година по-късно, Хаузер се е натъкнала на своя спасител. Тя разказва, че до лодката ѝ е доплувал кит. Хаузер разпознала, че опашката на кита има две вдлъбнатини, точно като на този, който спасил живота ѝ.

"И след това китът се приближи до борда на лодката", казва Хаузер. "Когато се приближи до лодката ни, китът не обръщаше внимание на всички в нея. Той се взираше директно в мен. Погледнах го и видях белег на главата му”, казва Хаузер. Пред BBC тя изразява надежда, че ще види отново своя приятел.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чико

    5 5 Отговор
    Това горе прилича на рибарски лакардии.
  • 2 Иванчо

    4 1 Отговор
    Браво на кита! Тигровите акули се хранят с тигри!
  • 3 Диамантената ръка

    3 0 Отговор
    Какъв алтруизъм, китът просто е направил мръсно на акулата, оставил я без вечеря.