Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 12:29 3 398 25

Откриха останки от Ноевия ковчег в Турция

  • ноев ковчег-
  • ноевия ковчег-
  • арарат-
  • планина-
  • турция-
  • останки

В Библията се казва, че именно на планината Арарат е акостирал Ноевият ковчег след големия потоп

Откриха останки от Ноевия ковчег в Турция - 1
Снимка: Shutterstock

По време на мащабни разкопки на геоложки обект в Турция археолози откриват руини, които според тях наподобяват на Ноевия ковчег. Това изследване, проведено от изследователския екип на планината Арарат и Ноевия ковчег, е съвместна работа между три турски и американски университета, която започва през 2021 г. Тяхната цел е да изследват геоложките образувания в региона, за да получат представа за древната история, съобщи "Giant Freakin Robot", цитиран от vesti.bg.

Образуванието Дурупинар, намираща се в окръг Догубаязит в област Агри, Турция, близо до иранско-турската граница, е в основата на това интересно откритие. Историци, археолози и религиозни учени отдавна са запленени от тази географска особеност. Потенциалната му връзка с легендарния Ноев ковчег добавя елемент на интрига и мистерия, който продължава да съществува от много години.

На височина от 161 м. образуванието Дурупинар е забележителна геоложка структура, съставена предимно от лимонит - вид желязна руда. Местните жители отдавна вярват, че тези останки са от Ноевия ковчег - вярване, което е отразено в множество религиозни текстове и легенди. През годините това вярване е стимулирало множество проучвания и изследвания от страна на учените, желаещи да разкрият истината за тази древна легенда.

Разкритията

Изследователският екип на планината Арарат и Ноевия ковчег взимат стари скални и почвени проби от формацията Дурупинар, като част от своите проучвания. След това тези проби били анализирани, за да се сглоби историческата и геологическата хронология на района. Основната цел на това научно изследване била да се обоснове местното вярване, че образуванието Дурупинар е крайното място за почивка на плавателния съд, спасил живота на земята.

При анализа на геоложките проби изследователският екип открил изключително много информация. Според вестник "Хюриет" наличието на глинести материали, морски материали и морски дарове в образуванието показва, че някога районът е бил потопен под вода. Освен това откритията сочат, че в региона са се извършвали човешки дейности през халколитния период, датиращ от 5500 до 3000 г. пр.н.е., което съвпада с предполагаемия период на библейския потоп, свързан с Ноевия ковчег.

Заместник-ректорът на университета "Агри Ибрахим Чечен" професор Фарук Кая сподели ценни идеи за значението на последните открития на изследователския екип на планината Арарат и Ноевия ковчег, като подчерта съответствието между историческите събития и геоложките данни.

Той припомни смятането, че библейският потоп, свързан с Ной, се е случил преди около 5000 години, което съответства на откритията на екипа. Въпреки убедителните резултати от датирането, които подкрепят местното вярване, че формацията Дурупинар е свързана с Ноевия ковчег, професор Кая подчерта, че са необходими допълнителни задълбочени изследвания и анализи, за да се потвърди окончателно присъствието на кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдю

    22 1 Отговор
    Тъй като го гледам, чини ми се северомакедонски требе да е.

    Коментиран от #17

  • 2 Начин

    13 4 Отговор
    да докарат туристи до този забравен регион .
  • 3 Aлфа Bълкът

    19 5 Отговор
    Според хората от онова време дето писали Библията. Светът бил голям колкото средиземноморието + Месопотамия. За китайците които са по-стара цивилизация, никой не е чувал още! Толкова за стария завет!

    Коментиран от #11, #15

  • 4 всички знаят

    12 2 Отговор
    че Библейския "потоп" всъщност описва времената, когато започва да се пълни Черно море около коритото на провадийската река.
  • 5 да ве да

    6 1 Отговор
    Пак ли?
  • 6 12343211

    10 2 Отговор
    Това излезе преди три години..., едва ли е същата планина..., туризма да върви.
  • 7 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Въпросът е, кога ще се усетят, че имат Бесни Халюцинации на писта!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    6 3 Отговор
    Мдаааа! Учените са го разпознали по VIN-номера, нали?
  • 10 Опорка

    6 2 Отговор
    Е така се подхранва туризма
  • 11 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Пак ли демонстрираш "познания"? Библията е писана през новата ера, докато потопът е бил няколко хилядолетия преди това.
  • 12 ами,

    7 0 Отговор
    За това място се говори още от 1959 година когато капитана от турската армия Илхан Дурупинар открива област с необичайна форма, докато разглежда въздушни фотографии на страната му. Гладката форма, по-голяма от футболно игрище, се откроявала ясно от грубия и скалист терен на надморска височина от 6300 фута (1920.24 метра) в близост до турската граница с Иран.Още от древността има сведения за местонахождението му и всичко сочат точно тези планини-Теофил Антиохийски (115-185 г.), казва, че Ковчега може да се види в неговия ден на Арабските планини. По-късно Бащите на Църквата също споменават Ковчега до средата на 7-ми век. През 13-ти век, пътешественика Уилям, заявява за първи път, че планината Масис е местоположението на ковчега, днес е връх в Арарат. Географията на Птолемей (1548 г.) споменава планините на Армения, като на мястото на ковчега. Същото прави и пътникът Никола де Николай (1558 г.). Марко Поло нарича Арарат – Планината на Ковчега.Не е открит сега,просто няма достатъчни проучвания за потвърждаването,че това е Ноевия ковчег.
  • 13 Христо

    8 5 Отговор
    Арарат е арменски.
  • 14 Аз да пиша

    7 2 Отговор
    Там е пяла на този кораб не кой да е, а лили иванова.
  • 15 ами,

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Aлфа Bълкът":

    Историята на Ной не е библейска,преразказана е от евреите които са я заимствали от по-древения вавилонско-шумерскаски епос за Гилгамеш когато са били изселени във Вавилон след превземането и разрушаването на Йерусалим от вавилонския цар Навуходоносор II на три етапа – през 597, 587 – 586 и 582 – 581 година.

    Коментиран от #19

  • 16 мани беги

    3 2 Отговор
    тфа че за тия хора тогава е било потоп, то не означава, че по цялата планетка е било! можели са да пишат, ам написали са ни го и толкоз :) оплакали са се, ко реват ва :) те и японците могат да пишат и разправят за чести цунамита, ма на мен не ми пука за техните тревоги и йероглифи, коит ни моа разбера :)
  • 17 Дааа

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Гъдю":

    Вътре в ковчега са открити плакати на Лили Иванова, от концерта и в Троя!

    Коментиран от #18

  • 18 Дядо Гъдю

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Дааа":

    Открит е микрофона на Тоше Проески, с който дядо му е пял на Александър Македонски.
  • 19 Aлфа Bълкът

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "ами,":

    Оууу как не знаех, ауууу!
    Отнася се и за ком-11, старият завет обхваща този период на време. Иронизирах с коментара си религията и заключението, че люлката на съвременния свят е тръгнала оттам (МЕСОПОТАМИЯ). Щом споменавам Месопотамия, би трябвало да се досетите, че говоря за шумерите.
    Сори братле, но китайската цивилизация е по-стара от шумерската с поне 1000г.
    Шумерска цивилизация сформиране
    4500-4000г пр.хр.
    Китайската цивилизация сформиране 5000г пр.хр.
    Те Китай и Япония откриват и по-стари артефакти, които обвързват с културата си и искат да се изкарат цивилизации на 8000-9000г. Ама само те си ги признават (засега).

    Коментиран от #20

  • 20 Няма много вярно

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Aлфа Bълкът":

    в това което сте написал. Китайската цивилизация в най-добрия случай, започва да се формира не по-вече от 1000г. пр. Н.Е. Откритите стари цивилизации на територията на днешен Китай, отдавна са доказани, че не са от азиатски произход, а от индо-европейски произход. Още по-вече, че територията на днешен Китай, няма много общо с територията където се е зародила китайската "нация".

    Коментиран от #21

  • 21 Aлфа Bълкът

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Няма много вярно":

    Това че китайската цивилизация се е формила 1000г пр. хр., и че територията на днешен Китай няма много общо с територията на началото на китайската цивилизация, ме разсмя.
    Къде се сформирала китайската цивилизация в САЩ и преплували до Китай?
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Глупости, КОРАБ-планина в С. МАКЕДОНИЯ е Ноевият ковчег, ама вие не знаете ли?
  • 23 Будител

    1 0 Отговор
    Събинке, морските дарове в образОванието....ти куцат....образУванието показват....бягай във втори клас...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.