Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 12:45 2 417 4

В Нова Зеландия избраха "птицата на века" (ВИДЕО)

  • птица на века-
  • нова зеландия-
  • класация-
  • путекетеке-
  • голям гмурец

Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец с ярка оранжева окраска на главата и склонност към повръщане, оглави класация за избор на птица на века

В Нова Зеландия избраха "птицата на века" (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Птицата путекетеке - характерен представител на вида Голям гмурец с ярка оранжева окраска на главата и склонност към повръщане, оглави класация за избор на птица на века в Нова Зеландия, предадоха световните осведомителни агенции.

В ежегодното състезание новозеландските гласоподаватели класират любимите си местни птици в надпревара за повишаване на осведомеността относно заплахите, пред които са изправени емблематичните за Нова Зеландия видове.

В сряда за победител беше обявена птицата путекетеке или австралазийският гребенест гмурец(Podiceps cristatus). В класацията емблематичното за страната киви (Apteryx) взе сребро, а кеа (Nestor notabilis)), вид алпийски папагал, се класира на трето място.

Путекетекето яде собствените си пера, за да запълни стомаха си и след това повръща, като ръмжи и сумти, за да изхвърли паразитите. Това също е част от брачните танци на мъжките екземпляри за привличане на партньорка. Сред тях още са „танцът на тревата“, при който мъжкарят предлагат водна трева на любимата, и „танцът на призрачният пингвин“, при който те се блъскат гърди в гърди, докато тичат по водата.

Тази година конкурсът „Птица на годината“ бе преименуван на „Птица на века“ в чест на независимата природозащитна организация „Форест енд Бърд“ (Forest and Bird).

Не липсваше и интрига – световноизвестният комик Джон Оливър се възползва от дупка в системата на класацията, която позволява на всеки да гласува отвсякъде по света за птица на годината в Нова Зеландия. Той оглави агресивна кампания в полза на путекетекето и помоли зрителите на своето популярно в САЩ и по света шоу да гласуват за украсения в оранжево гмурец.

„След любовния си танц мъжките путекетеке се озъртат глуповато и не знаят какво да правят – точно като мен в живота“, пошегува се Джон Оливър.

В отговор на тази „американска намеса“ в изборите за птица, новозеландците гласуваха масово. Конкурсът обаче получи рекордните над 350 000 потвърдени гласове от 195 държави, които разбиха системата за проверка и забавиха резултатите с два дни.

„Путекетеке започна като външен претендент за птица на века, но беше катапултиран до първото място благодарение на уникалния си външен вид, очарователния си стил на държане и склонността си да повръща“, заяви главният изпълнителен директор на „Форест енд Бърд“ Никола Токи.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де Са Атанасо

    1 0 Отговор
    ва ....се Нарича
  • 2 ха, ха, ха...

    1 1 Отговор
    Много са назад, в Русия от вече над 20 години избират Путенке.
  • 3 Ех..

    0 0 Отговор
    Как си живеят хората,и как масово гласуват за една кокошка.Нас на избори не могат да прикоткат.Там аборигените са с чувство на дълг и загрижени.Нашия,Добрин Митев,нали преди години отиде там,английски да учи,дали е гласувал!

    Коментиран от #4

  • 4 Тук пък аборигените

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ех..":

    Гласуваха за мисирки, разни хора - разни идеали.