Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 12:16 21 511 36

Тези четири езика са най-лесни за научаване

  • езици-
  • най-лесни-
  • учене

Според най-големия справочник за езиците в света има повече от 7000 езика

Тези четири езика са най-лесни за научаване - 1
Снимка: Shutterstock

Според най-големия справочник за езиците - Ethnologue, в света има повече от 7000 езика. Те принадлежат към 142 различни езикови семейства и са много различни един от друг.

Повечето хора могат да говорят 1-2 езика и имат затруднения с овладяването на нови - сред вас или вашите приятели и семейство вероятно има такива, които си поставят за цел да учат английски всяка година, но все още не са я постигнали. Въпреки че английският оглавява списъка с езици, които са най-лесни за научаване - неговата граматика е изключително проста, неговата система за времена е много ясна и логична.

Интересен факт: за най-известния полиглот в човешката история се смята италианският кардинал Джузепе Мецофанти. Живял е през ХVІІ-ти и ХVІІІ-ти век и е знаел 38 езика. Известно е, че владеел немски, френски, руски, турски, китайски, арабски, иврит и много други.

Защо английският се учи лесно?

Много хора искат да научат английски, но не всеки постига тази цел. И това въпреки факта, че английският е най-лесният език за научаване.

На първо място той е лесен, тъй като използва латинската азбука, която е известна почти навсякъде по света. Повечето хора виждат английски букви от ранна детска възраст и дори знаят как да ги произнасят - това се учи в началното училище или даже в детската градина.

Английският има също относително лесна и логична граматика. Например английските думи нямат окончания, които да ги класифицират като мъжки, женски или среден род. Изреченията имат проста структура и обикновено се изграждат по схемата "подлог - глагол - допълнение“.

И накрая, поради популярността си, английският е достъпен за изучаване по различни начини. Много хора са научили добре английски просто, като са гледали филми в оригинал и са се интересували от компютърни игри без озвучаване.

Колко трудно е да научиш испански?

Испанският се счита за втория най-лесен език за научаване. На първо място това се дължи на лесната и ясна фонетика – т. е. звуковата структура. Испанските думи са лесни за произнасяне и нямат трудни звуци. Испанската граматика също е проста, особено в сравнение с френската и немската. В по-голямата си част испанските думи се "изписват така, както се чуват“.

Друг е въпросът защо да учим испански. Не е международен език, но има богато културно наследство. Тази функция го прави най-привлекателен. Например, хората се интересуват много от испанската литература - много от нейните произведения са се превърнали в класика. Най-известен е романът "Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес.

Колко лесен е италианският език?

Друг сравнително лесен за научаване език е италианският. На първо място неговата простота се дължи на факта, че е потомък на латинския език. Поради наличието на латински корени, много италиански думи и изрази може да изглеждат познати.

Повечето италиански думи са лесни за произнасяне и много хора нямат проблеми с граматиката. Добрата новина за мнозина изучаващи езици е, че в италианския времената са само две: минало и сегашно. Разбира се, има някои нюанси, но всеки ще може да ги разбере с времето.

Колко труден е френският?

За човек, който знае само български, френският може да изглежда труден. Въпреки това, за хора с познания по английски, испански или италиански може да е лесно - френският е тясно свързан с тях.

Някои френски думи вече са ни добре познати: гардероб, жалузи, департамент, пистолет, желе, актьор, балет. Този списък може да бъде продължен дълго.

Допълнителен мотив за изучаване на френски език може да бъде неговата красота – неслучайно го наричат "най-красивият език в света“. Най-вероятно именно заради приятното си звучене намира широко приложение в сферата на изкуството, модата и кулинарията – а преди английския именно той е бил международният език, пише "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорда

    12 7 Отговор
    Френският език ми е любим ! Научих го на коленца.
  • 2 Всичко изброено

    70 24 Отговор
    На английски правиш бизнес,на френски правиш любов,на италиански пееш,на немски отдаваш военни команди, на испански говориш с Бога... а на руски можеш да правиш всичко избороено дотук.

    Коментиран от #4, #10, #12

  • 3 Българин

    23 31 Отговор
    Английския е най-лесен и се говори в по-голямата част от света. Благодарение на това, че владея английски преминах доста обучения и курсове из западна Европа, което ми помогна изключително много за каруиерното израстване.
  • 4 Bye, bye ватници :)

    33 91 Отговор

    До коментар #2 от "Всичко изброено":

    Руския е най-безполезния език в света. Говорят го само в най-бедните държави, които са управявани от пожизнени диктатори. Никаква полза от този език.

    Коментиран от #11, #32

  • 5 Кан Тервел

    65 2 Отговор
    Аз владея всички горепосочени езици, но не бих се съгласил, че френският е лесен. Да, заради италианския, испанския, че дори и заради английския, който е пълен с френски/латински думи е лесно да се разбира френски като се чете, но правописът на френски е ужасен, както и граматиката, особено т.нар. субжонктив/подчинително наклонение. Подчинителното наклонение/субхонтиво и на испански не е лесно между другото. От опит мога да кажа, едно е да знаеш език на ниво туристическа обиколка и поръчване на стая в хотел, манджа и сувенири, а съвсем друго е да можеш да напишеш статия или дипломна работа на този език.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 яяя

    34 3 Отговор
    като видях "подлог - глагол - допълнение" (едното е част на речта, другото - на изречението), няма какво да коментирам повече.
  • 8 Готвач

    21 6 Отговор
    Предпочитам телешки пане
  • 9 Пръцко

    51 7 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Преди време чух по радиото откъси от "Севилският бръснар" на турски - бях зад волана в шуменско и щях да катастрофирам от смях: Фигаро бурда, Фигаро орда́... :)))

    Коментиран от #13

  • 10 Инна

    13 6 Отговор

    До коментар #2 от "Всичко изброено":

    "Карл 0, римският император, казваше, че испанският език е с Бог, френският - с приятели, немският - с приятели, италианският - с женския пол", пише преди няколко века Михаил Василиевич Ломоносов, създател на руската научна граматика. - "Но ако той беше умел на руския език, тогава, разбира се, той би добавил към това, че е прилично да говори с всички тях, защото би намерил в него великолепието на испанския, жизнеността на френския, силата на немския, нежността на италианския, освен това богатството и силната краткост на гръцкия и латинския език в образите"

    Коментиран от #24

  • 11 Инна

    50 13 Отговор

    До коментар #4 от "Bye, bye ватници :)":

    Руският език е един от световните (Глобални) езици. Езикът получи такъв статут през миналия век. Разпространението на руския език до голяма степен е следствие от дейността на Руската империя, след това СССР и съвременна Русия.
    Статутът на руския език е консолидиран в ООН, където руският е един от шестте официални международни езика.
    Сега около 300 милиона души говорят руски на планетата, което автоматично поставя руския език на почетното пето място по отношение на разпространението.
    езиково
  • 12 аха

    33 7 Отговор

    До коментар #2 от "Всичко изброено":

    Ние го правим на български, още от времето, когато руският не е съществувал.

    Коментиран от #14, #33

  • 13 Мехмед

    4 21 Отговор

    До коментар #9 от "Пръцко":

    Да не би да си щял да катастрофираш от много пърдене? Като чета, какъв ник си измислил. Пръцко....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ПРИПОМНЯНЕ

    35 3 Отговор
    - "В тая година (494 г. ! ПЕТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА !) и тъй наричаните българи в Илирия и Тракия нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек", Теофан.


    Арист, военачалникът на илирийските войски... тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при река Цурта, където бяха убити повече от четири хиляди наши." Комес Марцелин.


    --- Ето какво разказва Теофан за 538 година: "В тази година се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други." По нататъка се разказва накратко следното - Първоначално българите победили византийците, но последните получили подкрепление и на свой ред разбили българите. Връщайки се към Цариград обаче, византийците били посрещнати в Тракия от българска войска, която така разбила ромеите, та от тях оцелели едва една шепа хора!


    това са само три сведения за българското население и неговата съпротива за отвоюване на Свещената Българска Земя от ромеите - V-VI век - само три от десетките сведения

    Преди да започнеш пак да умничиш, вземи почети малко извори десетина години, и после ела пак да си говорим, живи здрави.
  • 18 иванова

    28 4 Отговор
    До 14-учи,учи история-ще ти трябва! Когато е имало Българска държава и език- тюрките са били из азиатските пустини.8925
  • 19 Пръцко

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мехмед":

    Аууу, ама ти можеш да четеш? Нима? :))) Тогава вземи прочети как изкуствено е създадена турската държава преди стотина години - съдрано парче от разпадналата се прогнила османска империя :)
  • 20 Разградска пом$ия

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кан Тервел":

    В твърдението, че "за хора с познания по английски, испански или италиански може да е лесно - френският е тясно свързан с тях", е вярно само това че той е свързан с тях и че е сравнително лесен за испанците. За хора знаещи английски изучаването на френски е мъчение, докато обратното е много лесно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ццц

    6 0 Отговор
    Това, че в италианският език на разговорно ниво се ползват две времена, не означава, че са само толкова...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Полиглота

    15 1 Отговор
    Английският изобщо не е лесен- пишеш едно, а четеш друго, проста граматика, но пълна с изключения, много диалекти заради което самите англоговорящи не се разбират по между си... Как испанският език да не е международен, след като се говори в двадесет и няколко държави по света? Който се е сблъсквал със субхунтивите на испански,не би го определил за лесен. Френският е доста труден и има доста трудно произносими звуци... Италианският изглежда най- лесен за българите от западните, сръбският е най- близък, руският има трудна граматика, но за кратко време го проговаряме, говорейки неправилно....
  • 26 Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мехмед":

    Къде???
  • 27 Песков

    4 7 Отговор
    Учете руски, нали и без това ни обичате безплатно. Ние ви вземхе държавата и бъдещето, а вие ни обичате.

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Дмитрий 🐶-ков 🐾

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "Песков":

    Руски, да, учете руски.
  • 29 Валентин

    7 1 Отговор
    Българския е най - мъдър и с най - добро трептене /вибрация/... Например: думата ра ждане. РА означава божествена светлина, а ждане-жду тебя: очакване на божествената светлина...

    Коментиран от #30

  • 30 Уау!

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Валентин":

    Много ми хареса това тълкувание!
  • 31 объркАл си се

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Песков":

    Ние обичаме само подтиснатите си православни братя, но Бог скоро ще освободи и тях.
  • 32 Моарейн

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Bye, bye ватници :)":

    Всеки език е богатство, неуважаемий, ама откъде "умните" и кресливите да знаят това.
    По темата: от изброените езици за мен най-лесен, най-мелодичен и най-красив е италианският.
  • 33 Моарейн

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "аха":

    Да де, и затова "умните" и кресливите дават мило и драго да заменят българския с езика на колонизаторите, а родната ни азбука - с латиница.
  • 34 мучо

    0 1 Отговор
    и моите приятелки много обичат френски "устен"......
  • 35 Аааааа

    1 0 Отговор
    Шегувате ли се? Италианският имал само минало и сегашно време? Как може да пишете такива глупости?
  • 36 Италианеца

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета говорите за времената в италиански език! Те не са само две " сегашно " и" минало". Общо италианските времена са 8!!! Но 2 от тях не се използват, използват се само в литературните произведения.. А що се отнася до граматика, не бих казал че е много лесна, има си и доста завъртяни неща! И не, на последно място не бих казал че, френския е най-красивата език. Италианският го превъзхожда, със своята мелодичност, със своята простота ( всичко се чете и така се пише), и своята романтичност! Той е езика на Любовта!!! Забравихте да споменете че, италиански, испански и френски са от една група езици а именно романската. И ако сте учили английски трудно бихте преминали от романската група езици!!! Английски няма нищо общо с тях! ;)