Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 15:47 1 244 11

Озоновата дупка над Антарктида се разширява

  • озонова дупка-
  • антарктида-
  • слънчева радиация

През последните 20 години размерът на дупката в озоновия слой се увеличава всяка пролет

Озоновата дупка над Антарктида се разширява - 1
Снимка: Shutterstock

Озоновата дупка над Антарктида се увеличава през пролетта в Южното полукълбо, съобщи АФП, предава БТА.

През последните 20 години размерът на дупката в озоновия слой се увеличава всяка пролет, независимо от забраната на някои химически субстанции, които биха могли да допринесат за изтъняването, се казва в научно изследване, публикувано през тази седмица.

Озоновият слой предпазва Земята от опасната слънчева радиация.

Стратосферният озонов слой се намира на разстояние от 11 до 40 км от повърхността на Земята. Той действа като филтър за ултравиолетовите слънчеви лъчи, които могат да причинят рак, да увредят имунната система и дори ДНК на живите организми.

В средата на 70-те години хлорофлуоровъглеродите, широко използвани в производството на аерозоли и хладилници, бяха посочени като главната причина за изтъняването на озоновия слой. Изтъняването всяка година води до образуване на дупки, а най-голямата такава е над Антарктида.

Протоколът от Монреал от 1987 г., забраняващ употребата на хлорофлуоровъглероди с цел резорбиране на дупките, се смята за успешен пример за международно сътрудничество по отношение на околната среда.

През януари експерти на ООН постигнаха съгласие във връзка с прогнозите си за озоновия слой. Според тях той трябва да се възстанови до 2066 г. над Антарктида, до 2045 г. над Арктика и до 2040 г. над останалата част от земното кълбо.

Независимо от намаляването на хлорофлуоровъглеродите обаче, дупката над Антарктида все още не се е свила в значителна степен, се казва в изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс". "Шест от последните девет години се характеризират с тънък озонов слой и големи дупки", каза пред АФП Аника Сепала от факултета по физика на университета в Отаго, Нова Зеландия, която е и съавтор на изследването. "Възможно е в атмосферата да се образува нещо друго - например заради климатичните промени, и то да влияе на възстановяването."

Дупката в озоновия слой над Антарктида се отваря най-много през септември и това продължава до ноември, когато е сезонът на пролетта в Южното полукълбо. След това дупката постепенно се запълва.

Според изследователите дупката се отваря по-бавно през септември, което е знак за възстановяване благодарение на намаляването на хлорофлуоровъглеродите. През октомври тя достига максималния си размер. Нивото на стратосферния озонов слой е намаляло с 26 процента между 2004 и 2022 г. според сателитните данни.

Намаляването на хлорофлуоровъглеродите според протокола от Монреал остава стъпка в правилната посока, подчерта Хана Кесенич, която е водещ автор на изследването. "Нашите заключения са, че тези големи дупки, формирани наскоро, не са провокирани единствено от хлорофлуоровъглеродите", каза тя.

Според химика Сюзън Соломон, специалист по озона, която не е сред авторите на изследването, резултатите трябва да се четат през призмата на последните "изключително необичайни години". Както е доказала тя през 2020 г., дупката в озоновия слой се е увеличила с 10 процента заради ефекта от големите горски пожари в Австралия. Изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай в Тихия океан през януари 2022 г. също е редуцирало нивото на озона в стратосферата, показва изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Националната академия на науките" (Proceedings of the National )Academy of Sciences (PNAS).


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 10 Отговор
    Хората го Причиняваме
  • 2 Жа омра

    7 4 Отговор
    Ооооол нееее......тая дупка още преди 20 години щеше да ни "изпепели" ,пък сега се разширявала ???

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Крум

    7 2 Отговор
    Тагаренко да я запушва със за...ка си.
  • 4 Найденова

    3 1 Отговор
    Бая ми разшириха дупките , ще хода на хирург да ме позашие малко
  • 5 Камерунски посланик

    3 1 Отговор
    На найденова я наденахме на две камерунски работи
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Озоновият слой бил между 11 и 40 км над земята. Познайте, кой лети на тези височини и дали изгорелите газове от самолетите не са причината за това разширение на дупките?
  • 7 Опааа

    5 0 Отговор
    И? Разширява се и на Божидара дупката!
  • 8 Кую

    2 0 Отговор
    На Асенка се разширява.
  • 9 ха ха

    3 0 Отговор
    Пак са свършили парите. Озонистите завидяха на климатиците. Вторите се оказаха по-гъвкави. Препоръчвам на озонистите да се заемат със спиране на атмосферните промени за да си осигурят дългосрочно финансиране.
  • 10 Дупки всякакви

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жа омра":

    Тая, я беше хванала липсата няколко години, едно "браво" не се чу, сега страшки на кило! Интересно кво ни е подготвила за 2040, 2045 и 2066 терористичната организация базирана в новия Йорк!!!
  • 11 маршал фон Шадраван

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жа омра":

    ФАКТИ, 11.01.2023 Озоновата дупка е напът да се затвори: "Учени, подкрепени от ООН, публикуваха доклад, в който се посочва, че озоновият слой на Земята продължава да се удебелява, пише Washington Post, цитиран от агенция Фокус. Според тях това е важна крачка в борбата с глобалното затопляне."