Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 13:31 1 111 1

Китайският „Чжужун“ откри възможни следи от водна активност на Марс

  • марс-
  • мароход-
  • чжужун-
  • вода-
  • планета-
  • апарат-
  • изследване-
  • космос

Откритието може да свидетелства и за термични катаклизми в минало на Червената планета

Китайският „Чжужун“ откри възможни следи от водна активност на Марс - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Радарите на китайския марсоход „Чжужун“ откриха 16 неправилни геоложки клина, заровени под обширна равнина в северното полукълбо на Марс, съобщи китайската агенция Синхуа.

Съвместният екип, ръководен от изследователи от Института по геология и геофизика към Китайската академия на науките, идентифицира по данните от радарите клинове с форма на неправилни многоъгълници на дълбочина 35 метра. Това стана в рамките на пътуване на марсохода от около 1,2 км, резултатите от което бяха публикувани в списание „Нейчър Астрономи“, пише БТА.

Откритието предполага широко разпространение на такива клиновидни образувания под равнината Утопия, най-големия сух басейн на Марс, смятат учените. Изследователите предложиха, че многоъгълните клинове вероятно са се образували от циклите на замръзване и размразяване на Марс.

За геоложки полигони с диаметър от сантиметри до десетки метри възможните механизми на образуване включват свиване на изсъхнали влажни седименти, свиване на охлаждаща се лава, термично свиване, или разломи, създаващи фуги в скалите.

Наличието на подобни геоложки клинове на около 35 метра дълбочина говори за водна активност или термични катаклизми в марсианското минало. Проучването доказва, че са настъпили драстични климатични промени на древния Марс.

Китайската мисия „Тянвън - 1“, състояща се от орбитален апарат, спускаем апарат и марсоход, беше изстреляна на 23 юли 2020 г.

Спускаемият апарат, носещ марсохода с очакван живот от поне 90 марсиански дни или около три месеца на Земята, се приземи в южната част на равнината Утопия на 15 май 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Некой си

    0 0 Отговор
    Ако е река от водка заминавам без да се връщам.