27 Юли, 2024 00:24 4 591 27

Ива Митева: Борисов ги надигра

  • ива митева-
  • конституция

Съдебната реформа се върна в изходна позиция, заяви бившият председател на парламента

Ива Митева: Борисов ги надигра - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Конституционният съд (КС) излезе с така чаканото си решение и отмени съдебната реформа.

"Очаквано, гледайки как се разпределят гласовете в КС, гледайки и времето, за което КС се произнесе. Шест на шест гласа значи, че има отхвърляне на искането, което е опасно и не трябва да продължава повече. Въпросът не може да бъде пререшаван. Напоследък по тежки дела виждаме това 6 на 6 гласа. Няма на кого да се сърдим към днешна дата", коментира бившият председател на Народното събрание Ива Митева в "Денят ON AIR".

По думите ѝ не би трябвало Конституционният съд да е политизиран, а в него трябва да присъстват хора с висок морал и професионалисти, които да пазят Конституцията.

"През 2015 г. съдебната реформа, отново изменение на Конституцията, Христо Иванов напусна коалицията, когато не се прие предложението му Висшият съдебен съвет (ВСС) да стане от 5 на 4 години срок. Второто беше при избора на прокурорската квота превес да има тази от Народното събрание. Сега се прави същата грешка. Борисов ги надигра и получи това, което иска. Съдебната реформа се върна в изходна позиция", направи аналог Митева пред Bulgaria ON AIR.

"Може би да, защото това е нова въртележка. Отново трябва да се стигне до назначаване на министър-председател. Тук проблемът е кой ще бъде служебният министър-председател. Остана само управителят на Сметната палата", посочи бившият шеф на НС.

Според Митева, ако Конституцията е правена със сърце, трябваше да се променя с разум и търпение. "Такива не видяхме. Видяхме желание да се направят промените, защото сме ги обещали", подчерта тя.

"Като че ли дадоха урок на "Промяната", което ни обезкуражава всички. Всички жадуваме независима съдебна система. Това решение днес не ни дава повече надежда. Нека се замислим за направеното до този момент и изградим мост между всички в Народното събрание. Да не си създаваме образа на вечния враг, да започнем наистина да правим реформи", отправи апел Ива Митева.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 жило

    9 8 Отговор
    е от къде толко акъл
  • 2 Христо

    49 2 Отговор
    Тоест надигра ги - всичко е игри и интриги, а държавата загива и не им пука!? Гадини
  • 3 народняк

    44 7 Отговор
    госпожо другарко митева рано е да се каже кой кого е надиграл след изборите ще си проличи кой кого е надиграл,невъзможно е некакъв селски таритак специалист по крадене на коли да надиграе народа

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Казуар

    39 13 Отговор
    Другугарко Митева, а ти какво търсеше при чалгарите, при главния Чалгар.

    Коментиран от #7

  • 5 Град Козлодуй

    32 3 Отговор
    БМБ е Хитър двуличен егоист
  • 6 С този народ

    26 2 Отговор

    До коментар #3 от "народняк":

    всичко е възможно!
  • 7 А къде трябваше да е

    16 15 Отговор

    До коментар #4 от "Казуар":

    При лъжците и крадците ПП, ДБ и ГЕРБ, какво да прави?

    Коментиран от #9

  • 8 Камата

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "народняк":

    Който играй, пИчели... А Народа не ще да играй.
  • 9 Казуар

    27 9 Отговор

    До коментар #7 от "А къде трябваше да е":

    Има ли по голям калтак от Чалгаря.

    Коментиран от #10

  • 10 Има

    22 12 Отговор

    До коментар #9 от "Казуар":

    Лъжците и крадците! А тях всички ги знаят! Като почнеш от кирчовци, кокорчовци, христо ивановци и 99% от останалата сбирщина в ПП и ДБ, та минеш през баце и компания!
  • 11 оня с коня

    7 29 Отговор
    Да е жив и здрав бат Бойко и все така ДА НАДХИТРЯВА наред и ДА Е СИГУРЕН, че ние- твърдият електорат на най-многобройната партия ГЕРБ сме зад него- твърдо и непоколебимо!

    Коментиран от #12

  • 12 Е убо де

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "оня с коня":

    Нека да е жив и здрав, ама не всеки има твоя мерак да го лъже и краде някой като борисов! Някак си тъпо ми изглежда някой да ме мисли за глупака който лъже и обира и аз да му се радвам!

    Коментиран от #27

  • 13 Затова

    23 6 Отговор
    Хитреца БАНКЯТА го раздаваше необичайно спокойно,а той злодея вътрешно е тържествувал ,защото знаел резултата от решенията на КС.И пак след изборите ако някоя партия се хване да работи с този мерзавец значи нямат акъл.ПП-ДБ търсете много голяма подкрепа от демократите извън вашето ядро.С тези токсичните мафиоти Борисов и Пеевски не трябва да имате допирни точки,защото ще изгорите пак.Прегръдки с мафията не трябва само да се оставят игнорирани им стига.Мръсника Тиквата е безподобен льжец и артист,маймуна от класа мафиоти и мутри.Трябва да си плати за всичките грехове към народа си.Крадец,лъжец,злосторник и оставяте да ви опиянява с простотиите си .Егати и народа мазохист.На следващите избори да гласуваме всички ,за да ги изгоним двата токсични шопара за държавата.Те съсипаха институциите и и всичко.Време разделно е и за разплата...От нас зависи да си мръднем задниците и да отидем до урните.
  • 14 Грантаджиев соросоид

    8 6 Отговор
    Обаче им оставиха най-вредната промяна, хора с двойно гражданство да могат да участват в управлението на държавата. Като се нароят едни харвардци и кеймбриджци пратени от посолствоТО ще станем такъв прекрасен нов свят, че и Хъксли ще се хване за главата...
  • 15 От цялата

    1 7 Отговор
    работа печеливш е само Н. Марков. Прецака водещите партии, прецака и тези, които искат да влизат в парламента. Разкри лъжите. Разби Величие и се отърва от Ивелин и олигархията. Прецака и следващите избори. И още две неща...... Сега им гледа на всички сеира. Направи голяма комбинация.
  • 16 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    6 3 Отговор
    Кой е надиграл тоя баклук?
  • 17 АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ

    11 1 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА ДА РАЗДАДЕ ОРЪЖИЕТО ОТ АРСЕНАЛИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И ГРАЖДАНКИТЕ НАД 25 ГОДИНИ СЪС ЗАВЪРШЕНО СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ
    .....
    И РЕФОРМИТЕ ЩЕ СТАНАТ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА :))

    Коментиран от #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кратка

    3 2 Отговор
    радост за мафията , никакво надиграване - жалки и прозрачни бестии !
  • 20 Смях

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Прав са Един путкофил копейчик
    няма да остане
  • 21 Чалгарка

    11 0 Отговор
    Ах Митева и тебе първа те пуснаха на пързалката Не можа да хванеш келепира
  • 22 Всичко

    3 0 Отговор
    В България е за сметка на данъкоплатеца!
  • 23 За протокола

    7 0 Отговор
    Не може в Конституционния съд да се назначават хора от политически субекти и той да е политически независим.
    Това трябва да се промени. Трябва да се премахнат и политическите назначения във ВСС и навсякъде другаде в съда, Прокуратурата, специалните служби, регулаторите, висшата държавна администрация.
    Докато това не стане, те ще продължават да обслужват политическата клика.
  • 24 Дааа

    1 1 Отговор
    Венецианската комисия ни каза направете реформите, за да станете бели хора, еднокнижника ги "надигра"
    Ставаме по-зле заради едни селяни-комунисти назначени за милионери, съфии, прокурори, конституционалисти... Тези всичките не заслужават демокрация, те са пригодни да гонят, да съдят народен съд, да убиват. Вече се вижда, убиват и България, време им е да си ходят.
  • 25 Демократ

    3 2 Отговор
    Др. Митева е човек на ДС-ДПС-КГБ, Стоян Денчев регулировчика на българската политика. Понеже няма разлика между Герб и ДПС и всичките им производни с всякакви имена ,нямат разлика. Ретроградни сили,подчинени на Кремъл, които създават непрекъснат хаос в държавата. Това е целта. Когато изчезнат от екраните и от политическия живот на България и бъдат изхвърлени на политическото бунище, тогава ще има светлина в тунела. Румъния показа как става това, за да върви напред държавата. Екзекутираха Чаушеску и не допуснаха до властта ченгета и партийна номенклатура, вкараха в затвора всички корумпирани и прекъснаха всякакви връзки с Кремъл. Рецептата е ясна.
  • 26 Казуар

    4 0 Отговор
    Другарко Митева, защо се унижаваше Чалгаря да ти дава съвети.
  • 27 Още "по убаво"

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Е убо де":

    Иди при простокирчо и "татко" му Мунчо! Те тия и гащите ще ти свалят! Или някое друго бкп сега са 30тина броя!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове