Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 16:32 2 541 5

6-те най-често допускани грешки при настинка и грип

  • грип-
  • болест-
  • настинка-
  • лекуване-
  • лечение-
  • витамини-
  • антибиотици

Лекар посочва кои са най-големите грешки при боледуването, особено що се касае до децата

6-те най-често допускани грешки при настинка и грип - 1
Снимка: Shutterstock

Колкото и големи оптимисти да сме, колкото повече настъпва зимата, толкова повече трябва да сме наясно, че ще се наложи да лекуваме децата или себе си поне веднъж я от грип, я от някой друг вирус или настинка. Близките и Гугъл ще ни обсипят с всевъзможни (дори безумни) съвети и рецепти за бързо изцеление - някои ще работят, други не съвсем. Поддавате ли се на грешни съвети, чакат ви тежки дни.

Грешка №1. При тежък грип - веднага антибиотик!

Да лекуваш грип с антибиотик е все едно да гипсираш дървен крак, казва Д-р Павлина Андреева за Edna.bg. Антибиотиците не бъркат работата на вирусите, дори я подпомагат. Те изобщо не влияят на вирусните инфекции, но убиват нормалната, полезна микрофлора, която е елемент на имунната система. И още по-лошо - микроорганизмите стават резистентни на антибиотиците и те не действат, когато наистина имаме нужда от тях.

Започваме въртене в порочен кръг - колкото повече антибиотици, толкова повече болести. Много родители от притеснение и за да е чиста съвестта им, тъпчат децата си с антибиотици при първия признак на висока температура. Рядко се наслагва бактериална инфекция, това може да се случи след петия ден. Обективен показател за това е кръвната картина, но опитният лекар се ориентира в обстановката. Чак тогава при доказана бактериална инфекция, приложението на антибиотик е оправдано. Най-добрият подход е малките деца, особено кърмачетата, да се следят редовно, когато са болни и при нужда да се вземат необходимите мерки.

Грешка №2. Температурата трябва бързо да се свали!

Много от вирусите са термонестабилни и организмът е измислил начин как да ги унищожи – с висока температура. С нейна помощ имунната система задейства каскада от имунологични процеси с цел оздравяване. До 38 градуса се препоръчва да не се сваля температурата, още повече, че децата я понасят много добре. Антипиретици се дават само ако детето го боли ухо, глава и започва да вдига по-висока температура.

Грешка №3. Витамини в големи дози!

Да, но зависи какви. Витамините и всесилният витамин С са добре дошли за организма, но са безвредни само ако са естествени - от плодовете и зеленчуците или фрешовете от тях. Синтетичните витамини не са безобидни, лесно се предозират, особено мастноразтворимите, и затрудняват и без това натоварения организъм.

Грешка №4. Веднага се дават знайни и незнайни „стимулатори“ на имунната система.

Тя достатъчно е стимулирана от грипния вирус, неговото развитие се спира единствено от тамифлу и реленца, те са специфичното лечение на грипа. Свръхнатоварването на имунната система е опасно, автоимунните заболявания са сериозна заплаха за здравето.

Грешка №5. Народната медицина е бабини деветини.

Не е така. Десетки са билките с отхрачващо, противовъзпалително и температуропонижаващо действие и тези, повлияващи имунната система. Да не говорим за ефикасните компреси, инхалации, масажи, гаргари и лапи с народни средства. Доказани са качествата на меда и производните му (пчелен клей, пчелно млечице) в борбата с грипа. Народната медицина е изпитан, безопасен метод на лечение, не я подценявайте.

Грешка №6. Детето да не се спира от градина при първите признаци, и възрастните да си ходят на работа.

Напротив, така се разнасят още повече вирусите, а болестта протича много по-дълго и с възможни усложнения, ако се ходи на работа. Само вкъщи човек може да вземе необходимите мерки, за да оздравее. Важна част от това е добрата почивка. Работата няма да избяга, а здравето трябва да ценим над всичко.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мъдрият

    5 2 Отговор
    В общи линии съм съгласен!

    Аз ползвам при първи симптоми на настинка(или грип) следното: 3 дни пия по 6 таблетки ацетизал(аспирин), много чайове от шипка и липов цвят. Ако имам хрема - муконазал, а за гърлото си правя гаргара с нищадър, или вземам тантум верде.
    (Ако имам температура - вземам и терафлу.) Ям и повечко чесън и лук.

    И в 95% от случаите не се разболявам сериозно, а ми отминава!

    Но за антибиотиците - в много случаи могат да свършат работа, но не сегашните антибиотици!

    Като бях малък имаше един антибиотик амопен - супер лекарство! За 3 дни ти от него ти минаваше всякаква настинка или грип! Той се пиеше на 6 часа и още след 2-3 прием се чувстваше значително облекчение!

    А сегашните - пиеш го 5-6 дни и чак на 7-мия има облекчение, дето се вика - то ще ти мине дотогава естествено!

    Коментиран от #2

  • 2 Мрън

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мъдрият":

    Всъщност антибиотиците бяха три . Освен амопен имаше гентамицицин и пеницилин , като втория е най-рано открит , ако не ме лъже паметта

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.