Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 12:58 1 460 5

Най-големият айсберг в света е застрашен от стопяване скоро (СНИМКИ)

  • айсберг-
  • ледник-
  • антарктида-
  • арктика-
  • a23a-
  • топене на ледовете

Това лято айсбергът се премести за първи път поради влиянието на водните течения

Най-големият айсберг в света е застрашен от стопяване скоро (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Най-големият айсберг в света A23a ще започне бързо да се топи през следващите месеци и е заплашен от изчезване, казаха пред репортери учени от руския Арктически и антарктически научно-изследователски институт (ААНИИ), цитирани от ТАСС.

В средата на ноември А23а в резултат на дрейф бе изхвърлен в открити води в Южния океан. Айсбергът има обща площ 4,2 хиляди квадратни километра, т. е. близо два пъти повече от Лондон.

„Според специалисти от Центъра за ледена и хидрометеорологична информация към ААНИИ през следващия месец той ще навлезе в морето Скотия, където скоро ще престане да съществува“, казаха от пресслужбата на руското научно учреждение, цитирани от БТА.

През септември 1986 г. голяма маса лед се откъсна от шелфовия ледник Филхнер. На мястото на отцепването се образуваха три гигантски айсберга, върху един от които се помещаваше сезонната руска изследователска база „Дружная-1“. След като се откъсна от шелфа, айсбергът бързо заседна в южната част на антарктическото море Уедъл, превръщайки се в леден остров. Това лято айсбергът се премести за първи път поради влиянието на водните течения.

По време на антарктическата зима айсбергът, движещ се по крайбрежието на Антарктическия полуостров, измина разстояние от 1118 морски мили (2070 км) благодарение на местната циркулация. По време на дрейфа айсбергът не претърпя значителни загуби на площ.

„Очаква се, че айсберг A23a ще бъде подхванат от океанските течения, идващи от пролива Брансфийлд на изток, след това ще продължи пътя си по протежение на Южните Оркнейски острови и ще бъде отнесен в морето Скотия. В бъдеще той доста бързо ще спре да съществува като едно цяло под въздействието на вятъра, вълните и топлите води на Антарктическо циркумполярно течение. Все още обаче не може да се изключи, че айсберг A23a може да остане в системата на морето Уедъл, като в този случай животът му ще се удължи с още няколко години“, съобщиха учените.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мъкаааа

    1 1 Отговор
    Най-големият айсберг в света е застрашен от стопяване скоро,бюджетът на Бългерията ошушкана също.
  • 3 Като се стопят ледовете на

    2 1 Отговор
    Двата полюса тектоничните плочи няма да са под натиск от тежестта на ледовете и ще зачестят земетресенията следствие на триенето на тектоничните плочи ще започнат да изригват по често вулканите и прецесията на земната ос ще стане по голяма и ще стане хаос на земята магнитните полюси и те ще започнат да се местят по бързо

    Коментиран от #5

  • 4 Хмм

    0 0 Отговор
    Най-големият айсберг в света е застрашен от стопяване скоро

    На кой му пука? Все едно шейховете които продават петрол,който е един от факторите за това им пука?
  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Като се стопят ледовете на":

    Като се стопи този лед, да не мислиш, че ще изчезне някъде в космоса? Ледът ще стане на вода, която също ще тежи на тектоничните плочи - основен физичен закон: Масата остава същата, независимо от агрегатното състояние на веществото.