Last news in Fakti

7 Март, 2024 15:31 1 017 5

Арктика е заплашена от първите си дни без лед съвсем скоро

  • арктика-
  • арктически лед-
  • лед-
  • топене на ледовете-
  • затопляне-
  • глобалното затопляне

Ледът продължава се топи с бързи темпове по време на летните месеци в Арктика

Арктика е заплашена от първите си дни без лед съвсем скоро - 1
Снимки: Shutterstock

В следващите няколко години в Арктика може да настъпят първите летни дни без лед и с много малка морска ледена покривка, предаде ДПА, цитирайки изследователи.

Арктическият лед се топи през летните месеци, намалявайки площта на замръзналия океан, а след това отново се увеличава през зимата. Покривката обаче намалява в резултат на глобалното затопляне и според прогнозите Северният ледовит океан може да остане без лед през септември, когато достига минималното си ниво в края на лятото.

Това обаче не означава, че няма да има лед, отбелязва ДПА. Учените определят като район без лед такъв с по-малко от един милион квадратни километра ледена покривка, което е едва 20 процента от средната минимална покривка през 80-те години на миналия век.

Топлите условия ще доведат до множество последици - от засилване на затоплянето чрез намаляване на способността на белия лед да отразява топлината и ерозията на крайбрежието до влияние върху дивата природа, като например белите мечки, придвижване на нови видове риба в Северния ледовит океан, увеличаване на човешката дейност, като например корабоплаването.

В проучването на университета в Боулдър, щата Колорадо, е направен анализ на съществуващите прогнози за морския лед и данните за покривката от климатичните модели, за да се види как в бъдеще Арктика може ежедневно да се променя.

Изследването е публикувано в изданието Nature Reviews Earth and Environment. В него се казва, че най-ранният септември без лед може да настъпи в периода между 20-те и 30-те години на този век според всички сценарии за количеството на отделените парникови газове в атмосферата от човешката дейност, като е вероятно това за стане през 50-те години.

Експертите твърдят, че всички досегашни прогнози за Арктика без лед се фокусират върху средномесечните условия през септември, но техните анализи сочат, че това може да се случи и на дневна база, а не на месечна, при това години по-рано.

Изследователите смятат, че първата поява на дни без лед се очаква да се случи средно четири години по-рано, отколкото за целия месец септември, и може да се случи 10 или повече години по-рано. Това означава, че при ежедневните спътникови наблюдения условия без лед могат да настъпят дори по-рано, отколкото при месечните модели, и потенциално през 20-те години на този век, се казва в проучването.

В изследването се казва също, че Арктика често може да остава без лед през септември в периода 2035-2067 г. при сценарии с високи емисии на парникови газове, но е възможно и леко забавяне при сценариите с по-ниски емисии.

При средно ниво на емисиите - сценарий, по който светът се движи в момента, Арктика може да остане без лед само от август до октомври, а при най-високото ниво на емисии до края на този век може да има минимални ледени условия за по девет месеца годишно.

Арктическият морски лед обаче може да се върне бързо, ако температурите се понижат, твърдят учените, цитирани от ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    3 3 Отговор
    Пълен фейк
  • 2 шегичка

    2 0 Отговор
    Догодина Пимпирев да товари белите мечки и право на южния полюс
  • 3 Гого

    6 0 Отговор
    Това беше прогнозата на Ал Гор за...... 1999 година. Боже опази ни от климатичните терористи

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    3 1 Отговор
    Купувайте земя на Антарктида. Ако затоплянето продължи, останалите континенти ще са пустини, а на Антарктида ще има зелени тучни гори.
  • 5 онази абизияна

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гого":

    Преди него оня беличкия президентин Обрана, каза същото и че американският бряг щял да плува под 2 м вода. Два месеца по-късно си купи къща на самият бряг.