Last news in Fakti

9 Декември, 2023 14:47 1 378 5

Археолози в Помпей откриха "пекарна затвор", в която роби и магарета са мелили зърно

  • помпей-
  • роби-
  • магарета-
  • пекарна-
  • затвор-
  • живот-
  • древност-
  • везувий

Археолозите смятат, че в миниатюрния тъмен затвор магарета и роби са били принуждавани да тъпчат зърно с часове

Археолози в Помпей откриха "пекарна затвор", в която роби и магарета са мелили зърно - 1
Снимка: Shutterstock

Археолозите в древния град Помпей са открили "пекарна затвор", в която роби и магарета са били заключвани, за да мелят зърно, предаде Ройтерс.

Тясното помещение няма изглед към външния свят, а на стената са разположени високи малки прозорци с железни решетки. Малкият затвор е открит по време на разкопки, част от по-голям проект за обезопасяване на склоновете около неизследваните райони на града, пише БТА.

Вдлъбнатини в пода са координирали движението на животните, принудени да се разхождат със завързани очи в продължение на часове, се казва в изявлението на археологическия парк.

"Това е пространство, в което трябва да си представим присъствието на хора с робски статут ... най-шокиращата страна на древното робство", казва Габриел Цухтригел, директор на археологическия парк в Помпей.

Пекарната е била едно от работните помещения в голяма къща, чиято жилищна част е била украсена с добре запазени стенописи.

През август археолозите откриха малка спалня в римска вила близо до Помпей, за която са почти сигурни, че е била използвана от роби, като това хвърля светлина върху положението им в древния свят.

Древният град Помпей и околностите са потънали под слоеве пепел при изригването на вулкана Везувий през 79 г. Тогава загиват хиляди хора, които не са подозирали, нито че живеят под един от най-големите вулкани в Европа, нито че изригването му ще доведе од такова опустошение. То погребва града под дебел слой пепел, съхранявайки много от сградите му и жителите му вечно замръзнали в ежедневните си дейности.

На мястото напоследък се наблюдава активна работа на археолози, като целта е да спрат годините на разруха и занемаряване, до голяма степен благодарение на наскоро завършилия проект, финансиран от ЕС на стойност 105 млн. евро, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фикус

    2 1 Отговор
    "пекарна- затвор", в която роби и магарета са били заключвани, за да мелят зърно.- предаде "Ройтерс". Магаретата са били у затворо, оти мучали "И-хаа,и-хааа!".

    Коментиран от #2

  • 2 Соваж бейби

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Фикус":

    Компаньони на затворниците може би от идва модата с зоофолите знае ли човек?!все от някъде идва началото.Позитивното е че затворниците са бачкали а в днешно време се храни и топли живее без проблеми и стрес от данъците които плащат хората.

    Коментиран от #4

  • 3 РЕАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Той Господ си знае работата. Затова ги е изпепелил всички там.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.