Last news in Fakti

2 Януари, 2024 18:30 2 546 17

Кое е по-болезнено - раждането или ритник в тестисите?

  • раждане-
  • ритник в топките-
  • болка

Проблемът с болката е, че тя е субективно преживяване - това, което е мъчение за един човек, може да бъде поносимо за друг

Кое е по-болезнено - раждането или ритник в тестисите? - 1
Снимка: Shutterstock

Измежду битките на половете има една, която изглежда никога не умира: кой понася повече болка?

Раждането е до голяма степен стандартът за болка в ежедневните разговори, но попитайте някой с тестиси и според него може да се окаже, че един бърз ритник в топките просто трябва да боли повече. Дори мисълта за това вероятно е накарала един или двама от вас да кръстосат крака от болка от съчувствие.

И така, кое е по-болезнено? Кой репродуктивен орган причинява най-много мъка? Матката, тестисите - или някакъв таен трети вариант?

Да те ритнат в топките: Доказателствата

„Може все още да не ви се е случвало“, започва зловещо WebMD.

Но вероятно сте виждали или поне сте чували, че ударът в топките - тестисите, за да бъдем съвсем точни - прави нещо повече от това да ви изкара въздуха.“

Ударът в тестисите може да ви накара да се почувствате толкова зле, че дори да повърнете“, продължава той. „И ако бъдете ударени достатъчно силно, това може да ви изпрати в болница.“

Вероятно ще усетите болката от удара не само там където са ви ритнали, но и по целия ви корем, пише vesti.bg. Това е така, защото тестисите първоначално се развиват в корема, преди да паднат в скротума малко преди или след раждането, заедно с куп нерви и тъкани.

Но защо една толкова малка област трябва да бъде причината за толкова много болка? Е, отговорът на този въпрос се състои от две части, но по същество: топките са почти перфектно проектирани да причинят възможно най-много страдания на своите собственици.

Първо тестисите са част от вашите гениталии. Те се използват за секс и размножаване и поради тази причина еволюцията се е погрижила там да има цял куп нервни окончания.

На най-елементарно ниво чувствате болка поради рецепторите и нервите“, каза Нейтън Старке, уролог и директор на клиниката за мъжко здраве в методистката болница в Хюстън. „И причината, от еволюционна гледна точка е, че те са ключът към производството на сперма. Казано по-просто, тялото ви трябва да го боли, защото в противен случай няма да си правите труда да ги защитавате от хвърчащи футболни топки или ядосани бивши. И вие наистина трябва да ги защитите, защото половите ви жлези са доста абсурдно незащитени.“

Раждане: Доказателствата

Изглежда глупаво да се опитваме да обясняваме защо раждането може да боли. Това е процес, предназначен да изтласква един човек от друг чрез тръба, чиято базова ширина е само малко над 3 сантиметра и исторически е причинявал смъртта на един на 25 от нашите прародители.

Но странното е, че не всеки вид страда по този начин. На жените им отнема средно девет часа, за да родят за първи път или повече от един работен ден и около 30 пъти повече от времето нужно на, да речем, една кобила. Дори в сравнение с най-близките ни роднини в животинското царство, човекоподобните маймуни, нашите мъки са особено болезнени и сложни. Хората са единственото същество, което се нуждае от помощ, за да роди и въпреки всичките ни модерни технологии и хигиена, все още има много по-високи нива на майчина и неонатална смъртност при раждане, отколкото при нашите диви братовчеди.

Предвид размера на майката, имаме най-дългата бременност [от приматите], най-големите бебета и най-големите мозъци“, каза Холи Дънсуърт, биоантрополог от Университета на Роуд Айлънд, пред Discover Magazine през 2022 г. „ Ние вземаме много от майките си по време на бременността и те раждат страхотни, големи, гигантски бебета.”

Защо това е така? Е, това е добър въпрос. Докато учените спорят каква точно е причината нещата най-вече се свеждат до два фактора: големия ни мозък и изправената ни стойка. Нарича се „акушерска дилема“ - еволюционното предизвикателство между това да можеш да ходиш и да тичаш добре и същевременно да си умен.

Хипотезата не е общоприета, но човешките бедра могат да бъдат много по-широки, отколкото са, без това да възпрепятства способността ни да ходим. Но те явно не трябва да бъдат: „Това, което се питаме е „ защо тазът не се разшири, за да се улесни раждането?“ И моят отговор винаги е „Защото явно е достатъчно добър. Вижте над седемте милиарда хора населяващи планетата“, обясни Дънсуърт по време на презентация.

Резултатът? Часове и часове на болезнено раждане, по време на което мускулите ви ще се свиват неконтролируемо, шийката на матката и влагалището ви ще бъдат разтегнати до точката на пречупване, костите ви буквално ще бъдат избутани от пътя, за да направят място за бебето и има истински шанс да получите цепка от вагината си чак до ануса.

„Контракцията на раждането е едно голямо мускулно схващане, тъй като цялата матка се свива“, каза Барт Пътърман, акушер-гинеколог в Тексаския детски павилион за жени в Хюстън. „И може да усетите този дискомфорт навсякъде, където мускулът се свива.“

Е, дискомфортът е меко казано: „Може да почувствате стягане и спазми, заедно с болки в гърба… Това е възможно да се дължи на позицията на бебето или понякога е просто начинът, по който жената възприема болката.“

Което повдига въпроси от друга важна част от преживяването: психологическият аспект. Разбира се, да те ритнат в топките не е хубаво, но нито продължава часове или дори дни без прекъсване, нито се влошава прогресивно с времето, не изтощава тялото и ума ти и не ти се подиграва девет месеца предварително. Близо две трети от жените в САЩ съобщават за патологичен страх от раждане - това е толкова често срещано състояние, че си има име: токофобия. И този страх съвсем не е без основателна причина, тъй като около 33 на 100 000 от тях ще умрат при раждане (и не, тази статистика не намалява).

Дори след раждането болката не свършва. Ако някога сте виждали едни от онези възглавници с форма на поничка и сте си мислили „кой ли ги използва“ отговорът в много случаи е жени, които току-що са родили. Дори и да не са разкъсали вагината си и да имат нужда от шевове на едно от най-чувствителните места на човешкото тяло, то все още се възстановява от невероятно изпитание и изпитва болка. Междувременно тези контракциите продължават, за да попречат жената да умре от прекомерна кръвозагуба и да върнете матката обратно към нейния нормален размер.

И победителят е…

Вижте. Проблемът с болката е, че тя е субективно преживяване - това, което е мъчение за един човек, може да бъде поносимо за друг. Но за щастие, има отговор, който гарантирано ще разочарова всички: това е равенство. И хей, поне всички можем да сме благодарни, че не са камъни в бъбреците.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запознат

    31 6 Отговор
    Бъбречна криза е по кофти от всичко което познавате като болка.
  • 2 Според мен

    11 3 Отговор
    удар в черния дроб е най-най, ог най-най отвратителните неща които може някой да ти причини.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Доктор

    11 2 Отговор
    Написани глупости от интернет. Нито раждането, нито болката от ритник в тестисите са най-силните в човешката патология. Има 12 по-силни от тях

    Коментиран от #10

  • 5 12343211

    10 3 Отговор
    Равни, таратанци, несъпоставими са!

    Коментиран от #9

  • 6 Майк Алън Патън

    13 2 Отговор
    Въпрос на възприятие ? Ето например БОЙКОВЩИНАТА е мехлем за душите на всички БОЙКОВЦИ , но пък е отвратителна и отровна за всички НОРМАЛНИ ХОРА !
  • 7 Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.

    3 4 Отговор
    Не чета Факти,чета коментарите и коментирам тях ,щото не мога да чета такива" журналисти"

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ахъм!

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "12343211":

    Едното е необходимост - физиологичен процес, а другото е ненужно.
  • 10 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Доктор":

    И извън патологията- клъстерно главоболие- при такова ти идва да родиш втори път или да помолиш да те изритат още веднъж... ако може това да го премахне. Изгаряне висока степен, болки при тетанус.
  • 11 Б.Б., Кокорчо, Вегенин и пр.

    5 2 Отговор
    И двете не ни притесняват, топки отдавна нямаме, а и раждаме лесно всяка сутрин след първото кафе, верно нищо хубаво, ама толкова си можем, генетика
  • 12 Aмии

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Като за блогър от Москва е разбираемо, съболезнования.
  • 13 Хасковски каунь

    7 3 Отговор
    Нито съм раждал, нито съм ял шут поташаците. Но една дископатия ме стегна, и за 3-4 часа ме направи наподвижен, че по-добре да бях родил близнаци откъмгъзъ.

    Коментиран от #14

  • 14 Десен бъбрек

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасковски каунь":

    Бате, а камък да изкарваш ако знаеш каква болка е, направо ти иде да си блъскаш главата в стената.
  • 15 Толкова са им възможностите

    4 1 Отговор
    След като опл. ха много народ, т. н. мисирки или мисири, започнаха да ни занимават със здравословни те проблеми на публични личности, като кой е болен от неизлечима болест, коя от кого е заченала, какъв е полът на бебето, та чак до кръвните изследвания на Маргарита Минева, която имала животозастрашаваща липса на Витамин Б 12 и била въдворена в психиатрията на Александровска болница. Тук вече човек трябва да спре и да си поеме дъх.
  • 16 Зрител

    3 2 Отговор
    От вътрешните органи най- много боли панкреас.Хора с панкреатит преживяват най - силните болки- пише го в учебниците.Аз го преживях( с операция) и докторът ми каза- ти ще родиш някой ден лесно,защото устоя на най- солната болка..Един вид главоболие се води болката,причиняеаща най- голям дискомфорт.
  • 17 Анонимен

    0 1 Отговор
    Ако е лесно и мъжете ще раждат. Те затова децата носени 9 месеца са мили. Дай боже на всеки му дечица, но в Бг им се народиха на бкп дс доносници и крадци на едро. Народна поговорка. Бог забавя, но не забравя.